Mars po znacima

Odgovor na komentar dat na tekst „Mars u Raku“

Od jednog čitaoca stigao mi je mail umesto komentara na prethodni tekst ‘Mars u Raku’. Obzirom da sam u njegovom posmatranju naišla na nekoliko predrasuda koje često srećem u astrološkim krugovima, na forumima i sl, imala sam potrebu da svoje odgovore objavim javno. Jedna od najučestalijih je da ako je planeta u svom znaku ona će biti jača nego kad je u znaku svog pada ili izgona. Život nas u mnogo čemu demantuje, pa i ovde donosi više nego česta odstupanja…

Čitalac: Koliko sam razumeo prateci tekst, patriotske osobine Maras u Raku nose pozitivne konotacije i promovišu se kao nesto vredno pažnje i nešto sto bi trebalo da pobudi određen kvalitet svesti kod ljudi. Sa tim delimično mogu da se složim. Buđenje istine, i milosrđa, i mudrosti, kao i prava svakog pojednica da na jednak način učestvuje u kolektivu je zapravo nešto sto mu može dati poseban smisao ( Jupiter u Raku – egzaltacija) ali ispoljavanje hrabrosti, odvažnosti na jednom nesvesnom, narodnom (jer narod je kao masa uvek nesvestan) i patriotskom nivou, a bez dispiline i kontrole (Satrun u izgonu) kao i ispravnog uvida (Jupiter), moze se samo degeneristi u jednu negatvinu osobinu koju nosi Mars, baš je u uvodu pominješ, a zove se prezir; ali u ovom slučaju dodao bi kolektivni prezir ( Mars – u padu, slikovoto linčovanje od strane rulje). Na tom stupnju Mars više nije ratnik – on je huligan, odvažan samo u masi ( po mom viđenju, to su bas oni mladići koji pominjes u tekstu, a koji skandiraju niz ulicu: Partizan, Partizan….) jer time nadomešćuju kukavičluk na individalnom nivou i u toj kamuflaži može biti spreman i na razna zlodela, jer ga upravo ta masa prikriva – daje mu alibi, spreman da nekog drugog neistomišljenika unakazi (drugo živo biće) zarad neke, nazovimo je, trenutačne patriotske ili pre nacionalne pobude koja ih slepo vodi, a ovaloploćene kroz masu istomisljenika (Rak). On ( dakle Mars) tu ne sme da se vodi emocijama, jer kad se uskomeša sa njima – na jedan negativan nacin – sve sto imamo su skučeni emotivni izlivi strasti, besa, mržnje, lomljivosti, instinktivnih rakcija vođenih strahom.

Odgovor: Na samom početku teksta o Marsu u Raku objasnila sam da svaka planeta ima svoj princip koji neće promeniti u zavisnosti od znaka nikada, i da je tu potpuno nebitno da li je ta planeta u znaku kojim vlada ili u kom je u padu. Venera recimo, svoju potrebu da dobije pažnju, da je primećena, lepa, imaće podjednako u Vagi kao i u Ovnu, samo što će voljenost Venere u Vagi koja dolazi prirodno jer je od malena slatka ili obožavana, kod Venere u Ovnu doći kroz njenu akciju, skretanje pažnje na sebe. Zbog ovoga se dešava da Venera u Ovnu uvek ima dečka, dok Venera u Vagi ga nema, jer ne ume da se bori za ono što prirodno smatra da treba da joj sleduje. Ili recimo, odabere upravo ambijent koji daje potentnost Veneri čak kada je i u znaku svog izgona, u Ovnu, kao što je sport, te je tu ima i Jelena Jankovic, koju verovatno niko ne bi primetio da nije u sportu, a danas ima milione obožavaoca. Gotovo da je Jelena zbog potrebe Venere postala teniserka, a ne kakve ambicije tašte ili da bi potrošila energiju Marsa. Dakle, ovo je samo jedan primer tog odstupanja. Jer, mnogo se mistifikuje astrologija danas, u tvom komentaru dosta nalazim te mistifikacije naročito pred kraj komentara, dosta zabuna i olakog uzimanja da je nešto ‘dobro’ ili ‘loše’.

