Venerine priče

Ljubav je uvek preko puta

Kada klijent dođe na astrološke konsultacije, njega zanima sve, ali uvek, za nijansu više od svega drugog interesuje ga – ljubav. Možda astrolozi i ne bi imali toliko posla da ta ljubavna potraga zaista ne dobija jedan karakter mističnog u svom tom traženju i pipanju kroz maglu vremena i potrazi za idealnom drugom polovinom. U jedno smo svi sigurni – taj neko mora da postoji. U njegovo postojanje ni malo ne sumnjamo, samo povremeno gubimo volju i nadu da će se pojaviti. O čemu se zapravo radi?

3993a44e7109205656c4fbb5c214aa09Šta dajemo u ljubavi, kako doživljavamo ljubav koja nam se daje, o tome govore mnogi činioci naše natalne karte: Mesec, Venera, i ponajviše ascendent (podznak) preko planete koja njime vlada. Međutim, polovina koja nedostaje i ono za čim tragamo, uvek se nalazi tačno preko puta nas – u simbolici i tajni sedme kuće. Prva kuća smo mi, a tačno preko puta gledamo se sa nekim ko je u stvari naša ‘druga polovina’. Taj odnos prve i sedme kuće je upravo opisan aspektom opozicije i logično je da tražimo nekoga ko ima karakteristike i osobine često potpuno drugačije od naših.

Ako je podznak Ovan – treba nam neko sa osobinama Vage (što ne znači da je u horoskopu Vaga) ko će umeti da smiri našu naglost, i da nas nauči da ‘ne moramo uvek sve sami’ jer postoji saradnja. Ako nam je podznak Vaga, treba nam neko sa osobinama Ovna da nas pokren, pokaže inicijativu i da kaže „Ajde!“ da bismo isplovili iz uljuljkane letargije. Da bude navigator našeg života. Podznak Škorpion traži Bikovsku čulnost da bi naučio govor dodira, a podznak Bik, Škorpionsku intenzivnost da bi svojoj volji i ambiciji dao moć, i da bi naučio da se preda emotivnim burama koje tek otvaraju potpuno njegovu čulnost. Podznak Rak nije srećan ako nema onog sa Jarčevskim osobinama preko puta  kome će biti stvarno potreban da ga greje toplinom, hrani ljubavlju i štiti posesivno, dok podznak Jarac liči na hladne zidove kuće bez toplina doma sve dok ne nađe onoga sa kvalitetom Raka. Ako vam je poznak Blizanci, pitamo se gde je taj Strelčevski optimizam partnera koga ćemo slepo slušati i pratiti kao prepametnog učitelja kome se divimo što sve zna i o svemu može da razgovara sa nama, i obnuto, ako je podznak Strelac, tražimo nekog odovoljno pragmatičnog sa osobinama Blizanca da našu egzistencijalnu stvarnost učini lakšom, nekoga sa kim će dogovor uvek biti moguć bez konflikta, bez svađa i dramaturgija. Podznak Lav možda traži najteže. Dovoljno genijalnog, dovoljno svog, onog ko se ne libi da pripadne kome želi i kad želi, ko će odlučno stati pred nas, oteti nas iz usamljenog Lavovskog kraljevstva i reći „Pođi sa mnom, jer ti zaslužuješ mene!“ Vodolija u podznaku dugo misli da nije stvorena za brak dok ne poželi Lavovsku, a često ‘očevsku’ figuru da je dovede u red, da se zaljubi u neshvaćeno dete u njoj i njen haos učini manjim. Da je zaustavi i kruniše, pa da zajedno krstare po svetu i spašavaju šume, pande i nezbrinutu decu.  I još jedan par koji je ostao, ako je podznak Ribe, čezne se za partnerom sa osobinama Device koji  će dati odgovore na sva naša pitanja, čijoj ćemo odanosti i čovečnosti verovati posvećeno i predano, dok podznak Devica ostaje zarobljen u racionalnom i svakodnevnici punoj rutine dok ne sretne nekog sa karakteristikama Riba što postaje svetilište jer po prvi put Devici neko tada budi veru i iz nje sve najčistije aktivira da dalje bez sumnje živi još predanije radu, mišljenju, pisanju.

