Mesec po znacima

Mlad Mesec u Ovnu (april, 2018)

Mlad Mesec, 15. april 2018.

O Mladom Mesecu se piše svakog meseca po malo jer i radi se o pojavi koja nam se dešava svakih 28 dana. Sunce i Mesec se tada nalaze u aspektu konjunkcije, odnosno u istom su znaku, noć je najmračnija jer nema svetla kao u doba Punog Meseca, a znamo i to da su to uglavnom dani kada ni svetlo u našim glavama ne radi baš kako treba. Malo treperi, lako kuršulsira, a ume i da se zamrači. Tu studiji zapravo i nisu radili astrolozi, više psiholozi, sociolozi i ini. Ali šta je to važno ovog puta zbog čega negde reših da se oglasim.

Ovan je uvek asocijacija na novo, na akciju, na snagu, početke, inicijaciju, oduševljenje, vrelinu. U starosnim granicama on se tiče mladosti ili da kažemo onog perioda života kada je čovek najaktivniji i najpotentniji. Kada se uspinje, jer tu se i Sunce uspinje svakog jutra (kao što u Vagi – znaku preko puta Sunce ide u penziju, povlačenje, odmor, zalazi…) Sunce je inače u Ovnu i egzaltirano, dakle vrlo moćno što bi u prevodu na srpski bilo neustrašivo jedno Sunce sa izrazitom tendencijom da bude lider.

3cf3d736b1fac53afa3ad248f7c5c7ebSamim tim znak Ovna je vrlo važan znak za konsultovanje kada pričamo o poslu, karijeri, usponima, novim projektima, te su ta životna polja i najnaglašenija kada je period Ovna (kao sada) ili kada se neki važni dogadjaji tu smeste kao ovaj Mlad Mesec što je.

U globalnom smislu, Ovan je već dugo jedan od zastrašujućih znakova, tada imamo priliku da čujemo kako su se rasplamsali sukobi, poveli ratovi, zategli odnosi (nema ko da izmiruje samo da potpiruje) i tako dalje. Otuda ako zavrtite malo istoriju, puno toga se geopolitički dešavalo u vreme Ovna od kraja marta pa tokom aprila. Ovan je takodje militantan znak pa sve službe od policije preko vojske do hitne i vatrogasnih tada su na nogama. Zato tada (sada) nije potpuno iracionalno strepeti za budućnost sveta, jer Ovan kao kosmički princip osim što predstavlja jednu pozitivnu snagu usmerenu da gradi i započinje, takodje se tiče opasnosti, sukoba. Incidentan znak koji sa sobom nosi sve opasnosti od najbanalnijih da se porežete, povredite ili priklještite prst ili pršljen (uglavnom zbog brzine na koju je
Ovan navučen ili naglih poteza) do onih većih koje se već mogu ticati saobraćaja, mundanih opasnosti kao što su požari, havarije i slično.

U privatnim sektorima života Ovan je soler koji dobro čini samo kada drugima čini, druge brani, zastupa, za neki cilj se zalaže. Kada uzme pa popravi sve u kući, radi možda duplo više da bi ostvari cilj porodice, kada neumorno, nepotrošno bez potrebe da se savladjuje i odmara ne staje i radi slično Devici, skida sa spiska sve što ima pa je ovo dobar period za ono “Get things done!” Deder završi sve jedno po jedno.

Processed with VSCOcam with k1 preset

Ali… (naravno da ima ali)

Mars je vladar Ovna. U astrologiji, kažemo dispozitor planeta koje se nalaze u Ovnu, a sada za vreme Mladog Meseca on je dakle dispozitor i Sunce i Meseca i tog Urana što im se prikačio. A Mars je sada u Jarcu. I nema potrebe da pišem, samo ću reći da je znak Jarca pa skoro sve suprotno od onoga što predstavlja Ovan. E to je način na koji se kosmos lukavo poigrava sa nama. Jer da li onda treba neumorno raditi, ići dalje, počinjati, oduševljeno hrliti ma čemu, ili dati vremenu da odradi svoje pa samo… čekati, polako bez žurbe (kao da se ništa ne dešava) pratiti tok svakodnevne rutine.

I jedno i drugo.