Od svega u karti, osnovna potreba prva traži zadovoljenje. Pa o potrebama Jupitera možete čoveku pričati tek kad dokaže svoju duhovnu zrelost, a o potrebama Venere ženama ne morate pričati uopšte. Samo ih navoditi na put i u ambijent gde će ih lakše isprovocirati i manifestovati. Isto tako i Sunce svoju potrebu da vlada i ima svoju pozornicu ni najmanje ne gubi ako je u nekom drugom znaku sem Lava kojim vlada, pa zvala se ta pozornica pozorište (Sunce u Lavu), skupština (Sunce u Jarcu), parlament (Sunce u Vagi) ili katedra (Sunce u Strelcu). Šešelj, Vaga (Sunce je u Vagi) – samim tim što je non stop na TV i ima svoj talk show, produžava sebi život koji Sunce daje kad je u ovom znaku. Gotovo da dobija jednu novu vitalnost od tog svog Sunca jer je to baš njegova pozornica. Sve od njegovog odlaska u Hag preko prenosa iz sudnice, sve je jedan film, on je tamo glavni, on igra ulogu svog života. Ali bukvalno! A prezir koji samo Mars može da da, ide iz potrebe svakog Marsa (u ma kom znaku da je a ne samo u Raku) da ima jasan stav, princip koji često postaje cilj. Ali uslov za Marsa je ugroženost, moramo prvo biti ugroženi, osetiti na svojoj koži nepravdu, iživljavanje, nasilje ma kakvo, moramo se osećati isključenim, potisnutim, prignječenim, da bi se uopšte razvio Mars. I sad opet, samo iskustveno govori o tome šta je to što će čoveka da naljuti i Marsa aktivira, i kako će se na dalje taj Mars manifestovati. Žrtve nasilja, koje su u iskustvenom svakoga ko ima Marsa u Raku (bilo svom iskustvenom ili genetski gledano pa u iskustvu onih koji žive sa njim, dele krov) može se razviti jedino u prezir i gadjenje spram svakog nasilja – što u bazi ovaj Mars kad je u Raku donosi. Ovo je gadjenje na nasilje, buku, teror, mržnja spram rata koji mnogo nadmoćniji vode sa nejakima, ovo je gnev spram onoga ko maltretira slabe – i zato kada ste svi vi koji volite astrologiju negde pročitali u astrološkoj literaturi da “Mars u Raku donosi maltretiranje slabih, iživljavanje na bespomoćnima…” da, to je tako, al to nije ova osoba, već njeno iskustvo. To je tragedija jedne porodice, žrtva majke i najčešće deteta, trpljenje jer je osoba sa ovom pozicijom najčešće u momentu nasilja i ugroženosti bila bespomoćna, jer je bila slaba, nejaka, sama, ili premlada da bi bilo kakav otpor pružila.

58fbcbfdb66b4deb92359bc9d0d802e9Nije prvi put da čujem kako se astrologija olako tumači, bez dubljeg promišljanja i povezivanja, bez istraživanja i onoga što astrolog naročito mora imati a to je sposobnost da udje u dušu druge osobe. Sme li iko ući u ulogu Marsa u Raku i osetiti pakao te duše, ljutnju koja se razliva suzama i tako jedino čisti, ali jastuci širom planete mokri su od suza, a nekada iskidani od ugriza gde nejak čovek pokušava da sputa svoj bes, svestan da je preslab da onome od koga je sada ovde ugrožen pruži bilo kakav otpor.

Pa bilo da je to kao što rekoh, iskustveno osobe koja ima Marsa u Raku, bilo njegove majke, oca, babe, zemlje, da – ovo su oni koji nepravdu nisu mogli da spreče, i nisu mogli ama baš ništa da urade i sebi pomognu, pa neki od njih kasnije najbolji hirurzi, ili advokati postaju, ili aktivisti koji će se baviti temom nasilja, patologija raznih, i truditi se da kad već nisu mogli sebe i one sebi drage (a nisu mogli svi do jednog sa ovom pozicijom) sada kroz profesiju pomognu i spasu svetu.

I kakva je to situacija koju će ovaj Mars u Raku nazvati nepravdom? To su sve one situacije koje osnovni život ugrožavaju i pravo na život. To je kada čovek dobije otkaz i nema više čime da prehrani porodicu, dakle direktan udarac na Raka, na život, na kuću, decu, ženu… To je kada uragan Irena zavitla Amerikom, pa pola Njujorka ostalo prazno – donosi im kolektivno iskustvo nasilja i totalne bespomoćnosti baš sad ovaj na nebu Mars u Raku, koji je tu do 19. septembra. Isteruje ljude iz kuća, pa napuštaju domove, i spašavaju šta? Goli život! Nisu Ameri poneli sa sobom hi fi opremu, plazme i zidove, nek’ sve ode, nek se sve sruši, samo goli život da spasemo. Zato se ovaj Mars u Raku ne bavi ikakvim drugim pravima do onim koji se tiču granica – suverenosti države (otuda militantno i vojno) i uloga vojske i državnog vrha da zemlju štiti, iotuda patriotizam i svest o tome koliko je zaista potrebna vojska i potrebno je da neko bespomoćnom narodu (a svaki je) pruži zaštitu, kao i pravo čoveka da štiti sebe onda kad mu preti realna opasnost, kada su granice njegovog doma ili njegovog fizičkog integriteta opasno ugrožene. E, zato je gledajući sve to, mudri Jupiter od toga napravio pravo, sakupljao je šta je to što sve čoveka na ove načine ugrožava i nazvao ga je Ljudsko Pravo. (ljudsko – Rak, pravo – Jupiter) Ono koje je božansko i koje se od pamtiveka u svim svetskim ustavima nije ni za reč promenilo. Osnovna ljudska prava, a ne nekakva svest koja tek treba da se razvije kao što ti kažeš kasnije u svom komentaru, i do koje treba doći. Sa tim pravom se radjamo i zbog toga ono glasi ovako: “Ljudska prava se odnose na pravni, ideološki, filozofski i politički koncept prema kome svako ljudsko biće samim činom rođenja, bez obzira na svoj pol, poreklo ili državljanstvo, stiče određen broj neotuđivih prava.” I tek zbog toga je Jupiter egzaltiran u Raku.

