Astrološka svedočanstva

Astrologija i astronomija na banknotama

Verujem da ima još dosta novčanica koje su u nekom periodu bile astro-ozvezdane ili sa likom nekog poznatog astronoma… ovo je samo jedan deo, tek da izvučem iz svetske prašnjave arhive na videlo… ako kliknete na slike, otvoriće vam se u boljoj rezoluciji.

Italija, banknota od 2000 lira (1983. god)

prednja strana: Galileo Galilej

zadnja strana: prikaz sazveždja

———————————————-


Kaykhusraw II dirham (valuta u Otomanskom carstvu i Persiji),  638 AH/1240-1241 AD

ima neke veze sa Šivom i obožavanjem Sunca, kao i hrooskopom, samo nisam uspela da nadjem detaljno objašnjenje…

———————————————-


Kineski metalni novac.

Prednja strana su znaci kineskog horoskopa – Svinja, konj, Pacov, Petao, Majmun, Pas, Zec, Tigar, Bivo, Zmaj, Koza, Zmija. Na poledjini je zodijački krug.

Nisam našla iz kog vremena je ovo.

———————————————-

Mexico 1 Peso 1961.god

Front: Aztec calendar stone or Mexica Sun stone (Piedra del Sol) excavated in the Zócalo, Mexico City’s
main square, on 17th of December 1790. Back: Independence Monument in Mexico City.

———————————————-

Rumunija 2000 leja, 1999.godina

———————————————-

Poljska, 1000 zlota, Nikola Kopernik/Sunčev sistem 1982. godina

———————————————-

5 nemačkih maraka, 1973. godina

UPDATE: Od Udruženja astrologa Crne Gore, dobih na poklon još jedan muzejski eksponat, metalni novac iz vremena Gaj Julija Cezara Augustusa, Cara Hadrijana Trajana,  Tita Flavija sa Jarcem na poledjini i Nerona sa Jupiterom. Hvala od srca, a evo za sve da pogledaju, sjano je! https://sites.google.com/site/uacgdarzasanjuperic/

… i još jedan sajt koji se već bavio ovom temom: (kliknite na sliku ispod)

Related Posts

14 thoughts on “Astrologija i astronomija na banknotama

 1. La Papesse kaže:

  Wow, Copernicus! I’m Polish and i’m glad to see this here:D It’s sad that many Poles and Europeans generally don’t know that Kopernik(Copernicus) was also an astrologer and had many notable Polish astrologers around him…

 2. sanja perić kaže:

  hi la Papesse,
  yes I know that! 🙂 But shhh.. (we don’t want to disturb the astronomers…) :)))

 3. Name kaže:

  Augustus Imperial Silver Denarius with Capricorn his birth sign holding globe between front hooves. It was struck in 12 BC, minted in Lugdunum (Lyon): https://sites.google.com/site/uacgdarzasanjuperic/

 4. sanja perić kaže:

  Hvala vam najlepše, baš ste me prijatno iznenadili i obradovali. Stavila sam link kao update, da mogu i drugi da vide. 🙂

 5. Aleksandra kaže:

  Fantastično Sanja!!! Divim se tvojoj strpljivoj borbi!

 6. Miljana kaže:

  Super! Nikad ne bih pomislila da će se nešto od ovih simbola naći na novčanicama modernog doba, kao što je ova rumunska npr.

 7. sanja perić kaže:

  Da, jeste to interesantno. Sa filatelijom je već mnogo drugačije.
  U filateliji postoje serije markica koje su tematske, posvećene nekom važnom danu, astronomiji ili astrologiji kao temama, pa čak i Srbija ima nekoliko takvih serija… ali one dodju i prodju, dok novac bi trebalo ipak da traje nešto duže, pa je i biranje motiva mnogo zahtevnije.

 8. sanja perić kaže:

  draga imenjakinjo, imena prelepa, divan ti je novi sajt – eno ubacila sam ga! a i intervju koji si dala. poljupci iz beograda !

 9. Značaj astrokoške semiotike u banknotama ima i uzvratni uticaj na doprinos astrologiji. Recimo, na denaru Julija Cezara Augusta na poleđini je carev astrološki znak: Jarac – ali sa repom ribe (morski jarac). To nas ozbiljno prisjeća, da su ovo sazvježđe izvorno nekad tako predstavljali u zodijaku. Upitajmo se sada, astrolozi, zašto!

  1. Nichiwa kaže:

   All Felix’s stuff is SO CUTE and perfect. And omg your belly!!! I love it–precious! Looking great, and she’s gonna be here berfoe you know it. 🙂 As for Marisol, it basically hurts my heart to see her little face. She’s the most darling thing EVER and I want a baby girl just like her! You’re so lucky that you’ll have your very own so soon.

 10. Posle teksta u kome ste hrabro predvideli hapsenje Ratka Mladica i koji je izbrisan sa vaseg sajta,hrabrost se rasprsila na sarene slicice na novcanicama put zvezdanog neba do sledece prilike da ih pretocite u vazan istorijski dogadjaj.Da li ste ih prerasli ili im niste dorasli,pitanje je sad ili mozda vise nikad,i zato ne cvikaj moja generacijo,sto se preko tvojih pleca sve lomi,a slobode nemas,ili moras da stavis zivot na kocku da je osvojis.Sve najbolje u buducem radu i zivotu vam zelim.

 11. sanja perić kaže:

  tekst nije izbrisan, samo nije na naslovnoj strani.
  meni ako hoćete nešto da zamerite, budite jasni i direktni, bez okolo naokolo, jer ništa niste rekli osim što ste spomenuli naslove tri moja posta sa sajta.
  šarene sličice sa novčanica ne traže da ih gledate ako ne volite šarene sličice sa novčanica. to je bar jasno, i za njih nije bila potrebna hrabrost, već vreme i trud. ne mešajte pojmove da biste zvučali maliciozno. može to da se uradi i psovkom mnogo efikasnije nego povezivanjem posta o bankontama sa hrabrosti – što veze s vezom nema. vama pozdrav

 12. Izvinjenje vama,tekst o Mladicu zaista nisam mogla pronaci protekle odprilike dve nedelje unazad,i ne znam da li je to moglo biti slucajno.

 13. sanja perić kaže:

  tačno je da ga nema ako listate tekstove po stranicama. petrazite u search kategoriji. i mogli ste da ga nadjete. na ranijem dizajnu tekstovi koji su bili na naslovnoj bili su u kategoriji ‘aktuelno’. evo vratiću ga. ionako ništa ne brišem sa sajta i to znaju svi. ovde su i tekstovi koje sam pisala pre 6-7 godina (recimo ceo serijal tekstova o Lilit, Pluton – žudnja za životom, Jupiter u Vagi i sl), i koje bih sigurno malo menjala, jer sam u medjuvremenu i sama stekla nove uvide i znanja. ali ih ne brisem ni ne menjam. svaki od njih je vredan i na kraju krajeva, moj. brisati nesto je isto kao kada se stidite necega svog.

Comments are closed.