godišnji horoskop

Godišnji horoskop za 2007.

photo: „2007“ © Sanja Perić
You are not authorised to use this artwork / All rights reserved

Poslednji dani 2006. Na žalost, a nekad i na sreću, astrologija nema baš puno veze sa kalendarima. Svakome Nova astrološka godina počinje od rodjendna, i u velikoj meri sve što se u tih godinu dana bude dešavalo (računajući od rodjendana jedne do rodjendana naredne godine) biće naglašeno u tom godišnjem horoskopu. Iz tog razloga, kako bude nailazio koji mesec, shodno znaku koji je tog meseca aktuelan, potrudiću se da dam neki osvrt na to šta u tih godinu dana čeka Jarčeve, Vodolije, Ribe, Ovniove i tako redom…

Medjutim, možda ste čuli nekada od astrologa da u priči koristi termin „trenutno na nebu“ posle čega obično ide pominjanje imena nekih planeta koje su se eto, baš sad na nebu našle tu i tu. Ja prva taj termin često koristim, a zašto je bitan – objasniću vam. Ono što u vašem horoskopu „piše“, dakle položaj planeta koji imate u natalnoj karti (u svom horoskopu) vezan je isključivo za položaj planeta kakav je bio onog dana i sata kada ste se vi rodili. Takav ponovljen – a isti položaj svih planeta, je nemoguć! Nikada više neće sve planete biti u istom trenutku tamo gde su bile i tada, a da neka ne kvari tu podudarnost. Možda baš to potvrdjuje ono da je svako od nas na neki način neponovljiv i poseban. Svako od nas je ipak priča za sebe. Tako da je možda najlakše natalnu kartu doživeti kao fotografiju planeta u tom satu i minutu vašeg rodjenja. Medjutim, planete nisu stvarno stale.

One su stale da poziraju na tren samo zbog vas, a u stvari one se kreću i dalje. U tom svom kretanju one zaklapaju medjusobno dobre ili loše aspekte, šetaju sazveždjima. I otuda taj izraz „trenutno na nebu“ koji uvek označava da se danas, na primer, 15. decembra, na nebu Mars nalazi u Strelcu a Venera je u Jarcu, dok će u februaru ta slika (pozicija ovih planeta) biti potpuno drugačija.

E pa, te planete, uzete tako kako se kreću sada i bez dovodjenja u vezu sa Mikinim, Perinim, mojim, tvojim horoskopom, u stvari pružaju najbolju sliku o tome šta nas očekuje nekog meseca, kakva je „klima“, kao i recimo cele jedne godine. Često ste čuli da astrolozi kažu „ovo je godina Strelca“ recimo za 2007, samo zato što će Jupiter biti u tom znaku te godine. Da, Jupiter ima relativno pravilno kretanje, i godišnje jednom promeni znak, pa je nekako logično dovoditi godinu sa njim u vezu, ali ja ću vam reći da to i nije baš tako. Koliko je samo Škorpiona kojima je 2006. bila možda najgora godina u životu? Pa čak i pored Jupitera koji je baš u njihovom sazveždju boravio punih 12 meseci.

Zato je važno i sve ostalo, aspekti, druge planete… Ovo će stoga biti jedan osvrt na 2007. godinu i na to šta nam ona donosi. Generalno, svima nama, kakava je klima, šta je protežirano od planeta u 2007, a šta će možda trpeti.