Čitalac: “Na kraju ću – kao epilog svemu, zarad koletivne evolucije i degeneracije –  da se pozovem na onu Zaratustrinu  koja kaže da je čovek u svom manifestu samo prelazni oblik: samo most koji se treba preci, samo uze nad provalijom. A taj most se prelazi samo radom na razvijanju sopstvenih svesni potencijala, ili tačnije, potencijala svesnog bića i njegove lepote, i zarad toga koletivno biće se mora žrtvovati da bi se rodio nadčovek (egzaltacija Jupitera), a ne da se svojim nesvesnim nagonima (Mars) iskazanim u društvenom nivou masa ( Rak) vraća u okvire majmunskog čopora koji je još odavno trebao napustiti…. „

Odgovor: Najpre, ne postoji ’rad na razvijanju sopstvenih svesnih potencijala’ koji može pomoći da se zaštiti direktna ugroženost života. Onog trenutka kada je čoveku život ugrožen, nema te svesti koja će ga od zla spasiti. Takodje, ne postoji natčovek u tom bukvalnom smislu, postoji i postojaće uvek samo Čovek, a savremeni čovek je kao što sam stavila negde ’plod naše mašte’, baš kaoi Natčovek u tom smislu svesti. Natčovek je u Ničeovskom kontekstu jedino onaj čovek koji se bori sa sobom, a ne sa drugima, koji da bi postao i ostao Natčovek mora biti nužno sam u svojoj borbi, koji i te kako treba – prezir, koga je Niče kralj sa svojim Marsom u opoziciji sa Jupiterom – prezir spram svega što je samo na oko moralno, afirmativno, pozitivističko, opšte prihvatljivo bez istinske borbe. Čovek koji se nije sam sa sobom rvao, sa sopstvenom savešću, moralom, vrednostima, već se olako prilagodio onome što svet i vreme nameću (kao danas taj trend „dizanja svesti“) nije za Ničea ni Čovek, a kamoli Natčovek. A danas je toga na pretek. Niti stida, niti savesti. Baš pogrešna interpertacija Ničeovog Natčoveka koju su mnogi iskoristili, ide iz tog olakog razumevanja da je Natčovek – najsvesniji, jer čoveku treba dva minuta da ubedi sebe i bude samopopustljiv i samodopustljiv pa da sebe vidi kao svesnog, al’ zapravo Ničeov Natčovek je nešto sasvim drugo, to nije najsvesniji, već  najsavesniji.

I dok je ljudi biće ugroženosti ako ne od drugih ljudi, onda od uragana, ili bolesti ili ko zna čega što nas svakodnevno napada. „Misija spasa“, što je takodje tvorevina Jupiter u Raku zahvaljujući Marsu koji najpre mora da protutnji i žrtve napravi, je baš odavde zaiskrila. Moj dobar prijatelj vatrogasac koji uleće u vatre redovno i spašava, koji je milion prozora morao da razbije, vrata polomi (sve iz Marsa u Raku pa trigon Uran u Škorpionu, i kvadrat od Plutona u Vagi, a on Ovan pa mu je taj Mars još i vladar) I zbog kvadrata, jasno je, ne može baš sve i spasiti, često se šeta medju leševima, upada, provaljuje, sve na silu Plutona, žrtvujući uvek i sebe, pa mu je telo sa nekoliko ožiljaka od opekotina, a o gušenju u dimu da ne pričam.

Pa da rezimiramo ovaj prvi deo, to je dakle bespomoćnost o kojoj jedino Mars u Raku ima pravo da ispriča priču! Jedino ovaj Mars je video nasilje, zlo koje je protutnjalo i opustošilo sve.

Dalje, ovo gde Marsa u Raku dovodiš u vezu sa kukavičlukom i potrebom da bude hrabriji kroz grupisanje. Jeste, to je tačno da se grupiše, ali to ne samo da su navijači koji bodre i podržavaju neki sportski tim, to je i svaka vojna četa, a da li su i oni kukavice? Mars svojom prirodom negira kukavičluk, on se kukavičluka gadi, pa otuda kada je u Raku on baš kukavičluk, a zapravo strah, strepnju jednu jezivu najviše gleda i želi nešto da uradi. Mars u Raku primarno brani, on napada tek kada je napadnut. Za razliku od Marsa u recimo Ovnu koji prvi napada, ili u Vodoliji, koji napada onda kad niko ni ne sanja, jer je njegov adut ‘iznenadjenje’, a Mars u Lavu, tek kada dodje do pozicije koja mu vlast ili moć daje pa mu se može. Jedino Mars u Raku brani, uzvraća napad.

