Sunce po znacima

Sunce u Škorpionu – „May the force be with you!“

Kao i svake godine, od kraja oktobra pa do kraja novembra, Sunce se nalazi u znaku Škorpiona. Kako sada imamo tu već i Saturna i Merkura, Sunce će samo da se pridruži ovoj ne baš razgovorljivoj ekipi. Pogledaće se onako strogo, generalski malko spuštene glave sa pogledom u vis, odozdo – tek da nekom možda zastane krv u žilama. Nema baš ni osmeha, sem ciničnog, jednim krajem usana kao da je neka blaža mišićna atrofija u pitanju. Ko popusti ispada iz igre. Ko ne istraje u ćutanju, il’ ne daj bože izda, markiraćemo ga kao škart prirodne selekcije i zaboraviti. Volja traži volju, mentalni napor koji ovde nije napor nego strast, dakle mentalna ostrašćenost izražena jasnim snajperskim fokusom i koncentracijom traži izazov dovoljno vredan satisfakcije, prijateljstvo zahteva dokaz poverenja kao u gangsterskim filmovima kad treba nešto prvo da uradiš da bi ti se verovalo. Karakternost na delu, zbog Saturna više nego ikada, ne popustiti ni pod mučenjem, pretnjama Merkura, ne odati, ne reći. Ćutati. Šamanski ćutati i skupljati energiju u sebi u jednu tačku, sažimati je i sažimati, u jednu atomsku snagu koja se čuva verno kao poslednji metak u ratno doba. Jer to je energija preživljavanja, energija survivera u svakom Škorpionu, a dok traje njihov period – i u svakome od nas, gde je oslikana verno kroz kuću koja se u Škorpionu nalazi, planete u Škorpionu ili samog Plutona – a svi ih negde imamo u horoskopu, svi mi težimo toj karakternosti.
Ovo je vreme nedopustivo za nonšalantnost, brbljivost, mekoću, opuštenost, brljivost. Greške se sada obično skupo plaćaju, ili se ne plaćaju nego se prilike ne vraćaju, zauvek se propuštaju. Jer u Škorpionu sve može biti samo jednom. Nema drugih šansi. Nema vraćanja starim ljubavima, nema davanja poverenja prijatelju koji vas je izdao ponovo. Nema vraćanja na stare poslove ni sve staro, prošlo uopšte – jer ono više ni ne postoji. Dezintegrisalo se do neprepoznavanja. Ovde je zato sve samo tok zahuktale reke koja ide dalje.