U 2007. ćemo ući prilično zagrejani, usplamteli, možda ne baš maksimalno euforični, jer i pored dobre volje Marsa i Jupitera (koji su sada u Strelcu) za zabavom, ubacivanjem u treću i krupnih zalogaja, gutljaja i koraka, skamenjena Venera u Jarcu sve spušta, ne dozvoljava preterivanje, a ako ga i bude kazna sledi, bilo kroz osećaj praznine, krivicu ili kažnjavanje izolacijom, samovanjem ili na oko bezrazložnom tugom. Zato je odmerenost nekako pravi izbor, i nesvesno to je ono kako ćemo verovatno dočekati 2007. Odmereno. Do 12, malo posle 12 i kući. Kako je Jarac i radni znak, mnogi će je verovatno dočekati radno, ili će biti extra plaćeni i nagradjeni zbog odrcanja (Jarčeva osobina) od zadovoljstva i provoda (Venerini atributi) u novogodišnjoj noći. Kako god, smeh neće izostati, a ulice će biti krcate obzirom da će baš u noći 31. na 1. Mesec koji predstavlja mase, ljude, biti u Blizancima, dakle, na ulici. To baš i nije srećna okolnost kada se setimo saobraćaja, pogotovo što će Uran u Ribama aflikovati (imati loš uticaj) Mesec, pa će urgentno (Uranova osobina, hitnost, a Ribe su bolnice i klinike) biti takodje krcato i službe hitne pomoći više nego upošljene.

A šta posle?
Šta kada otvorimo oči 1. januara, iščestitamo se sa familijom i prijateljima… shvatimo da smo sada u 2007. Šta nas čeka? Čim se pomene reč „čeka“ prva asocijacija je naravno Saturn koji uvek i čeka i dočeka. Ako se nekome ne žuri, onda je to on.

Pa ako ste bilo šta zaboravili, svesno ili nesvesno, da obavite u 2006, ako ste ikome ostali dužni, ako data obećanja niste ispunili, ako ste sami sebi postavili cilj koji niste ostvarili… sve to će vam se obrušiti na glavu onog trenutka kada 1. januara budete pomislili kako je divno što eto, niko ne radi, sve je mirno i tiho pa ćete moći da se malo opustite…
Ne, ne.. nije vam ovo više 2006. pa da budete samopopustljivi i da idete unaokolo i kukate kako nemate vremena, ne možete da se organizujete, kako ste strašno umorni i bezvoljni. Jupiter je u Strelcu, sećate se? Savest radi 100 na sat pa i da ste u prethodnoj noći popili boga oca, radiće i neće vam dati mira. Čik probajte da se opustite! Videćete da ne ide… Prema tome, od samog starta 2007. vas tera i prisiljava da se uozbiljite ali da to bude svojevoljno, ne zato što vam je neko to rekao da bi bilo dobro za vas… Pričali su vam svi živi u 2006, pa ništa. Ovo je drugo, ovde savest direktno podvikuje, grdi, opominje, vredja i omalovažava. Saturn će tada makar jednim krajičkom razvući usne u osmeh, ne smeje se on grohotom, samo onako u sebi kada ima čemu da se podmsehne. A bićete mu užasno smešni dok vas bude gledao kako se batrgate i lomite, jer ste zaboravili šta su radne navike, šta je presecanje i odbacivanje starog i lošeg, zarad dobrog i novog. I kao u nekom deal-u, Jupiter i Saturn će „raditi zajedno“ cele 2007, ne jedan protiv drugog kao što su u ovoj 2006 , već zajedno. Za vas i samo da bi vam olakšali. Šansu da sve završite i dostignete svoje ciljeve, dodjete do trona, pobede nad slabošću svoga bića i uživate u svojoj odgovornosti vodjenoj svakog minuta grižom savesti koja je tu da cimne kad treba, imaćete sve do maja. Mart, april i maj su tri meseca kada će trigon Saturna i Jupitera dati priliku da ako ste se opet malo ulenjili i opustili (nekada razlozi za to mogu biti i više sile, neki nepredvidjeni dogadjaji, ali kakve to veze ima? Vaš život teče dalje, i mora da se radi, mora da se živi, mora da se afirmiše), pa će i u ta tri meseca ove dve planete stručno znati da vas opomenu i trgnu. Ovo će najpametnije iskoristiti buduci brucoši obzirom da će Jupiter u Strelcu svima koji na vreme krenu sa spremanjem prijemnog (a kako je i Saturn upleten u priču, to „na vreme“ se bukvalno može prevesti sa „ovog trenutka“) gotovo garanciju da će upisati ono štp su želeli.