A ko je kukavica kada pričamo o Marsu u Raku? (što mi je naročito drago da napišem jer ne malo puta sam videla da je napisano da je Mars u Raku – kukavica) Mesec je uvek kukavica, ovde prikazan kroz znak Raka. Ako se nečega Mesec najprirodnije boji, ono se boji Marsa i Plutona. I nije taj Mars kog se Mesec boji samo onaj ‘loš Mars’ u vidu agresije i nasilja. To je i onaj drugačiji Mars, najprirodniji koji nekakvu snagu afirmiše, koji stvara, gradi, al kog će Mesec tada iz svog arhetipskog straha da poštuje sa strahom jer se Marsove snage boji – pa ne samo od muža, već i od sina se majka nekad boji, iako je sin voli, iako je sve ok, ne zna ni sama zašto je to tako, al kako se sin namršti eto nje gde uzima krpu i kao briska nešto samo da ga ne razljuti. Mesec i Mars zajedno, u aspektu ili ovako kao Mars u Raku – Mesečevom znaku, daju kukavičluk, al ne zbog toga što je Mars kukavica, već Mesec, pa ovde sad konstantno nešto plaši čoveka. I ovo je baš zato najjezivija slika gde Mesec, koji je oličenje praštanja, samilosti, brige, nekada iskidan strahom, ovo je duševni slom pa je čovek možda nateran da ubij, ne bi li time i svoju dušu zanavek uništio. A koji je Mars ubica i kadar da ubije? Pa svaki! Al ovde ne ubija Mars Rakom, tj Mesecom, već Mesec Marsom, duša mora da ubije da bi time ujedno ubila i sebe, osakatila zauvek ne bi li prestala da živi u večnom strahu od toga da će se nešto loše desiti. Pa nekad u akciju misije, spašavanja, samo u nešto da duša izadje iz paklenog nemira, a nekad u zlo, pa je i te kako moguće da viidmo kako biće koje bi trebalo da bude nežno i saosećanja puno, sanjarsko, prefinjeno, ranjivo i osetljivo, može da učini zlo. Pa je ovo baš zato hirurški nož svakog abortusa i rešenost majke da ubije plod, jer čak i majka može da ubije. A niti greha većeg niti kazne gore za dušu ma kog čoveka, nego kada duša krvari jer je ubila ili je bar na čas bila spremna na kakvu osvetu i  zlo. Ali isto ovo je i svaka majka koja troje dece uspeva da prehrani i koja se bori od kada je majka više nego što je ikada za sebe – a koje će od to dvoje biti zavisi samo od iskustva, od gena, od onoga što je čovek upio životom u sebe, da li strah ili iskustvo borbe – i to definitivno neće odrediti sam položaj planete u znaku, pa bilo da govorimo o Marsu u Raku ili Veneri u Vagi gde nije svaka od njih lepotica, nit je graciozna, dok Venere u Ovnu šetaju svetskim pistama i imaju najveće galerije svojih slika na fejsbuku. Svaka planeta može biti maestralna i izneti vrhunsku prirodu onoga što je čini u ma kom znaku da je!

Šta znači uopšte kada se kaže da je neka planeta ‘jaka kad je u nekom znaku’. Možda se doduše za Marsa i može reći da je jak, u smislu snažan ili mišićav, al tek u Biku što zna da bude jak u tom fizičkom smislu pa čak i kada je muškarac sa stomačićem, pomisliš sanjiv od hrane, a on zapinje ko sivonja, a žene sa ovim Marsom po šest kesa u jednoj ruci potegnu. Tu čovek uprego ralo pa ore umesto vola koliko je snažan. Čista slika. Ali ne! Knjige kažu da je Mars u Biku – slab… onda sigurno nije reč o toj fizičkoj jačini, jer da jeste od Marsa u Biku ne bi bilo snažnijeg.

Dakle, ipak je tu reč o ‘snazi’ u smislu Marsove beskompromisnosti i žestokog karaktera koji je strog i odlučan, duboko rešen da ostavri svoje ciljeve kao da se takav rodio, sa potpunom lišenošću bilo kakve sposobnosti kajanja, saosećanja, empatije… Nema Venere (kao kod Marsa u Vagi ili Biku) da ga učini zavedenim, nežnim, nema Meseca (Mars u Raku) da ga učini saosećajnim, zanesenim, pesnički sanjivim, nostalgičnim… Već Mars u Jarcu sa Saturnom kao da je, pa hladan, surov i strog može biti do onih granica do kojih Mars u Raku ne bi nikada bio, a kako da bude kad je Mars u Jarcu recimo potomak onih koji su bili baš na kočeve nabijani, potomak najgorih nasilja koje je genetiku zadesilo. On da oprosti? On da se razneži? On da odustane od bitke koja se ovde već vekovima vodi, pa iz čista mira mog klijenta sa Marsom u Jarcu u kafiću ubadaju nožem sa ledja jer su ga pomešali sa onim kome su zaista želeli zlo da učine. A da li su ga stvarno pomešali? Ne. Ovde kad je Mars u Jarcu tu se geni biju još ko zna koliko kolena, i isti oni potomci pradedova čak i dok u miru knjigu uče, mogu u ma kakav rat da budu uvučeni. A šta je tek sa Marsom u Škorpionu koji ni za deset vekova neće odustati od osvete? To je princip taliona ‘oko za oko, zub za zub’, i apsolutnog nepraštanja, koje već Mars u Raku čak i ima. Sad, kao uvod u drugi deo rasprave, drugi deo komentara:

