o astrologiji

Šta je u stvari, astrologija? (Mile Dupor)

 

Mile Dupor, pisano: 1970.

… U početku istorije, astrologijom se bave upravo najučeniji, a običan narod je nemoćan da uđe u njenu bit. Čak ni danas.
Bolje rečeno, do njene biti nije se tokom istorije dovinuo niko. Ona se uči prema tradiciji, a u novo doba proverava empirijski i statistikama. I još nije sve provereno. Izgleda da svuda vlada napredak ljudske misli, a samo ovde da smo u dekadenciji?! Kako stojimo danas?

ŠARLATANSTVO

Kao takvu je poznaje naša javnost iz planetara, sanjarica, dnevnih prognoza po časopisima. Svi nešto znaju o 12 zvežđa i 12 tipova ljudi. Nadrilekari nisu uspeli toliko srozati medicinu i utvrditi 12 bolesti.

PSEUDONOAUKA

Tako je krste učeni ljudi. Metode rada su naučne, rezultati – nenaučni. Nadriastrolog se uredno služi efemeridama i lupa po simbolima. Pogađa, i nalazi dovoljan broj onih koji će mu verovati. On se ne plaši tvrditi na koji je način stradala Branka (vlasnica horoskopa datog u knjizi kao primer učenja – prim.)To je poput horarne astrologije čista astromantija, zamaranje računima suvišno, neka lupa po tarot kartama.

BLEF

Desi se da takav smioni astrolog pogodi gde je ubica, gde je leš, kao što se lako pogodi gde je na telu mladež. Klijent je blefiran, veruje u sve što ovaj po svetim simbolima lupeta. Tako je naivni astrolog u opasnosti da uobrazi proročku sposobnost, a svaki je klijent u opasnosti da primi fatalne sugestije.

NAUKA

Ako se po jednom predmetu znaci gomilaju, nemoguće je oboriti prognoze. Loš godišnji horoskop za loše natuse – baš nikada neće doneti dobro. I obratno. U svim slučajevima gomilanja jednostranih upliva, mi smo sigurni koliko i dijagnostičar kada mu se gomilaju znaci iste bolesti.

Na osnovu toga možemo i za slučajeve gde su manja gomilanja davati grube ocene, i nećemo se prevariti. Pomažu nam statistike. A zar nije isto to u svim naukama koje se bave složenim stvarima, čovekom, društvom… kao ekonomija, medicina, čak i meteorologija. Astrologija je onda za glavu viša od svih jer ima puta da zaviri u budućnost.

FILOZOFIJA

Tu se krije nešto iz prastarih arhiva naše vrste, pretpotopnih umovanja, čije atavističke niti još genetski titraju u našim mozgovima da nas pijetet toga gura u neku religiju. Odnos Mikra i Makra, što bezuspešno pokušavaju rešiti tvorci religija, izgleda da je bio rešen na kraju neke civilizacije i mutno prenesen u naš novi svet. Intelektualni deo puka od početka do danas sačuvao je čudesnu tu tradiciju. Uskoro ćemo imati ključ za dešifrovanje legendarne Hermetike. A dotle, neka nam praktički predviđa termine kriza i termine uspeha, da se znamo pripremiti.

UČENOME PRISTAJE SKROMNOST

Vi, koji želite astrologiju za zabavu, naučite napamet 12 tipova znakova i tipove planeta. Odložite knjigu i zabavljajte drugove „gatanjem“ u deset žigica.

Vi, koji želite ozbiljnije proučavati koristeći ljudima, budite oprezni i uvek računajte da ste na klizavom putu. Ni podaci nisu uvek sigurni a kamoli vaša tumačenja. Život je suviše bogat i uvek je moguća neka iznimka. A najopasnije je ako ljudi počnu u vas verovati.

Vi, koji se odlučite za vrhovna saznanja o čoveku i prirodi, radite nečujno, sem za jedinoga sebe.

Samo u jednom institutu ozbiljnih učenjaka, koji će više znati o astrologiji, moći će se otvoreno govoriti. Tada ćemo naša potonja znanja vezati na ono prvotvorna – i poći dalje.

  • Svaki gen ima neku tendenciju razvoja, svi skupa nasleđe soja.
  • Svaki aspekt-znak usmerava mutaciju razvoja, svi skupa smernicu karatera – sudbine.
  • Društveno-geografska sredina utiče na korekcije ovo oboje, i daje okvir dokle će se karakter i sudbina moći pomerati.
  • Čovek je potonji izraz sveukupnog razvoja Svemira i kao sin božanstva Vremena nosi u sebi spoznaju vremena: može ispitivati, planirati, usmeravati…

Ne šalite se.

„Čovek čoveku tajna je najviša“ (Njegoš). Sposobni smo u grubim crtama odrediti buduće događaje za suviše sirove tipove koji žive nagonskim, odnosno za sve ostale kada se znaci po jednom značenju gomilaju. Inače:

„Svak se kreće u redovnom sklopu,
U svojoj slobodi, po horoskopu…“ kaže Tin. (Ujević)

Related Posts