Ali često, stvari izgledaju sasvim drugačije. Recimo ovako:

Podznak Ovan nalazi dovolno milog, ljubaznog i zaljubljenog sa osobinama Vage ko se neće protiviti njegovim hirovima i koga će moći da povređuje svojim oštrim i naglin rečima ili ponašanjem, siguran da ne može da ga izgubi. Podznak Vaga slepo bira svađalačkog, naprasnog Ovna sa kim nikada neće znati na čemu je, onog ko će joj po hijladu puta dokazati da za nju harmonične ljubavi nema o kojoj je sanjala dok svu nežnost i ljubav i dalje usamljeno kompenzuje književnošću, socijalnim aktivnostima i kroz umetnost. Podznak Bik i Škorpion, u ovakvim situacijama nalaze jedno drugo da bi merili svoju snagu, igrali strateške mečeve jedno protiv drugog po sistemu ‘ko će koga’ strahujući da na glas priznaju snagu karaktera i jačinu volje koje svako od njih nesumnjivo poseduje. Podznak Blizanci tako naleti na čoveka ili ženu koja kao da i nije u vezi sa njima, gde su prijatelji uvek važniji, gde jelična sloboda princip a ne ljubav i zajedništvo, gde drugi dobijaju sate razgovora dok podznak Blizanac ćuti i čeka, a podznak Strelac nađe onoga kome on rešava egzistenciju.  Podznak Rak tako naleti na nekoga ko će stalno bežati i biti uvek za korak dalje, neko ko uvek okreće leđa kada je podznak Rak tužan i uplašen, a podznak Jarac ili uporno traži nekoga dovoljno slabog da ga muči ili nekoga sa prošlošću i velikom porodicom (bivšom ženom/mužem, decom) koju preuzima na sebe kao breme, verujući da tako mora, zauvek preplašen da se usudi i on sam od partnera nešto traži. Sensa 34 Ljubav je uvek preko puta, piše Sanja Perić-1Podznak Lav nezadovoljno upada u veze u kojima je preko puta oličenje sebične autonomije, osoba koja ne želi da pripadne bilo kome, rešena da ostane zauvek sama i slobodna i koja se ne libi da šokira avanturama i skandalima, a podznak Vodolija nailazi na nepromenjivu i okorelu u principima snagu protiv koje će se buniti, sa čijim se stavovima neće slagati, i neprekidnim svađama, koje najviše liče na pozorište, isterivati pravdu! Podznak Ribe uleće u odnose u kojima na kraju gubi svu snagu pokušavajući da nekome sa osobinama Device objasni da ljubav nije statistika podložna analizi, da vera nije jednačina, da je nemoguće moguće; dok podznak Devica ostaje u još gorim sumnjama naišavši na Ribu koja mu postaje neverna, ili koju nebrojeno puta hvata u laži i u čiju odanost u koju nije sumnjao jer je u osnovi naivan, pre ili kasnije prestaje da veruje.

Dakle, svi želimo sebi najbolje, najhramoničnije, najidealnije, i to idealno jeste moguće, ali tek onda kada potrebu svog podznaka (Ascendenta) jasno definišemo na nivou emocija (nije dovoljno samo racionalno). Tek tada smo kao na železnici preusmerili šine u pravcu onoga ko ima za nas ljubav kakvu želimo. A do tada, neophodno je da biramo pogrešno da bi baš kroz bol i nezadovoljstvo i naučili šta je to što nam stvarno treba i što nas jedino može učiniti srećnim. Zato, svi smo pobednici onog momenta kada do prave istine dođemo! Neko u dvadeset pet, neko u pedeset, no bitno je shvatiti suštinu i ako ste već u braku, potruditi se da odnos dignemo na viši nivo, da u srce partnera ugradimo više ljubavi, poverenja i sigurnosti. Poverenje je ključna reč ma šta da ste u podznaku, a spoznavanje sopstvenih potreba tek kada budete mogli jasno da manifestujete i drugoj strani značiće da ste jasni i otvoreni. Svaki odnos može da se gradi. I taj proces se nikada ne završava. Nema kraja, nema krova, samo spratovi…

Zato partnerski odnos zahteva konstantno ulaganje i trud da bi opstao i trajao. Time pokazujemo jedno drugome ko sve možemo da budemo i šta sve imamo drugome da damo. Zato i Saturn (vreme, trud, ulaganje) jeste egzaltiran baš u Vagi – znaku ljubavi i partnerskih odnosa, jer tu željenu i večnu ljubav dobijamo samo ako se stvarno potrudimo da detektujemo svoje pogrešne modele i usmerimo ih ka onim perfektnim za koje je svako od nas i te kako sposoban.

Related Posts

One thought on “Ljubav je uvek preko puta

  1. Bojana kaže:

    Predivan, poučan tekst…

Comments are closed.