Čitalac: Recimo, ljudi koji su otelovljavali i živeli ideal revolucije: bilo kulturne, bilo duhovne, bilo politicke, oslobodilacke.. i svojim imenom postali  sinonim za istu, nisu inmli ni M od Marsa u Raku, ali su zapravo pokazali pravi put narodu kojim treba da ide ( par primera; Gandi – Mars u Škorpiji, El Che – Mars u Ovnu, Osho Reejnesh – Mars u Jarcu…) uocljivo jer da je kroz  tu dostojanstvenost snaga ispravna, potpuna, promisljenja, smerna i jednostavno ne-izdeformisana pristrasnošću bilo koje vrste, i time  spremna da povede narod na ispravan način –  ka nečem visem, nečem trijumfalnijem, ali ono sto je zaista tragicno je to, sto sa njihovom smrću – gotovo po nepisanom pravilu – sve postignuto se ruši, i od te snage pojednica ostaju samo otpaci koji se vuku kroz narod. Setimo se trijumfa Gandija u oslobođenju Indije od engleske imerijalisticke vlasti ( bez poziva na nasilje), i njegovog pokreta satjagrahe ( snaga duse – izuzetno lepo povezuje Mesec i Mars na jednom aspektnom nivou) gde su odmah nakon njegove smrti zavladale patriotske strasti ( Mars u Raku) i dovele do zaoštrenih i krvavih sukoba Indije i Pakistána i neminovno, bez kontrole, nesvesno nadomestili nasilje za citav predhodni vremenski period. Setimo se El Che-a koji je svojevoljno zarad idela revolucije pristao da bude žrtva u šumama Bolivije (jer je znao u sta ide), da posluzi kao primer zarada bratsva i jednakosti svakog bica i njegovog prava na slobodu……a danas, danas je od njega ostala samo „slika“  koja se  nosi u pogresnom svojstu na majicama „kolektivnih pojedinaca“ koji kao „bunotvnici“ pozajmljen ideal slobode obistinjuju opijajuci se u  pabovima (Mars u Raku), a koji, uzgred receno, uvek nose simolicna imena; Cubba libre, Cubisimo, Che…i pljujući po zemlji i drustvu, i duštvenoj nepravdi, kao da zapravo zele drugima da poruče: ’Ej look at me. I’m a rebbel, I’m not like other” – i njihova „pobuna“ je kvazimodo pobuna…

Odgovor: Šta radi Gandijev Mars u Škorpionu? To je čovek koji na nadmoćnijeg kreće, ali nadmoćnog ne u smislu samo jačeg, već tu čovek iz sopstvene potrebe da makar i sam poginuo u smrt sa sobom povuče još i zlo samo, i ovo je uvek svest o tome da se zlo ubija ali se i gine… Pa prvim korakom u toj borbi Gandi je prizvao i sopstvenu smrt onda kada se rat završi.

E odatle Gandi koga si pomenuo u komentaru je Gandi, ali je i Arkan odatle Arkan (obojica Mars u Škorpionu), prvi jer bira nadmoćnog, drugi jer ne prašta i vodi se sistemom taliona. Pa ma koliko se poput neba i zemlje ove dve ličnosti razlikovale, zajedničko ostaje, a to je Mars u Škorpionu sa svojom nepopustljivosti, voljom za moći, koju Gandi samim suočavanjem sa Golijatom u vidu Britanaca dobija, i u završetku sam kraj, koji kod obojice mora da je tragičan. A Mars u Škorpionu sve dok rata ima ne umire, on preživljava kao ono zrno kukuruza koje je prošlo kroz sva sita i rešeta, zupčanike oštre, ali u miru, kada rata nema, kada je sve skoro gotovo, i Arkan i Gandi ginu, jer Mars u Škorpionu kad zlo kome se posvetio ubije, on ubija i sebe gotovo uvek! To je vrhunska pozicija autodestrukcije, i baš zato je na ovoj planeti jako malo ljudi koji će u punoj simbolici živeti Marsa u Škorpionu, biti zagledani u bezdan zla koji svak od nas u sebi nosi. I verujem da Gandi ne bi bio vrhunski asketa, onaj koji je tražio toleranciju i praštanje – da se baš u tim trenucima sam sa sobom nije borio i trudio da njegova nacionalna borba ne postane oličenje lične borbe, što ona ipak jeste bila u nekom smislu. Pa da nije bilo toga da ga nebrojeno puta odbiju za posao po povratku iz Londona, i da nije bio izbačen iz voza jer nije hteo da predje iz prve klase u treću gde su ‘obojeni’, da li bi bilo Gandija koga znamo? Ili bi to bio samo još jedan činovnik… Osveta, potreba za pravdom, pa makar i po cenu sopstvene smrti, to je Mars u Škorpionu, te ga je osveta i iznedrila, i otuda je meditacija, askeza, razvijanje tolerancije bio način da se upokoje furije Marsa u Škorpionu koje je Gandi uvek sa sobom nosio.

