astrološka pisma

Let the sunshine in!

Bili mi toga svesni ili ne, leto je u čvrstoj i neraskidivoj vezi sa našim slobodnim bićem u nama željnim avanture. Što je jača silina Sunca na nebu, koje astrološki odredjuje život, volju za postojanjem, samosvest, pozitivizam i potrebu da se željeni život objavi i u stvarnosti, tj. da nam osmeh sija na licima i da od drugih budemo prepoznati kao suvereni vladari svojih sudbina, to mi zaista takvi letom i postajemo. I bez obzira da li su ti letnji dani obeleženi suncem koje prži ili sivilom i kišama, jedno je sigurno – u julu i avgustu svake godine, Sunce – gospodar života,  njegovo veličanstvo Kralj Srce, primiče se svom tronu, svojoj najsuverenijoj poziciji odakle nas dobro vidi svojim užarenim okom i blagosilja život.  Bez njega života nema, to je jedna od prvih astroloških lekcija koja se doduše uči na časovima biologije, a da bi se život desio bilo je neophodno da od 250 miliona spermatozoida samo jedan oplodi jajnu ćeliju. So if you’re here, you’re already a winner!

Zaista, mi se svi već radjamo kao pobednici. Iznosimo život i na nama je da ga dalje sa godinama ne potcenimo, da ne zaboravimo da smo rodjeni da bi tek živeli. Ko je zadržao taj eliksir u sebi, ne boji se, već uvek daje prednost životu nad smrti, stradanju i patnji (otuda Sunce u horoskopu predstavlja hrabrost), zaljubljuje se i u kasnijim godinama (jer Sunce zadržava mladost i potrebu za punim srcem), (BOX)takav čovek se ne stidi da pokaže sebe drugima bilo delima, rečima ili izgledom, a nekada je i osmeh takve osobe dovoljan pa da ’dobije odgovor da – a da nije ni postavio pitanje’. Jer, Sunce pleni. Osvaja, zavodi bez cilja, ono se širi i prenosi svoj razoružavajući efekat na sve okolo.  Budimo iskreni, svi mi želimo biti to Sunce. Jer svi mi, afirmišemo život i otuda smo nepravedni prema sebi kada po njemu gazimo, vredjamo sebe i svoj život, odbacujemo ga, govorimo da ga ’nismo tražili’. I svaka druga planeta bi da bude Sunce. Venera će se zato u njega najpre zaljubiti i njemu dati svoju čulnost i lepotu, Mars će ga i zbog Venere i zbog neprikosnovene snage volje mrzeti, Jupiter ga sluša kao najodaniji drug i iskreno voli, savetuje ga da vlada još suverenije i bolje, dodvorava mu se znanjem i ekspandira njegovu moć. Merkur se tek od njega ne odvaja, zato je i najbliži Suncu i nikada ne može otići previše daleko od njega, jer zna lukavi glasnik da bez Sunca ni njegove misli nisu više tako jasne i čiste. Saturn mu okreće ledja, spušta roletne, sklanja se u bolnice, manastire i kampove gde su nesrećni, pokušava Saturn da svetu pokaže kako života nema, da je sve patnja i strah, ali Sunce uporno sija i uči ljude kako da iz tih tamnica izadju. Čak i Ivo Andrić koji je imao Saturna pored Sunca što je njegove rečenice i učinilo ozbiljnim, mudrim, realnim, dosta okrenutim patnji i surovosti vremena koje otima život, napisao je: „Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost, jer minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti.” I ovom rečenicom je iz pera našeg nobelovca, Saturn kapitulirao pred Suncem.

