Venerine priče

Sudar svetova: Kada se razlike ugledaju

Jaka privlačnost između dve osobe zapravo je više misteriozna nego što ju je ikada iko objasnio.  Možemo je nazvati snažnom hemijom, fizičkom (seksualnom) privlačnošću, možemo reći da je „to-to“, pominjati leptire u stomaku i odsecanje kolena praćeno drhtavicom i groznicom iznutra, ali njene razloge i zašto je baš ova osoba na nas tako nezapamćeno intenzivno delovala – to ne znamo da objasnimo.

Zbog toga, najviše govorimo o simptomima. Kako smo tu osobu doživeli, šta se dogodilo, da li smo izgubili dah, moć govora, ili smo osetili neku neverovatnu silu kada su nam se pogledi ukrstili, koja je najviše podsetila na sudar svetova.  Ono što je zanimljivo jeste da se taj sudar dogodi pre nego što ste i shvatili šta se desilo! Odjednom, zaljubljeni ste, toplota vam prožima telo, krv pomahnitalo struji žilama. I baš kao i sa deja vu momentima, shvatite šta vam je, onda kada se već desio!

Kako ovaj fenomen objašnjava astrologija?

Čak i laici poznaju onu osnovnu astrološku terminologiju, gde se pored planeta, kuća i znakova, pominju i aspekti*. Dobar glas-daleko se čuje, pa su za trigone već svi saznali da ’donosi nešto dobro’, dok su aspekti kvadrata i opozicije povukli ono najgore: konflikte, borbu, stresove, sve moguće antagonizme. Ipak, svemir je baš njima verovali ili ne, dodelio i tu čarobnu ulogu da nas povremeno počaste ljubavnim sudarima svetova, sa kojima se tlo trese, vetrovi podivljaju a mi postajemo glavni akteri Simfonije strasti i ljubavi.

U osnovi priče o kvadratima, pre svega, nalaze se elementi. Vatra, zemlja, vazduh i voda. Opšte poznato je, mada i vrlo diskutabilno kada je reč o ljubavi – da se znaci istog elementa kako mi to volimo da kažemo, ’slažu’. Ovan bi trebalo da je privlačan Lavovima i Strelcima, Vaga – Blizancima i Vodolijama, Bikovi – Devicama i Jarčevima, a Rakovi – Škorpionima i Ribama. Ako želite sa nekim da uđete u zajednički posao, ili, ako je reč o odnosu mentor-student, deda-unuk, poslodavac-zaposleni, onda ova šema i nije loša! Svakako je treba konsultovati. Ali kada se radi o seksualnoj, a zapravo, pan-energetskoj reakciji između dve osobe – tada se držimo kvadrata i opozicija. Pogledajmo šta život ima da kaže na to… Ako u more (Ribe) dolijete čašu vode (Rak) ili se u njega slije reka (Škorpion), more ostaje more, možda će ga biti malo više, ali neće sigurno doći do bure. Za buru je potreban – vazduh! Upravo element koji je u kvadratu sa vodom. A šta se dešava kada vodom slučajno poprskate vrelo ulje, ili kada njom pokušavate da ugasite plamen? Dolazi do eksplozivnog cvrčanja, pare, a plamen se u času dodira dva elementa poveća. Vetar (vazduh) će od peska (zemlja) napraviti peščane oluje, nepravilnosti u atmosferi zbog vlage i toplote (energije vatre) dovesti do oluja i tornada, a kada magma (vatra) krene ka površini, dolazi do pucanja tekstonskih ploča (zemlja) i pojave zemljotresa. I, zar upravo to nisu reči kojima opisujemo ovakve fatalne ljubavne susrete? Grom iz vedra neba, oluja strasti, zatreslo mi se pod nogama…

Što se tiče opozicija, one predstavljaju oprečan odnos (’preko puta’) kao u dvoboju, gde licem u lice sada jedan naspram drugog sa svim svojim razlikama stoje dvoje i gledaju se. Ovo je još i aspekt ’odnosa jedan-na-jedan’. Bilo na suđenju, u sportu koji bi se tako mogao opisati (tenis, boks, mačevanje, šah), bilo na ispitu ili u ljubavi. Prirodne opozicije u zodijaku čine: Ovan i Vaga; Bik i Škorpion; Blizanci i Strelac; Rak i Jarac; Lav i Vodolija; Devica i Ribe.

Kako su za ljubav od presudne važnosti pozicije Venere i Marsa u horoskopu, za ovakvu epsku scenu susreta neophodno je da vaša Venera bude u kvadratu ili opoziciji sa Marsom partnera, ili da vaš Mars bude u kvadartu ili opoziciji sa Venerom partnera. A ako imate i jedno i drugo, fatalno je neminovno!