Shvatiti Gandija ili ma koga, nije razumeti ono što knjige kasnije pišu ili mitove. Već shvatiti njih, to je njihov ljudski život shvatiti baš kao i  shvatiti Isusa što znači shvatiti njegovu pobunu gde po cenu da ceo narod ponese krivicu (“jer ne zna šta radi”) on se ne predomišlja pa kada ga Pilat pita da li je car Judejski, on ne popušta, on se ne odriče. Gandi je ljude savetovao da ne budu ljuti, da opraštaju, da razvijaju toleranciju, i medju Indusima je bilo onih koji su to smatrali pogrešnim ne zbog uverenja, već zbog iskustva – jer su Indusi ispaštali. Pa nakon takvog jednog masakra koji su Muslimani izvršili nad Indusima, i nakon podele Indije na koju je Gandi koji nije popuštao Britancima sada pristao Muslimanima, Godse – koji je imao Marsa u Raku i sebe i svoj narod video kao žrtvu nasilja i izdaje, puca u Gandija jer nevini ljudi i dalje strepe, strahuju, stradaju.

Mi možemo o Godseu pričati kao o fanatiku, ali ako se bavimo astrologijom moramo se potruditi da razumemo šta se dešava u duši Godsea, moramo bukvalno ući u lik Godsea ako mislimo da u kartama svojih klijenata ikada prepoznamo Godsea, i spasemo ga od zla. Dakle, ubica se ne radja, ubica se postaje, i to je svaki Mars. Samo što Mars kad je u Raku, ubica je medju narodom, pa o njemu piše crna hronika i lako ga je ‘etiketirati’ kao ‘poludelog maksa’, fanatika, manijaka… Kada je u Jarcu, to ne znači da tu nema isto takvih. Ne, već je samo nedostupan, kao oni koji prave nuklearne bombe, masovno ubijaju na bilo koji način, ili je visoko negde, možda leti ’99. nad Srbijom i baca tomahavk, ali mu nikad ne saznamo ni lik ni ime? Ali i njega u kartama klijenata treba takodje da spasemo.

Lako ćemo s legendama i mitovima, a ako ste astrolozi – onda tek ni po koju cenu vi ne smete da etiketirate ljude, da ih delite na ‘dobre i loše’, nazivate ‘čoporom majmuna’ i slično, već da budete svako od njih, da zaronite u pakao pakla i probate da spasete ono što još može da se spasi! Kako spasiti čoveka od samoga sebe i sopstvenih demona ako ne umete da budete taj čovek makar na sekund? Već videti ono što čoveka najviše muči, to prvo, pa žaliti ga i žaliti do gotovo lične potrebe da se taj čovek spasi – pa onda skok u misiju i tek tada je astrološki rad misija. Tek kada vidite da klijent može da ubije i osetite ni prezir, ni strah, već ljubav prema tom najrazorenijem i želju da čoveka sačuvate od zla kojim će svako od nas sebe lako ubiti bukvalno ili metaforično. Pa ne bi se niko bavio patologijom, ni astrolog, ni hirurg, ni psihoterapeut, da najpre ne shvati da sa najvećim zlom, patološkim gnezdom koje u svakome od nas živi za ceo život ulazi – a to ga opet, da spomenem i Milekića kome dugujem i mnogo više, “a to nas sve što se takvim poslom bavimo, i dalje ne pravda pred bogom!”

Zašto Jupiter nije dovoljan?

Jupiter je propovednik i najbolji je kad je to… preacher-teacher, i ništa dalje od toga. Lako je optimizmu Jupitera koji ni z od zla nije video da kroji afirmativnu budućnost. Treba videti zlo. Treba živeti u Avganistanu, gde 30 godina rat ne jenjava, treba biti u Sudanu gde se od gladi masovno umire, treba imati uvek u vidu i one koji Jupitera kao da nemaju u svojim kartama i životima, i shvatiti da je njihova pravda – Mars. Baš kao što je i bilo nekada. Jupiter dolazi sa uredjenim društvom, sa standardom, sa političkim sistemom u koji se veruje da donosi dobro, a zove se demokratija. Jupiter je momenat kad država uredjuje odnose u društvu, da se ne bi ljudi i dalje sami obračunavali Marsom. Ali te željene Jupiterove demokratije danas kao da nema nigde, već potpuna degeneracija pravde koja nužno nas sve do jednog vraća Marsu.  Ako mu je u Ovnu, on će u taj rat sam. Ako mu je u Ribama onda će da seče sebi prste, ako mu je u Škorpionu on je u mraku i čeka zgodan čas da ubije jednog i spasi stotine, ako je u Vodoliji – ni on ne zna kad će, koga i kako. Možda nekog drugog, možda sebe samoga i tako dalje… Ali je jako važno da se zapamti da je svaki Mars ma gde da je, uvek, neprikosnoveni princip i neodsutajanje od cilja, spremnost na borbu i nepopuštanje. Pa i ako je Mars u Vagi, gde ga isto astrolozi nazivaju ‘degenričnim’, valjda jer nije ‘jak kao kad je u Ovnu’ (obično je to odgovor i neko nikakvo objašnjenje), imate sliku milion javnih smrti koje se zovu streljanje, gde je ceo vod uperenih cevi i čeka znak za paljbu. Ili kao kod Tomasa Mora (Mars u Vagi), sin sudije koji postaje sudija, i koji po cenu života ne pristaje da potpiše dekret koji bi mu zasigurno ostavio glavu na ramenima. Već se pati u Londonskom Taueru, a u rat sa kraljem ulazi od kraljevog razvoda! (opet Mars u Vagi)… dakle, nije on ništa popustljiviji, niti je kukavica, niti je slab!