No sam čovek čak i kada je Škorpion, često ovo ne zna o sebi, nego tek otkriva, pa tek sa godinama uči sebe o sebi da ide dalje i da teče. Da njegov tok ne sme zavisiti ni od koga. Da ta „samoživost“ nije samoživost, nego samobitnost, od „same biti“ postojanja, kao „samobiće“. Pa tek saznaje da je sam, da je i sa najbližima sam, da je kovčeg tajni, planova, želja, da je najjači i najsamouvereniji kada se ne odaje, kada ne deli, kada ne priča, kada to zrno u sebi energije valja i priziva njegovo ostvarenje. Troši se naglo i u prasku koji odzvanja još dugo kao primer, zna to on, ali se do tog momenta čuva, a drugi ljudi ni ne slute. Kada se najmanje od njega očekuje – on nastupa. Kada se od njega očekuje, on se povlači, nekad gotovo nestaje.
Često kažem djacima da su Škorpion i Vodolija dva najzahtevnija znaka, što znači – nije teško roditi se u Škorpionu, ali nositi takvu reku gena u sebi veliki je zadatak, a ne teret, niti nesreća, samo jeste drugačije od svega što nas uče u školama, u društvu. Antisocijalan po suštini, a dovoljno ljubazan da bude voljen, njegovo duplo lice, njegov dupli život, njegova dupla priroda prisutna je onoliko koliko je Škorpion uspeo da čuje šapat nekih pradedova koji ga gone da ne staje. Ne sedi. Stoj. Najjači si kad stojiš. Ne šetaj, smiri sebe. Ne mlati rukama, to nisi ti. Ti si miran, poput budista što nedelju dana ne mrdaju pod nekim drvetom. Na tebi se ne vidi trag nemira. Ti si dubok mir. Do dubokog mira, koji apsolutno odgovara miru koji se nalazi u centru svakog tornada i cunamija, gde je sve mirno, dok naokolo kovitla i preteći ruši. Dok ne nadje svoj mir, Škorpion je rušilački, a onda samo oni koji do mira dodju, jer rekoh – zahtevno i teško je to, postaje magičan, zna da sve što pomisli može da prizove, stvorio je kvantne nauke, kako ne bi prizvao i mirom samo naizgled „kontrolisao“ budućnost, ovaj večiti kontrol freak, ali tek kad razume da je njegovo savezništvo sa energijom jedina karta do uspeha. Jer zna on, da čovek nije samo mentalno, fizičko, duhovno biće, već je poprilično i energetsko.
Divni dani za fokus i koncentraciju na prave stvari, vredne stvari, ozbiljne poslove i dugotrajne, iscrpne radove, dok će površnost komunikacije i lakoća stvari da donose greške, umor i trošenje u prazno do smlaćenosti.
Smrt je uspeo da vidi i nazove je drugačije. Ovo je zato večiti rat koji se odvija izmedju Dobra i Zla, ovo su Star Wars i svi epski filmovi i knjige o toj borbi. On zna da zlo bez dobra ne može, da dobro bez zla ne može. I da je njegova stvar da bira dobro, poštujući Smrt i Zlo, i to tako kako se poštuje neprijatelj vredan poštovanja zbog svoje sile i snage, ne uzima ga zdravo za gotovo nego dobro prouči sa kim ima posla. Kako ono neko reče, verovatno Bernard Šo, mada nisam sigurna, „Prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže.“
Tek kada sebe vidite u životu kao u nekoj igrici – gde ste figura koja se kreće po nivoima i sa svakim predjenim nivoom dobija novu snagu, novo oružje, nove zadatke, nove neprijatelje, shvatićete da Škorpionsko kretanje je uvek po zadatku i unapredjenju, progres koji se tiče volje, energije, malo reči, a dosta dela. I tada je spreman za aždaje, za gigantske poduhvate i hvatanje u koštac i sa onima koji samo misliše da imaju moć, dok pravu nisu ni iskusili, jer ona živi u psihičkoj energiji, u najčvršćoj veri u večnost, i mitološko, više nego genetsko poreklo svakog od nas. Pa motivacije radi, pogledajte sada takve filmove, od samurajskih do nindža, od Star Warsa i The Legend do Matrixa i The Lord of the Rings, iz kog je ova jaka škorpionska scena… „You shall NOT passss!“

Related Posts

2 thoughts on “Sunce u Škorpionu – „May the force be with you!“

  1. Jelena Stojeva - Stevanović kaže:

    Ne verovatno vaši teskstovi su pod kompresijom svih osecanja koje preživljava jedna škorpija,osecam eruptivno podrhtavanje i ocekujem eksploziju, fascinantno. Zapravo moram se složiti sa Vama i da potvrdim da se jedna škorpija upravo oseca tako kako ste je opisali Sva osecanja zebnje poimanje života je duplirano kad vam se sunce nalazi u škorpiji a takođe i mesec u škorpiji. Onda vas greje preko dana i osvetljava preko noci.I nama samima treba puno snage i želje da se borimo sa samim sobom i našim osecanjima, nekada ni sami sebe ne razumemo upotpunosti .Ali to smo mi misticni ne dokucivi i beskrajno ranjivi i ako to nikada necemo pokazati, cak šta više i sami ce mo sebe nanovo i nanovo ranjavati i pokazivati tako svom neprijatelju da neprezamo ni pred cim cak ni pred samim sobom.

    Pozdrav od jedne žene škorpije sa mesecom u škorpiji .

  2. Stevdža kaže:

    Poeticno, empaticno, inspirativno…

Comments are closed.