Do maja se trudite da postanete što profesionalniji, morate sami sebi biti sudija i uvidjati svoje greške pre nego drugi počnu da vas opominju, kritikujte sebe što više, ne bojte se, samopouzdanje vam time neće opasti, naprotiv, samo ćete više uživati u kasnijem uspehu.

Sve što se tiče sudstva, prava generalno, obaveza koje imate prema državi, bankama, drugim državnim službama, do tada bi trebalo (valjalo) da rešite, da sa tim konačno završite. Mnogi će napredovati u karijeri zbog naravno uloženog truda i jer su se uozbiljili, haos ostaje iza vas, gubljenje ritma koje je obležeilo ovu 2006 kao da više ne postoji, radne navike su opet tu. Mnogi će rešiti da započnu samostalni posao, da se odvoje, definišu i to sve legalno mora biti, ništa nelegalno i mutno ne prolazi, probajte to da imate naumu, jer kazne za to mogu biti drakonske, čak i da vam se čini da ste vrlo lukavo uspeli da nešto izmuvate, konjunkcija Jupitera i Plutona u Strelcu negde na samom kraju 2007. sačekaće vas kao verni dželat i uzeti maltene sve po sistemu taliona „oko za oko, zub za zub“. Pa ako ste se na nečiju nesreću makar i malo obogatili, profitirali, nasmejali, zaljubili, kraj 2007 ne da vam sve to ukida, nego i vraća! Osveta Jupiterska je upravo ono što narod ima kao izreku: „Šta činiš, tome se nadaj!“

Dakle, učimo se moralu.
Učimo se etici, plemenitosti.
Učimo se strpljenju i disciplini. Učimo se da učimo.
Učimo se da budemo profesionalni i odmereni. Da ne gubimo takt.
Da ne planemo lako. Da poštujemo druge.

Ali i da poštujemo sebe, no, ne tek tako, jer nam se hoće i može… već dela moraju da nas proslave, tek dela da progovore umesto nas i daju možda na tren pravo taštini da proradi i razvuče srce u osmeh.
Učimo se praštanju i prepuštanju da neko drugi („neko odozgo“) zavede u svoje teftere sve one koji su nam naneli zlo u ma kom smislu, sve one sa kojima smo se krvili i vodili bitke i smišljali osvete, e ne .. sada sa mirom moramo dalje, dobro nam se smeši koje je suviše dobro da bismo ga prljali crnim mislima, idemo dalje… dovikuju u glas i Jupiter i Saturn.
Jedan misli da sve zna, a drugi stvarno zna. Jedan stvara, produktivan je, nadaren i bogat. Drugi sumnja, dobacuje: „ne zaboravi, sutra možda nećeš imati…“ i ne da da ovaj prvi povuče uzde, već ih drže zajedno. Jedan jednom, drugi drugom rukom… kontrola. Ključna reč.
Kako je ovo i tradicionalni aspekt, okrenućemo se genima, pravim vrednostima, kaoi veri, ali u smislu duha, traženja mira a ne opravdanja, traženja smisla a ne bega, iluzije. Okrenućemo se zapravo – dobru. Crkve se možda i spoje. ko zna, granice se ruše. Iz potpune želje za autonomijom, ujedinjenje se nameće kao rešenje. No ipak, to je tema za 2008. kada će se na ovom polju mnogo toga dešavati, što će pola sveta ostaviti u nekoj vrsti haosa i uzurpirati mnoge strane. A možda biti i uzrok ogromnim konfliktima ili čak ratovima. No to je 2008. Ima vremena…

Dalje, od bitnih aspekata koji će prozujati 2007-om, navešću i Saturnovu opoziciju sa Neptunom, opet neke epidemije, bolesti, ali i lekovi za do sada neizlečive boljke, koje će se u 2008 kada Jupiter udje u Jarca koji se odnosi i na medicinu, biti u prodaji ali žestoko skupi. Ova opozicija nije baš srećna za kosmonaute, svemirske stanice, previše entuzijazma može skupo da košta neke. Neke zavere će biti otkrivene i to velike, koje su se čuvale negde duboko u mraku vodećih svetskih kompanija, lobija, tajnih službi i sl.
Bitno je (na individualnom planu) da tada (a to je posebno naglašeno u februaru, martu i junu mesecu) dobro pazite šta potpisujete, šta kome pričate, tu su osnove za buduću uvredu i poniženje, koje možete ostaviti crno na belo da posle ne može ni okean da vas opere. Ćutanje je uvek izbor ako vam se ne govori istina, laž se može pokazati kao mnač sa dve oštrice. Arheolozi će se verovatno radovati novim otkrićima, možda i najvećim u poslednjih iks godina.