Jedino Mesec, za njim strepi i brine. Jedino Mesec, poput žene koja voli, drhtavo noću sakuplja njegov sjaj, čuva njegovu snagu.  I baš zato je taj odnos Sunca i Meseca, temelj pravekovne veze između  muškarca i žene. A ovog leta, tačno 11. jula, na nebu će se Sunce i Mesec spojiti u znaku Raka, pa kako će i Mesečevi čvorovi biti na toj liniji, desiće se fenomen poznat kao – pomračenje Sunca. Kao u najintimnijem zagrljaju, u najtamnijoj pomračini neba sklonjeni od drugih voleće se muškarac i žena. Na nebu Sunce i Mesec, a na zemlji vi i vaš partner, a ako ste sami, imaćete osećaj da vam je duša odjednom ekspandirala i da se pretvorila u sam izvor ljubavi koja napaja čitav svet. Svu moć će tada Sunce predati najslabijem u kraljevstvu, Mesecu, i dati mu svoj tron da na njemu caruju nežnost, ljubav, milost, plodnost, opraštanje, stapanje, radjanje, dobrota, mašta, zanos, opijenost. Ono, signifikator muškog sveta, autoritativnog, koje voli i nameće red, sada vlast predaje ženi. Neka žena vlada! Neka nežnost, krhkost, ranjivost, čarobna moć emocija, slikovnica njene najintimnije mašte opčini ljude. Neka ih učini osetljivima na ceo svet. I zaista, svi ćemo biti dotaknuti ovom arhetipskom slikom spajanja, oplodnje, i kreacije sveta. Zato se u julu, a posebno tih dana radujte životu, slavite ljubav, delom oslobodite maštu, jer sva moć je ovog leta u rukama onih koji nisu zaboravili da vole punim srcem, ‘lunatički’, kao Mesec…

 

Mladima to može biti malo dosadno, budući da oni i dalje žive mladalačke strasti i eros Venere i Marsa, pa je svemir i za njih osigurao avgust – kada će Venera i Mars plesati zavodljiv ples Vagom i lepi, mladi, nasmejani i radosni jer su na sceni života samodopadljivo, al’ svak’ za sebe, uživati u ljubavi. Stariji tada mogu ući u ozbiljne veze, brakove, a muškarci će u avgustu kao i u julu zbog eklipse, biti mnogo više romantični, nežni, sanjalačkog pogleda, nego devojke i žene. Videćete koliko će vam se puta oteti sa usana ‘al’ je lep ovaj svet!’ jer će zaista svet da se prolepša i bukne u radosnoj opijenosti erosom (avgust) i ljubavi (jul).

Ne zaboravite na Urana i Jupitera, oni će se tokom leta nalaziti u Ovnu, teraju na akciju, pa letovanja teško da će biti pasivna, opuštena, i sigurno ne dosadna. Pre će to biti skakanje iz jednog grada u drugi, od jednog prijatelja do drugog, sa jednog događaja dalje, sve dok avantura bude zvala, a zvaće… A plaže, pesak i more uopšte nisu imperativ ove godine, već avantura, koja vašu maršrutu može voditi od Beograda preko Rima do Podgorice, pa nazad u Beograd da dočekate avanturiste koji su tu došli iz daljine. Druženje, poznanstva, novi kontakti, nove spoznaje i uvidi, mnogo događaja koja okupljaju sve koji nisu zaboravili da se smeju i koji su uvek spremnog kofera da krenu negde. Budite zato spremni. Neće biti puno vremena za pripreme, pogotovo ako još uvek ne znate tačno gde ćete, onda ste verovatno već u redu za avanturu koja će kada se objavi reći “kreni!” Bez odmora i stajanja, sa stotine slika i priča vratićete se u septembru jedri, mladi i preplanuli, samo ako budete pratili ritam srca.

I zato, ne zaboravite – budite Sunce! Budite suvereni vladari, što vam je već dato da budete u onom polju horoskopa ili znaku u kome se vaše Sunce nalazi. Sunce je uvek u znaku u kome ste rodjeni (Bikovi imaju Sunce u Biku, Blizanci u Blizancima i tako dalje…) a ako imate natalnu kartu, kuća u kojoj je Sunce pokazuje kroz šta ili gde vi možete tako hrabro, smelo, neustrašivo, ponosno na svoj život da sijate i druge očaravate, zavodite bez cilja, a oni će vas svejedno pratiti i diviti vam se. Dobro, neki možda malkice i mrzeti, ali to je očekivano jer nije lako podneti sjaj ako je duša u mraku. A ako ga imate u prvoj kući, onda ste vi personifikacija tog Sunca, vi ste onda dužni da slavite život, da ga oplemenjujete i blagosiljate svakodnevno. Savet svima: oživite maksimalno sebe, svoju ambiciju strasnu da životom potpuno vladate, pa poput Sunca ponekad i ’zadjite’,ali kada drugi pomisle da ste nestali i povukli se, vi granite još blistaviji!

 

Related Posts