samit nesvrstanih tekstova

„KUMARE“ – True story of a false prophet (Istinita priča o lažnom guruu)

„I don’t have nothing against God, it’s his fun club I can’t stand!“

A onda Vikram Gandhi, jedan normalan i svestan čovek napravi ovaj dokumentarac, obraduje me na način na koji istina samo može da raduje, a problem nastane odmah pošto sam odgledala jer sam pomislila.. „Da, ovaj film će videti i šerovati opet samo oni ljudi koji sve ovo već znaju. Koji ne padaju na gurue i njihove mamce skrivene u rečima: čišćenje, univerzalna ljubav, inner child, energija, we are all one i sl. A film je potreban onima koji i dalje tragaju za vodjom. Zato se sa pravom i zovu stado..  Uglavnom.

Svako od nas je guru i ne treba vam niko da biste ga sledili. Ne treba vam niko da vas prati. Ovaj film je upravo o tome.

O jednom mladom muškarcu iz Nju Džerzija, koji obzirom da je Hindus i da je odrastao uz svo vaspitavanje, obrazovanje koje nameće život u jednoj hindu porodici (joga i meditacije su svakodnevnica od njegovog rodjenja) biva zatečen onim što prepoznaje u Americi (a i šire) kao pomama za guruima, jogom, spiritualnim. Pitao se „odakle ta potreba da se ima vodja?“ i kako bi došao do odgovora, postaje Guru. Šri Kumare. 🙂 Film je dokumentarac, istinita priča jednog lažnog gurua i njegovog stada, koje možda na kraju zahvaljujući baš ovakvom učitelju i nije ostalo stado.

Pogledajte film.

Ovo je trailer koji sam napravikla kombinujući scene uz filma sa isečcima njegovog predavanja sa Tedx-talks.

Zvanični video za film:

Related Posts