Astrološka svedočanstva

Orloj, astrološki sat, Prag (1410.)

the_clock_2_by_heartsdream

fotografija:© Sterlingthorne

Prijateljica iz Praga, Buba, jednom mi je poslala mail na moju molbu da mi nešto više iskopa o ovom satu… i sada ću ga podeliti sa vama:

Astro sat ili Staromjestki orloj.

Staromjestka je jedan od najljepsih trgova u Pragu.

Sat se sastoji iz tri djela. Najzanimljiviji dio je astronomicki, pokazuje položaj planeta, pod njim se nalazi kalendarov krug, koji je radio Josef Manes, okolo asrtonomickog kruga se nalaze pokretne figure {12 apostola} koje zabavljaju uvijek na pun sat turiste, okrecu se u krug.

Sat polazi iz god 1410…. Tokom svih ovih godina sat je bio više puta popravljan. Tokom Praškog ustanka tokom posljednih dana II svjetskog rata sat je bio teško uništen u požaru na Staromjestkoj radnici. Bio je popravljen I spreman za rad 1948. god.

Astronomicki dio sata je bio u svoje vrijeme vrhunskim pokazateljem astronomickih I mehanickih dostignuca.
Na njemu je pokazan aktualni polozaj Sunca I Mjeseca na nebu, I to u suvislosti prema horizontu I zodijaku. Sto znaci da je sat postao prvim primitivnim planetarijem, koji je pokazivo stanje u kosmosu.
Kugla koja simbolise mjesec je s jedne polovine tamna a poseban mehanizam je okrece, preko kojeg ona pokazuje aktualnu mjesecevu fazu. Brojcanik pokazuje tekuce vrijeme ali I starocesko vrijeme, koje pocinjalo zapadem Sunca…

Astronomicki brojcanik:
Osnova sata je crni uokvireni krug sa obojenom pozadinom. Pozadinu brojcanika predstavlja Zemlja I pogled na nebesa. Plavi krug u sredini povrsine predstavlja Zemlju a gornja jasna plava povrsina pozadine je nebo iznad horizonta.
Crna I crvena povrsina predstavlja pak dio neba koji pod horizontem. Tokom dana se Sunce nalazi iznad plave povrsine a po noci se pomjera na crnu povrsinu.
Tokom uranka se nalazi sunce iznad crvene pov.
U lijevom dijelu, Istok, je napisano aurora a ortus-izlazak Sunca
Na zapadu je napisano occasus –zapad sunca a crepusculum –sumrak

Zlatni rimski brojevi na rubu plavog kruga prave brojcanik 24h I pokazuju koliko je sati tokom dana
Pokazivatelj vremena je zlatna kazaljka ili ti symbol Sunca

Zodijak

Unutar crnog kruga se jos nalazi jedan krug koji se okrece a to je krug sa zodijakom. On ima svoj samostalni okretaj… Mala ljetna sestokraka pokazuje poziciju ljetnog vremena I zvjezdano vrijeme koji se oduzima na brojcaniku sa zlatnim rimskim br.
Zodijak se okrene jednom po brojcaniku za jedan zvjezdani dan {tj. 23h, 56min, 4 sek}. To pokazuje da se zodijakov okrece po brojcaniku brze nego suncani krug

Sunce
Zlato sunce se pokrece okolo kruga zodijaka. Simbol pokazuje sunce na ekliptice. Sunce je spojenoza kazaljku sa zlatnom rukom a zajedno pokazuju vrijeme na tri razna nacina
-pozicija zlatne ruke iznad rimskih br. Pokazuje Prazko vrijeme. Ili ti srednjo evropsko vrijeme
-pozicija Sunca iznad iskrivljenih zlatnih linija pokazuje planetarno vrijeme
-pozicija zlatne ruke iznad arabskih br. Pokazuje staro cesko vrijme

Kalendar
Na kalendaru su pokazane alegorije mjeseca. Slicice mjeseca su okarakterisane tematikom sa sela. Na rubu kruga kalendarskog se nalazi crkveni calendar sa 365 crkvenih praznika. Dosta imena se ponavlja. U gornjem dijelu kalendara se nalazi pozlacena strijela. Kako se calendar okrece , strijela pokazuje uvijek konkretni dan, datum, crkveni praznik, mjesic I horop.znak

I na kraju fainly zanimljivost- malo drame

Prica se da je Orloj ili ti sat postavi mistr Hanus. Glavni iz gradske kuce Staromjestka gradska kuca je upao u paranoju da bi Hanus mogao postaviti tako perfektan sat I za neki drugi grad, pa odluci da Hanusa oslepi zagrijanim zeljeznim sipkama, sto I uradi. Sljepi Hanus se uz pomoc svog sluge ukrade unutar unutrasnjeg djela sata I ubacivsi svoju ruku izmedju krugova zaustavi sat I cjeli mehanizam. Sljedecich 100 godina nije se nasao niko ko bi vican komlikovani mehanizam ponovo ozivjeti…“

Hvala Buba. 🙂

Update: Video koji se nalazi pred vama, ‘Mapping Orloj’ – u najprostijem prevodu, ‘mapiranje’ čuvenog sata – zasnovano na grafičkom prikazu kako je sat nastao, kroz šta je prolazio gledano istorijski (vekovima). Fascinantno, pogledajte ako imate vremena!

Related Posts