astrološka pisma

Sveto Trojstvo

Živimo u teškim vremenima. Osuđeni smo na strah od egzistencije, na strepnju svakodnevnice koja kroz anksioznost nema ravnodušnost postaje, ravnodušnost koja ubija sve. I emociju i radost i želju. Pa osvrnete li se oko sebe primetićete kako je puno ispraznih pogleda, bez sjaja i radosti, bez trunke zanosa koji nit cilj, nit kakvu opsesiju odavno u sebi nemaju. Al’ najlakše je prebaciti svo breme života na 21. vek, vek devijantnosti u svim oblicima, ili na sudbinu, pa i na zvezde, zaboravljajući pri tom da u dubini svake duše, ili astrološki, tamo gde nebo propada u natalnoj karti, u tački IC-a, uzrok svih uzroka živi.

Pa kao što je to i kolevka i izvor života, i materica i jaje, tako je to i ona ruka koja nas sa petnaest, osamnaest ili ma kad u život gura, da krenemo ka MC-u, ka nekoj našoj «plavoj zvezdi», nekom cilju, ne znajući da baš kao što se prva kuća ogleda u sedmoj, a četvrta (IC) u desetoj (MC), Zenit nije ništa drugo do odraz onih koji nas u svet poslaše, kao maksimum koji možemo postići. Nekad identičan lik to bude, nekad iskrivljen, nekad uglačan i prefinjen.

sveto-trojstvo

Tinejdžerka o kojoj ću pisati rođena je u jednoj raspaloj zemlji, ili baš onda kada je nekada bratstvom jedinstvom uvijena država počela da se osipa. Ali ni to ne beše dovoljno, te je rođena 6.marta 1991. i imala je samo tri dana kada su pod prozorom u «Dragiše Mišovića» prolazili tenkovi idući ka Trgu. Pa zašto ne bi mogli onda da kažemo da je rođena u ratu? Da je rođena kao maltene najava za sve ono što će se sa tom zemljom koja neka «nad-majka» definitvno jeste, na dalje događati…
Pa kao što rekoh malo čas, Mesec i IC, baš kao i sam znak Raka, uvek će nam pokazati samo naciju, sam ambijent u kome se ličnost rađa i živi, tačnije iz kog je iznikla, odakle je krenula da se razvija, sa kakvim verovanjima, strahovima, nadama, jer porodica jedna mala država zapravo jeste.
I zar Uran u Jarcu u 4. nisu bombe koje će sa visine pasti uvek negde blizu kuće, a NE koji poput gusenice puzi sa UR uperenim negde visoko, nisu baš ti tenkovi što pokraj porodilišta prođoše? A narod tih dana, godina pa i danas, Mesec u Škorpionu zauvek postaje, u konjunkciji sa Plutonom, te nekakva tragičnost se naslućuje a ubrzo zemlja zavijena u crno postaje, pa sve više osakaćena i raspolućena. I možda mi nećete verovati ali iz njenog horoskopa ja uvek dobro vidim šta se u državi samoj odigrava, jer iz mase fenomena «majka Srbija» od devedesetih pa na ovamo se oslikava. Ubiše Đinđića, Mars u Jarcu na njenom Uranu u 4, atentat u državi. Odcepiše se Crnogorci, Saturn na Jupiteru u Lavu, zid u vrhu vlasti, odvajanje, podela države, vlade, zakona… Početak bombardovanja, Mars,  «ušao u orbitu» konjunkcije sa Plutonom i Mesecom u Škorpionom, pretnje se obistinjuju, znači i slutnje Mesečeve, slutnje naroda da će ugrožen biti, da će mrtvih biti, da će se podrumska skloništa zapuštena ponovo napuniti, da će beskućnika biti…i još više izbeglica kojih nam je zemlja puna, a gde su izbeglice nego Uran u 4, i MO-PL u Škorpiji.

photo: Sunset by M.M

All rights reserved

I može li se individualno u ovom slučaju potpuno odvojiti od kolektivnog, mogu li se zanegirati svi raspadi i rasula koji u kosmogramu žive, može li se ideal nekakve zemlje ovde ma gde videti, gde bi život bio potpuno drugačiji, kada pri tom i skoro egzaktna opozicija Jupitera i Saturna postoji, koja će je stalno vući ako ništa drugo, do nekog ostrva ili Afrike gde će lečiti male crnce. (vladar ASC u 6 u Ribama konj. SO u Pi 120 MO/PL Sc i naravno JU 180 SA. I naravno pitam se, i jasno mi postaje, zašto se i njena porodična priča mora preslikati i ličiti na sudbinu države u kojoj je rođena.