Mnogo je ljudi sa Marsom u Raku koji vrlo opasne stvari rade u životu, u smislu opasnih i te kako zanimanja pa da se neko začudi kako takav život a Mars u Raku, gde je kako kažu u knjigama nekim ‘slab’? Moja prijateljica, reditelj dokumentarnih filmova, stigla je od Avganistana pa do najmračnijih delova Njujorka gde se srela sa najopasnijim drug dealerima… I baš zbog te potrebe da rat prikaže svetu, da masa vidi strast, nasilje, rat, pravu sliku sveta, mnogi sa Marsom u Raku postaju umetnici, fotografi, pesnici, slikari, pisci, reditelji, pa tek tu rat vode da sve to usnime, naprave, stvore, a onda sistem neće da objavi, cenzuriše napisano, kao Alber Kami ili Noam Čomski koji su revolucija u malom, obojica Mars u Raku, i ajde da vidim ko se usudjuje da ijednog od njih nazove kukavicom? A kad sam kod Kamija i apsurda, bilo bi nepošteno da ne pomenem Harolda Pintera (isto Mars u Raku), tvorca teatra apsurda, koji se zalagao protiv rata u Iraku, protiv rata u Kubi, protiv Blera, Amerike, NATO bombardovanja ove naše Srbije – a zašto? Zato što se Mars u Raku bori da zaštiti bespomoćne, on je taj koji  onda kad Mars u Ovnu, prirodno često bira stranu jačih, e ovaj Mars pristupa na stranu gde su slabi, to je ono na šta Mars u Raku reaguje i zbog čega baš on hoće tu priču da ispriča kako ju je svojim očima video i da taj film snimi. Ili ide u rat i piše pesme, kao što sam već navela – Bajron ga je tu imao. Možemo da pričamo i o hrabrosti koja je i te kako potrebna Kustou za sve rečne i morske dubine (Mars u konjunkciji sa Neptunom u Raku – jedino inače što uopšte ima u vodi u celom horoskopu) ili Ser Edmund Hilari – prvi čovek koji je osvojio Mont Evereset uopste nema Marsa u JArcu kako bi se očekivalo po knjigama, već u Raku! Al opet zlo koje Mars u Raku priziva, koje sam oslikala i onim kratkim videom iz prethodnog teksta koji sam napravila sa insertima iz filma, pa kao što Maksimusu ubijaju ženu i sina, Edmund Hilari u avionskoj nesreći gubi ženu i ćerku, Kusto gubi sina, Kami gubi svoj život nasilno, a ovih dana u Politici je bio neki tekst kako se danas sumnja da ga je ubio KGB mada to nije potvrdjeno.

I zato će Mars u Ovnu biti prvi legionar u legiji stranaca, biće onaj vojnik koji je plaćen da se bori, to je njegov posao pa odlazi u Irak, na Kosovo, u Avganistan, ma gde da ga pošalju, i to je prvi fudbaler dobro prodat koji igra zbog para a ne zato što voli taj klub. Odsutsvo emocija, koje njemu nisu potrebne za borbu, već cilj koji opravdava sredstva. Nekada je bilo nezamislivo da Partizanovac ikada zaigra u Zvezdi, što opet naravno da ne znači da neko od tih old school sportista nije imao Marsa u Ovnu, Škorpionu ili Jarcu – koga je tu imao Boban Janković koji je bukvalno život ostavio na terenu i kome je, da ironija bude veća, baš Mars u Jarcu došao glave.

Zato je vrlo pogrešno takvo učenje astrologije u kojoj je horoskop prikazan kao nekakva igra karata, pa ‘ako si srećne ruke’ imaćeš Marsa u Ovnu ili Veneru u Vagi, a ako si maler i baksuz onda nekog smotanog i kukavičnog Marsa u Raku i Veneru u Škorpionu pa ćeš biti “nesrećan u ljubavi” – a koliko samo Venera u Vagi znam što na ljubav čekaju od kad su rodjene, bukvalno venući kao cvet što vene…

Zato je važno da u astrologiju nikako ne idete sa tim stanovištem, već sa naukom da svaka planeta u ma kom znaku može iz sebe iznedriti ono najbolje. I Mars u Ovnu podjednako kao Mars u Raku, i na astrolozima je da afirmišu ono najbolje. Za patologiju će se ljudi već sami pobrinuti, pa opet i tu postoje načini  da se sublimira patološko, kao kod Stivena Kinga, Dejvida Linča, Nila Gejmena – tvoraca horor i mračnih priča kojima se ‘plaše ljudi’ na neki umetnički način, i sva trojica Mars u Raku. “Kuća straha” – to je simbolika Marsa u Raku, ili će postati psihoterapeuti, psihijatri pa će čeprkati po toj individualnoj ‘kući straha’ i pomagati ljudima da spasu sebe, kao Vilhelm Rajh i svi danas terapeuti širom sveta koji se bave bihejvioralnom, porodičnom terapijom,  ili slično. Uvek ćete nailaziti na primere dobra i primere zla – to ne odredjuje položaj planete u znaku, već je to život kome mi samo želimo da damo smisao ili da ga zanegiramo. A primera i dobrih i loših ima za svaku planetu u ma kom znaku.

