o astrologiji

Ne vjerujte – proverite! (Mile Dupor)

Rudolf Til, neprijatelj astrologije koliko samo Nemac astronom može biti, kaže:

„Astrologija je najuspeliji duhovni pokret svih vremena. Ona je zarazila sve kulture, nezavisno o vladajućim religijama, bez obzira na stanje obrazovanja i stupnjeve razvoja. Ona je prodrla u izumrlu egipatsku civilizaciju, u sazrelu i od života nabreklu civilizaciju Grka, Indijaca, Kineza, u rascetalu arapsku kulturu i u raspupeli zapadnjački Srednji vek. Njoj nije bilo važno da li ljudi veruju u Hrista ili Muhameda, da li iskazuju poštovanje platoničkom Erosu ili Konfučijevoj mudrosti, da li im je životni cilj u budističkoj kontemplaciji ili u rimskoj organizaciji. Ona je ovladala praznovernim felasima i dubokoumnim mandarinima, misticima i fratarskoj halji i stoicima u togi, cezarima drugog i papama šesnaestog veka, vizionarima apokalipse i matematičkim mozgom Ptolomeja.“

Istorija astrologiju zatiče pre 5000 godina u Vavilonu. Bilo je očekivano da će učenje, koje se oslanja na prošlost, tradiciju i gleda natrag, biti brzo pregaženo od napredne astronomije koja je praktična i gleda napred.
ZstarsU početku, faraon u sjaju svečanim štapom odredjuje lokaciju gradjevina, a prethodno,
tiho puita astrologa za vreme da se ne zameri Zebaku.

Tales izračunava pomračenje Meseca 585. pne, a toliko je siguran u svoje prognoze da za opkladu zakupljuje čitav rod maslina naredne godine.

U Kini Ču Kong, astronom, izračunava nagib ekliptike, a Konfučije uči astrologiju.

U 16. veku Kopernik otkriva heliocentrični sistem – smrtni udarac Ptolomeju, al i to preživljava astrologija svojim neodoljivim čarom!
Vilfranš na Sorboni diskutuje o svojim čudesno preciznim prognozama, baš u isto vreme.

U 17. veku, Helena Blavatski osniva Teozofsko društvo kako bi astrologija dala svetsku religiju što ju je imala u doba osvita svih kultura!

20. vek: otkrivaju se kosmičke daljine, vangalaktički svetovi, pstavljaju teorije o postanku sveta, a ujedno osnivaju društva astrologa sa eminentnim akademicima. Sovjetski čovek leti u svemir, Amerikanac šeta po Mesecu, ljudima staje dah, šef najveće crkve i najmoćnije države promatraju to stežući bibliju i krsteći se. U isto vreme, bauk je procrvio gvozdenu zavesu i same zidine Kremlja: tamo rade četiri stručna astronoma-astrologa: Sarumkov, Šilipišev, Menhert, Loeventhal. Astronomija leti munjevito napred, ali isto tako leti njena crna sena – astrologija.

Teško je zato predvideti razvod tog astronomsko-astrološkog braka. Pomirite se sa tom himeričkom pjavom. Okanite se ćorava posla da uništite tog bauka – astrologiju, već pčnite ga proučavati! Junak Vejnemejnen svladava neprijatelja učeći njegovo poreklo, zato istražite malo „baukovu“ prošlost…

(Mile Dupor „Zagonetna sahga“)

Pred vama je filmić koji sam uradila (traje tričavih minut ipo) kao ilustraciju ovog izvanrednog Duporovog teksta, o tragovima astrološkog duha što proviruju sa svih kontinenata, iz manastira koliko i gradskih trgova, opštinskih kuća i palata… uživajte!

Related Posts