A duša spava, ona spava, u kući najviše, tako se bar čini njenoj majci koju ona ne razume s početka, jer majka kao da nešto duboko u sebi skriva. Ko sam ja? Pita se ova sada već petnaestogodišnjakinja, gde su moji koreni, na koga ličim? Jer Neptun, vladar sunčevog znaka, u njavećim dubinama sa Uranom ćuti. I zašto je majka sama, zašto ćuti, šta to ona od mene krije. A gde je moj otac? Oca nema jer je SO u Ribama, ali ga nema jer je UR u 4, porodica je raspuknuta, svako na svoju stranu ide, baš kao i nekadašnje republike, zar je odvajanje i nezavisnost moja sudbina? Zar je moje rođenje izniklo iz majčine molitve (NE 4) dok je u suzama molila boga da joj dete da (MO/PL Sc 120 SO/ME Pi), onda kada se više nikakvoj ljubavi nije nadala, kada je u samoći ogrezla i još samo htela da jedna strastvena noć moj dolazak objavi? I tako je i bilo, verovali ili ne, samo jedna noć sa strancem, sa čovekom koga je prvi put videla bila je dovoljna za začeće. Noć puna strasti i nemira, Venera i Mars se žele, ali Mars nestaje, odlazi, više ona od njega ni glasa ne čuje (MA 90 ME)… a godine prolaze, bez porodice. Samo majka koja svoje majčinstvo povremeno grehom naziva, gledajući svoje dete koje luta i istinu traži. Ali horoskop kaže doći će dan kada se o svemu mora pričati, kada ona (ME) tajnu bude dotakla majčinu (ME 60 NE 4, ME 120 MO) i kada se i sva težina bola i osame sa majčinog lica skida, jer ako išta ovde može mir i poverenje majke i ćerke doneti, onda je to otvoren razgovor u kome majka svoju ličnu dramu priča. I nadalje majka će se uvek baš svom detetu najpre ispovedati, kao pred kakvom ikonom što je ranije, a dete nikada tajnu od majke ne uspeva da sakrije jer ni ne želi. Ona ista krivica i osećaj greha u duši stoje, pa tugu i neraspoloženje donose kad god bi slagala, zato će uvek majci sve reći i ma koliko se trudila da bude tajnovita, da bude zatvorena za druge, zna već sada da majka je ta koja baš sve o njoj mora znati ili saznati. Pa taj tren obostranog poverenja najviše podseća na početak razumevanja sopstvene porodice, geneze, kao i zemlje u kojoj živi, pa od tog momenta se više neće pitati da nije možda usvojena, i kome pripada, veo tajne se skida, identitet se nazire, pa pokrenuti time, aspekti nastavljaju da rade, prizivajući sad i oca, koji se kad tad morao opet pojaviti.

Otac je i Sunce u Ribama, i Mars u Blizancima i Jupiter u Lavu (zlatar po zanimanju). I kao da su sve selidbe koje su za sobom povlačile često menjanje škola u toku njene rane mladosti bile nesvesna težnja da se ocu priđe bliže, te evo ih sad gde žive maltene u istoj ulici. A i majka viziju idelanog doma, kuće, ima (UR 4), vešto gradi svojim rukama svaki dom, ali ga uvek spremno napušta, kao da je ovaj Neptun iz nekih dubina u kojima krivica i patnja žive, nagoni da traži i luta, od kraja do kraja grada sve dok ih ponovo ne bude spojila. Kao da će time greh tek zauvek biti ispravljen. To se i desilo, slučajan susret i jedno prepoznavanje koje je neminovno kada otac (SO) i ona (ASC Devica, dakle ME vladar) u konjunkciji jedan pored drugog stoje, čak se rekla bih i sanjaše sve te godine.

Gde je trik u ovom horoskopu? Trik je pomiriti potrebu duše, najdublju i suštastvenu jer od Neptuna koji je vladar ide, dakle potreba samog bića, da od kuće svetinju stvori, od roditelja isto, da baš oni a posebno majka budu jedini koji će je intuitivno razumeti, ući u srž njenih potreba i želja, i druge potrebe rekla bih nametnute, da samostalnost (UR) sveta tajna postane, nezavisnost koju će osoba već od ranih dana svojom buntovnošću pokazati. «Sve ja mogu sama, baš kao majka, baš kao otac, sama ću odabrati školu, (sama je i odabrala, sama je i svoju sobu uredila, okačila nekakve niti da poput paučine vise sa plafona (NE/UR u Jarcu u 4), njena soba je u potkrovlju (UR)), «al jedva čekam kada ću sama živeti, kada ću nekakav svoj stan imati i u njema apsolut individualnosti u koju mi se niko od ovo dvoje neće mešati.» Naravno da će taj momenat odcepljenja biti nalik cepanju republika od matice, naravno da će i pored dobre volje oni stati na put upravo iz straha da ne proživi njihova iskustva poznajući cenu individualizma, koja ipak ovde još i u duhu i znanju živi, koje će imati svoju šansu da zaseni i Uranski fascinira sopstvenom genijalnošću svoje roditelje.

Tako da je ovo u stvari priča o porodici koja iako formalno ne postoji i dalje neku vrstu vizije i vere u duši deteta budi. Otac i majka se nisu ponovo spojili, oni su u stvari, baš kao što je dugo i sama verovala, bili u kontaktu povremeno, onda kad god bi se majka našla u najvećoj drami, jezivoj egzistencijalnoj krizi, kada je bila na dnu Meseca u Škorpionu koji izlaz osim čekanja na smrt ili ma kakav kraj ne vidi, tada se poput maglovite slike spasitelja pokazivao lik oca njenog deteta što uistinu pružanje pomoći nikada nije odbio (MO Sc 120 SO Pi), ali o čemu ona nije dugo znala, sve dok joj astrolog (koji joj je u kući, a pri tom i rod, UR 4) nije otkrio, baš kako je horoskop sam nametnuo (ona ME 60 UR/NE) da od astrologa mora čuti tajnu o sebi, tajnu koja će veru probuditi i viziju jedne nove porodice stvoriti, a Neptun će se lukavo smeškati ispunivši simboliku Svetog Trojstva al ne nebeskog, već onog drugog koje samo otac, majka i dete čine.

Related Posts