A sad malo intermeco i opuštanje uz prelepu makedonsku melodiju Izgrej Sonce. Jordan Mitev (kaval), ambijent Marsa u Raku, kao što i ova naša bivša republika nosi dosta arhetipskog iz ove pozicije. Valjda zato nas makedonska muzika lako uvede u ritam il’ rasplače… https://www.youtube.com/watch?v=mpgPCmuIn_I

—-

Od kad do kad je bio Mars u Raku? pogledajte OVDE

Related Posts

3 thoughts on “Odgovor na komentar dat na tekst „Mars u Raku“

  1. shivaia kaže:

    Hvala na ovakvom tumacenju, procitala sam dosta vasih tekstova i odusevljena sam kako sa jednakim zarom govorite o svakom znaku i planeti, dajuci im jednaki znacaj. Ja imam Marsa na 29tom stepenu Raka, a okruzena sam ljudima koji takodje imaju tog Marsa i mogu da potvrdim da ste sjajno usli u sustinu: prezirem svadju i nasilje u bilo kojoj situaciji, a kada se radi o licnim odnosima najcesce izbegavam konflikt ne zato sto sam kukavica nego zato ne zelim da povredim drugog, zato sto osecam odgovornost prema drugom a ne zbog sebe, a to je Mars u Raku. Takodje da dodam da sam jako rano pocela da radim (Mars u 6 kuci) i borim se za sebe, a sa 23 godine kada su svi u mojoj porodici ostali bez posla (svi stariji od mene i svi sa ‘boljim’ Marsom) sam sama i na svoju inicijativu otisla na drugi kontinent gde sam radila 70h nedeljno i nista mi nije bilo tesko, samo da oni ne ostanu gladni. To je takodje Mars u Raku. Mars u Raku je i kada sam se popela na 5000 metara i kada sam pesacila po 30km dnevno kroz zmije i dzunglu, a i kada sam preventivno nokautirala tadasnjeg decka koji je krenuo da izaziva tucu posle cega su se sokirani momci razisli…. Naravno, nije to samo Mars u Raku, tu je cela karta, ali bez sumnje mogu da kazem da Marsu u Raku sigurno ne manjka energije.

  2. Mjesec u Vodoliji kaže:

    Znam da sam zakasnila 9 godina ali moram ovog prokomentarisati. Za Marsa u Raku sam pročitala dosta, da teško može biti vojnik jer nema snagu Marsa u Ovnu, da je borba u domu ukoliko je pod negativnim aspektima, plačljivac, papučar, loš političar jer je pokupio osnovne karakteristike Sunca u Raku (Cezar?, Angela Merkel? ) jer nema autoriteta kao na primer Mars u Jarcu, loš pravnik (Amal Kluni?) jer je pod uticajem emocija, patriotizam, da je domaćin, muška princeza Dajana i još puuno stereotipa vezanih za Raka, muškog pretežno. Sve dok nisam naletjela na natal Marsa u Raku sa Mjesecom u Vodoliji koji je porušio sve i stavio tačku na sve stereotipe u Astrologiji. Elem, lik je dvostruki rak bio sa Suncem i Marsom u Raku, tiranin bio, bez imalo emocija, vojnik i pravnik, teški nacionalista, političar koji je doduše bio marioneta oženjen ženom za njegov state of mind sumnjivog porijekla (ako kapiraš na koga i na šta ciljam). To je sve od vodolijanske čovečnosti a inače psihopata na kub sa ne tako lošim aspektima da je previše očigledno. Zato mrzim kad mi se postavi tako plitak opis kao da su rakovi po defaultu dobri Samarićani samo zato što idu u isti koš sa sanjivim Ribama. To je ono što i astrologe čini šarlatanima ponekad a astrologiju spušta na nivo horoskopa pa je se gleda mediokritetski i kao pseudonauku. To nažalost potkopava i komentar iznad mojeg da Mars ovaj nije za nasilje. Ako ste žensko da, klasično. A ako ste šefica podzemlja ili kao u ovom slučaju poglavica🥴 sa dva klikera u glavi sav prljavi posao za vas će odrađivati neko drugi a vi ćete se slikati sa buljukom djece oko sebe i uživati u udobnosti sopstvenog doma. Tako da nije ovaj Mars nimalo naivan kako mnogi misle.

  3. N kaže:

    Svaka čast, odavno nisam pročitala bolji tekst!

Comments are closed.