Uzmimo za primer poznati glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt. Ne samo što su skandalozno razbucali sve svoje prethodne ljubavne veze da bi bili zajedno, već su se i upoznali na snimanju filma „Gospodin i gospođa Smit“ koji takođe kao glavnu temu ima otvoreni rat muškarca i žene  i pritajenu strast koja se do kraja filma razbuktava do najmoćnijih eksplozija. Angelina Jolie ima Marsa u Ovnu (vatra) koji je u kvadratu sa Bred Pitovom Venerom u Jarcu (zemlja). Sa druge strane, njegov Mars koji je u Jarcu isto (zemlja) ima oprečan aspekt opozicije sa njenom Venerom u Raku (voda). Razmišljam kako bi bilo zanimljivo da smo mogli da ih vidimo na snimanju, pre nego što su se prvi put poljubili van filma – verovatno su se osećali kao da sede na buretu baruta. Da bi stvar bila još magičnija, ona je rođena u znaku Blizanaca, dok je Bred Pit Strelac – ova dva znaka su međusobno u aspektu opozicije.

Zanimljivo tek postaje ako kvadrat ili opoziciju Venere i Marsa imate u svom natalnom horoskopu – to znači da će vam se ovakvi susreti u životu dešavati češće nego drugima. Moguće sa dužim pauzama između i neminovnim gubljenjem vremena i energije nekada uz pogrešne osobe, ali grozničava želja pomešana sa zanesenim strastima vas neće zaobići, kad tad! Kako to funkcioniše u praksi?

Možda jedan od najsudbonosnijih i fatalnih uporednih horoskopa imaju David i Victoria Beckam. Oboje imaju u ličnim horoskopima kvadrat Venere i Marsa. Dejvidov Mars je u Ribama, a Venera u Blizancima, dok Viktorija ima Veneru u Ribama i Marsa u Blizancima – i sve to jedno na drugome!  Jeste da su se njihovi neprijatelji, i oni koji ih ne vole nagomilali dovoljno da mogu početi sa pregrupisavanjem snaga, ali činjenica je da uprkos svemu – oni traju i dalje. Interesantno je inače da parovi koji kreću sa ovakvim kvadratima i opozicijama, uvek imaju protivnike, suparnike, provokatore, neprijatelje ljubavi. Ali i to astrologija objašnjava – jer šta je drugo Mars u teškom aspektu sa Venerom, do borba za ljubav i borba zbog ljubavi? „You and me, against the world!“

Još jedan zanimljiv primer sigurno je Demi Mur, koja sem što sama ima kvadrat Venere i Marsa, oba njena slavna partnera, Brus Vilis i Ešton Kučer, imaju Veneru u opoziciji sa njenim Marsom, dok Brus Vilis pored toga ima i svog Marsa u opoziciji sa njenom Venerom. Po ovome, reklo bi se da njih dvoje ni dan danas nisu ravnodušni jedno na drugo.

Sensa 31 Sudar svetova - kada se razlike ugledaju, piše Sanja Perić-1

I glavno pitanje koje mi svi postavljamo je – kada će se ponovo tako nešto i nama desiti? Vidite, ovakve ljubavi su možda, poslednji luksuz mladosti. Kada nam ništa drugo sem hemije i srca koje bi da iskoči iz grudi, nije važno. U međuvremenu, završili smo škole i fakultete, uspeli da realizujemo neke svoje ambicije i davne snove, zakucali na vrata spiritualnog, ili metafizičkog, ili smo postali avanturista koji neprekidno putuje. Možda nam je standard sasvim solidan, čak i iznad proseka. Možda su mesta na koja izlazimo uglavnom jazz klubovi, pa sledeći sebe čekamo nekog dovoljno sličnog da se pojavi i da nas ostavi bez daha. Upravo kriterijumi koje smo izgradili, vrednosni sistemi u čije okvire smo sebe uklopili, glavni su razlog zašto do ovakvih susreta retko dolazi. Jer baš izazovan, težak aspekt kaže: Izazovi! Provociraj! Iznenadi sebe samoga! Uradi ono što misliš da ne bi, pregazi princip i svoje „ja nikada ne bih…“ Te samo onda kada se na jednom mestu mogu sresti dvoje sa dovoljno različitim, konfliktnim potrebama, navikama, interesovanjima, dolazi do ovakvih fatalnih susreta. Postoji još jedna situacija kada su ovakve ljubavi moguće, a to je kada sretnete osobu sa kojom je veza u startu ’zabranjena’. Uglavnom zbog društveno/religijskih/kulturoloških razlika (dosta mlađa/starija, druge vere i nacionalnosti, tradicije, ili je već zauzeta). Upravo iz razloga što je mladost lišena stereotipa i formi, mlad čovek gotovo da samo za ovakve ljubavi i zna. On uvek ima neprijatelje, najčešće u liku roditelja kao autoriteta ili drugih mladih željnih isto onoga što on sada ima. No mlad čovek se nikada ne pita ’šta donosi sutra.. Da li brak? Avanturu? Dugu vezu? Iluziju?’ Za njega je sve to jedno te isto lice ljubavi i strasti.  Zato, ako se sudar svetova i vama desi ove jeseni, ne bežite od borbe, prihvatite nekoga potpuno od vas različitog i ne bacajte senku zabrana koje ste sami napravili godinama na svoje srce! Već poput mladog Parisa otmite svoju ljubav, makar zbog nje i do rata došlo.

*aspekti – uglovi od 60,90,120 stepeni koje dve planete prave među sobom (sekstil, kvadrat i trigon);  takođe postoji i aspekt konjunkcije kada su dve planete na istom stepenu, i aspekt opozicije – kada se nalaze jedna preko puta druge.

 

Related Posts