astrološka pisma

Život leti kapetane

Postoji priča kako su ljudi od davnina verovali u Sunce. Pratili su zimski i letnji solsticij, prinosile žrtve bogu Sunca, molili mu se i klanjali. Postoji i zapis o tome da su prve religije u stvari samo kanonisani rituali, pola magijski, obredni, a pola filozofski , i ja verujem da baš zato znak Strelca i decembar – kao mesec kojim završavamo svaku godinu – i nosi taj očigledan pečat duha, vedrine i optimizma. Postajemo svi po malo pagani, upućeni  na slave iz dana u dan, čas jednom,  čas drugom svetitelju. Povezujemo se, a da možda toga i nismo svesni, sa svim onim našim precima koji idu mnogo više u prošlost nego što mi svojim znanjem o genetici možemo uopšte da dosegnemo. Obično se naša sećanja završe na prababama i pradedama, a šta je bilo pre njih… ne znamo. Priča se… Ali činjenica je da su nam izvori negde tamo… Zbog toga baš nedavno pričah djacima kako je IC ili vrh 4. kuće i te kako važna tačka horoskopa, nepravedno zapostavljena spram karijere, ili ti MC-a kome svi težimo, pitamo se, šta li će nam doneti. A šta smo mi doneli iz tog korita predaka, istog kao ono „iz koga se hrani svemir“ zaboravljamo…dok potpuno ne zaboravimo.

Ali zato na magiju decembra ne zaboravljaju trgovci, lukavi prodavci koji nude rasprodaje, novogodišnje popuste, a čovek kada je u duhu i sentimentima kao što je svak u decembru, nije više racionalan i vešt da prepozna intrigu, prevaru i navlaku. Zbog toga je Strelac naivan, kao i svi što postajemo malo naivni u decembru. A onda kada se završi Strelac i počne Jarac krajem meseca, tu su knjigovodje i poreska uprava da nam doture izveštaje, tu su odbori za pravljenje planova i odredjivanje budžeta, ali to je i svako od nas kada krajem godine uzme papir i olovku pa krene redom retrospektivu dogadjaja, uspeha, grešaka… i na kraju podvuče šta bi trebalo da se menja a šta da se razradi. To su naše želje, naši vrhovi kojima težimo i odluka da od 1. januara promenimo taktiku i okrenemo list.

Pa, jesmo li se promenili? Verovatno… ali znate kako, obično je potrebno mnogo više vremena da prodje da bi promena postala vidljiva. Onda kada ona pusti klicu, mi i dalje živimo po inerciji nekih prošlih energija. Tako je i sa planetama. Vidim u horoskopu da nešto počinje, ali klijent još ni ne oseća promenu iako se ona dešava. Onda kada je primeti, tada će i vrapci znati! 🙂 Zato je moj spisak sugestija svima vama, kao i sebi samoj za 2010, sledeći:

  • Trudite se da promene uočite ranije, da ugrabite više vremena i pogurate akciju umesto da čekate da se stvari same dese. Ako je nešto na ovom svetu sigurno – onda je to svakako promena. I samo zbog toga Vodolija, kojoj se pripisuje karakteristika permanentne revolucije i promene, spada u fiksne znake – jer se ta osobina sveta, ljudi, čovečanstva, kosmosa nikada neće zauzdati.
  • Poštujmo vrednosti koje želimo da traju i u nekim novim dobima. Ali ne dozvolimo sebi da se zaglibimo u blatu prošlosti pokušavajući da ih spasemo od zaborava. Vreme ide dalje. Zamislite da je vreme jedan brzi voz koji ulazi na peron, ali ne čeka. Hrabrost je ići dalje i biti otvoren za to novo doba koje ruku na srce, isto je za nas možda strašno koliko je i naše doba bilo za one pre nas. Šta mladi misle o ovom vremenu? Njima ne smeta. Oni se ne žale. Žalimo se samo mi, jer se bojimo da smo zarobljeni u muzeju fosilnih ostataka uverenja, vrednosnih sistema koji više ne nalaze mesto u životu. Zadržimo ih zato u sebi, u svojim individualnim životima – to nam bar niko ne brani, ali podjimo dalje sa našom decom.
  • Ljubav. Juče sam citirala onoga koga najviše citiram, onoga koga ću kao jednu od vrednosti za koju se borim da ne umre prenositi iz doba u doba dok sam živa… Gorana Milekića. U svojim tekstovima o Vagi, jednom je napisao „Ako je ljubav načelo života, onda je mazohizam zakon svemira!“ Od toga bolje da se  kaže ne može, a ja se nadam da će Saturn u Vagi pomoći svima nama da shvatimo istinu i dubinu ove Goranove misli.  Kada ga već pominjem, 31. januara će se navršiti već četiri godine kako nije sa nama. Ako ste u Beogradu i poštujete ono što je Goran Milekić uradio za astrologiju, javite se pa možemo ztajedno da odemo i ostavimo cvet na njegov grob. On je tu, i dalje, u mom komšiluku.
  • Budite srećni. A bićete srećni, onoliko koliko budete ljudi. I onoliko koliko budete voleli. Jupiter u Ribama će biti blagonaklon i spreman da nas podseti na milost, praštanje, veru i ljubav. Dajte. U 2010. treba da dajemo. I biće nam dato…

Sve vas volim, hvala vam na druženju u 2009, čestitam vam sve slave koje su prošle i koje će doći sa januarom, i želim vam izuzetnu i uspešnu 2010. godinu. I ne čekajte, ovo nije više vreme u kome se bilo šta čeka. Ovo je doba akcije, jer život… „život leti kapetane“.

Related Posts