Venerine priče

MASKARADA

10959614_846110785441001_8610685747017328536_nVenera i Mars u Ribama. Svima jasno, samo njima ništa nije jasno. Skloniji negiranju potencijalne ljubavi više nego ikada. Namereni iz nesvesnog da sabotiraju svaku situaciju moguće bliskosti, da kažu što ne treba, da ne čuju šta treba. Da okrenu ledja u nezgodnom času, da se nasmeju intimnom momentu kao da imaju pet godina, da omalovaže ono što oboje osećaju. Trema trese, dlanovi se znoje. A retrogradni Merkur evo ga da pomogne i sve zakomplikuje u komunikacijama. Šta si rekao? Ko je rekao? Ti si rekao? Kad sam rekao? Pa telefon ostaje prazan usred užarenog četa a nema ni blizu punjača. Autokorekt je prepravio one dugo tražene reči i od njih napravio vic. Od 30 “sad i ovde” selfija, greškom se šalje onaj najneuspeliji. Draft opcija na mailu je izmišljena za retro Merkur, al zašto se toga setim uvek kad je kasno! Opet trema, pa stid, pa panika, pa baš me briga, pa je l’ odgovorio.. Malo hrabriji sada imaju predlog! ‘Ajde da se igramo “Istina i Izazov”. Istina: reci mi šta osećaš. Izazov: dokaži. Ali to samo pomišlja. U stvari kaže, Istina: reci mi koga si najviše voleo. Izazov: pošalji joj poruku. Sabotaža nad sabotažama, samoranjavanje za koje su Hristove rane tek ogrebotina. Gluma nad glumama, alaj lep ovaj svet pa odoh kući da plačem do jutra! Pogotovo ove nedelje kad Venera u Ribama ide ka Neptunu a Saturn je gnječi moralom, lepim vaspitanjem, očekivanjima previsokim koje je sebi namerila, pa nesigurnost ljulja brod. Pa je nešto kao umorna od svega, a nešto kao mogla bih kod frizera. Nešto kao ne svidjam se samoj sebi, nešto kao “a da smršam”, nešto kao briga me baš, nešto kao što se ne javlja, nešto kao ostaću sama zauvek, nešto kao ljubi mi se, nešto kao odoh da radim. Tačno tako, ni sama ne zna šta hoće, ona samo zna šta hoće da on hoće. Kod njega ništa drugačije, samo malko narcisoidniji ovog puta pa malo više vere ima da ga ona i voli, da na njega misli, i ne pada mu na pamet da iz pasive krene u aktivu, kao da mu ta zavesa iza koje se krije baš ugodno neko mesto za doživljavanje nje tako sluđene i slatke. O, da li ću ga videti, pita se dok stavlja kremu na lice i malo parfema da ne bude preintenzivno. Ali šta ako se ni ne oseti, pa ajd još koja kap, i ovde isto.. i ipak pretera. Da li šiške levo ili desno, da vežem ili pustim kosu, štikle ili ravne cipele, pa rastršena ili čvrsto svezane kose kao ballerina sa pundjicom evo je gde juri u grad. A u gradu ga nema..10645211_846110872107659_661665258029565480_n Već ga sreće u parku ispred crkve gde šeta psa, u podzemnom prolazu, apoteci, parfimeriji, na buvljaku, u čekaonici zdravstvene ustanove, mupa, u slepoj ulici, u bioskopu, na parkingu, fotoradnji, prodavnici obuće.
Baš kao što vam deluje, ovo je period koji je namenjen najviše onima što nisu zajedno a hteli bi. Onima što su se tek upoznali, koji su jedno drugome potpuna tajna. Osećaj “poznajemo se” je normalna pojava kada su oboje u Ribama. Naći će milion sličnosti, doduše pola izmisliti iz potrebe da nadju znakove i potvrde da je to – to.
Drhtavica i trema, pa miran san i hibernacija, p panika i jaka želja, pa fantazija, fantazija, fantazija i hvala bogu da postoji vino što olakšava rečima da skliznu sa usana… A za one što su već zajedno, ovo je ono doba kad bi im tako leglo da pobegnu iz grada, da otputuju, da se napijaju aromom Italije i Francuske serviranoj u kristalnim čašama i šarenim ovalima. Da se ponovo zaljube, zainteresuju i zavedu. A negde, da samo mirno ćute i greju jedno drugo. “Idem da ti nam skuvam vino, pokrij se…” “Skinuo sam ti onaj film koji si rekla da voliš…” Dok mačka isto tako mirno prede na ćebetu. Predu svi.

_______

* Ovaj tekst je originalno napisan za ALLMe stranicu na Facebooku na kojoj objavljujem svakog petka. Pridružite se! 

Related Posts