Tamo negde u septembru, tačnije 2. septembra, Saturn će napustiti sazvždje Lava i ući u Devicu, samo par meseci kasnije i Pluton koji je od 1995. bio u Strelcu sada prelazi u Jarca, baš kao i Jupiter negde preko zime 2007/08. što donosi potpuno novu sliku sveta, novo ustrojstvo kada je i politika u pitanju, Pluton će potpuno da napravi reformu na tom planu, sve se menja, nagli pad i rušenje jednog poretka i uspostavljanje potpuno novog. A kako taj Saturn radnike sumorne i depresivne predstavlja koji kao primer Sizifovog apsurda da su skoro postali, sad odjednom dobijaju nadu da ipak moze biti bolje, jer im Jupiter nudi konkretnu budućnost. Ovo je slika novih fabrika, koje zapošljavaju sve, u kojima za svakoga ko hoće da radi mesta ima. Nezaposlenost se smanjuje jer će Saturn uticati na svest mnogih da je rad – spas i da još nije kasno.

Ipak, Saturn u Devici je pre svega intelektualcima zaštitnik, što zbog svoje najdublje sumnje, što zbog ljubavi i potrebe za znanjem, pa eto još novih škola, fakulteta, univerziteta, katedri, obuka, kurseva, milion nečega gde ljudi idu samo da uskrate sebi samoću i pustoš duha koji ništa ne zna, ili i ono što zna ne sme da pokaže. Ovo je slika stidljivog naroda koji hrli ka nećemu što mu sa njegove tačke niskosti izgleda nedostižno, i možda ne bi krenuo tim putem da baš ti odozgo ne pruzaju ruku podrške. Ovo je na globalnom planu podrška velikih zemalja malim zemljama, razvijenih – nerazvijenim, ovo je pomoć bogatog Jevrejina nekom srpskom studentu koji će otići u beli svet, ovo je čovek od 40 godina koji se upisuje stidljivo na fakultet jer ga je sramota šta će drugi reći i dalje, ali baš zato se upisuje, da razbije stid i sramotu što je ponizio svoj duh počevši da radi jer je morao, jer nije imao izbora, pre 15 godina kada je u stvari trebalo da uči. Da, mnogi će se tek tad (jesen 2007) vratiti na fakultete i škole, i ovo su moram i to da kažem, profesori srpskog porekla koji će se proslaviti na stranim učilištima. Pobeda znanja svakako, a kako smo zemlja koja svoje gene ima i medj’ pesnicima, i medj’ naučnicima, ovo je dizanje ili obnavljanje spomenika našim velikanima, ponovno štampanje knjiga koje su maltene zaboravljene ostale.

Još ću vas za kraj upozoriti na retrogradnost Merkurovu, dakle periode kada nije dobro ništa potpisivati, ugovarati jer su komplikacije gotovo sigurne, tada je najbolje samo ćutati, premišljati, sakupljati informacije, vraćati se na staro po deset puta samo provere radi, sve treba inače tada proveriti dobro, od toga jeste li vrata zaključali do toga koliki vam je iznos na računu jer i bankarske službenice mogu tada da pogreše:

od 14. februara do 8. marta
od 15. juna do 10. jula
od 12. oktobra do 2. novembra

O ovome nikad kraja, ništa ne rekoh za ljubav, zdravlje, ma još hiljadu stvari se nameće, al polako… Saturn mi ne da da jurnem sa svime odjednom. Verovatno da tako teba.

Related Posts