Život je niz iskustava, a kada novih doživljaja nema dugo život postaje dosadan bez obzira o kome je reč. Zato tamo gde je možda došlo do zasićenja nije loše malo spustiti tempo, i obratno. A tamo gde se ne može racionalno priči niti taktom, biće kako bude.

Sa jedne strane, naravno da je bolje da se doživi ovaj Mlad Mesec ako je moguće po diktatu Marsa iz Jarca, strpljivo i mirno. Hladne glave a ne usijane. Ali je tako malo i dosadno kad u prvom komšiluku trešti, lupa, udara, Buka je u modi zato baš sada. To je gotovo pa nekako kao da idemo svesno i proračunato ka inhibicijama. Mislim da je bolje živeti život ali pročitati ovakva uputstva možda može da pomogne da sebe uvatimo na vreme ako krene para na uši da izlazi, vid da se sužava i misli da vrte istu ploču dok ne eksplodira.

28468774_1814349861929192_4315452491427447003_n-740x416

 

Sada lako dolazi do burnout momenata nekima na poslu jer su prenatrpani obavezama ili pod jakim mobingom, sa Uranom to je i neka vrsta rastrojstva, napada panike, anksioznosti i verujem da ipak u poslu sve može biti manje burno ako nastavimo da pratimo Marsa u Jarcu kao vodju koji poznaje ovu stazu i zna dobro put i da prečica nema. On takodje zna da „novo“ na ovakve Mlade Mesece često zapravo znači ujedno „rušenje nečeg starog“. Recimo, oduševljeno date otkaz jer ste dobili ponudu za posao snova, ali Mars je u Jarcu i za nedelju dana vam traže da pošaljete još neku svoju dokumentaciju ali se ispostavi da je tu problem, jer vi to nemate. A nazad ne možete. Ili, na dan ili noć Mladog Meseca zamuti vam se u glavi malo od Ovna, a to je mnogo drugačije nego kad nam se onako od Riba i Neptuna zamuti jer smo popili koju vipe ili smo pospani, umorni i odsutni, malo eskejpujemo… Kada se Ovnu zamuti on se u stvari zaslepi. Sam pita – sam odgovara, već je napenaljen, naložen, naoštren, napujdan, najarcan, navro da se sa nekim svadja, potpuno ubedjen da je u pravu, i gotovo oseti olakšanje kad saspe sve u lice neartikluisano i po malo psihotično tom svom prijatelju, ženi, mužu, majci, ocu… a Mars u Jarcu, i opet nema nazad, pogotovo u veze koje se sada sruše, jer to je rušenje uz mnogo bola, ožiljaka, rana, povredjivanja, ujeda za dušu i slično, a dolazi naglo u trenutku koji niko nije očekivao da će prerasti u havariju.

Ono gde jeste dobar jeste ako stvarno želite već dugo da se odselite od roditelja (prvi put), da putujete negde sami (prvi put), da se prvi put zaposlite… dakle Ovan je uvek vezan za prvi put i zato je i Mlad Mesec u Ovnu više onaj koji takve stvari donosi mladima koje tek čeka stotinu nekih “prvih puta”. Nešto stariji mogu prvi put da naprave možda tortu za dečiji rodjendan ili da prvi put sednu za volan ako do sada nisu, prvi put da nešto sašiju (kod Ovna osim noževa i arsenala oružja uvek ima igala, što šivaćih što hirurških). Ili, ovo su prva izdanja, prve serije i td…

291d638f511b0be48328af48e1d1a689Ali važno je ne zaletati se previše, pogotovo u saobraćaju gde će saobraćajne gužve biti normalna stvar (već jesu) samo ovog puta zbog sudara i naglih kretanja, kočenja, prestrojavanja u zabranjenim momentima bez najave i slično. Ovo se čitava ulica crveni od štop svetala jer svi stoje. Crveno na semaforu, slomljeni farovi i sirene i alarmi… Jedno znam, na ovakve dane blagosloven je onaj koji nikuda ne žuri.

Uran je tu da stvari samo preokrene što bi onaj čuveni deda Miloje rekao “Biće tumbanje!” Meni je oduvek taj izraz bio simpatičan a baš tako radi Uran. Tumba. Pazite na pritisak ovo su nagla skakanja pritiska, zujanja u ušima, krvarenje desnih, visoke temperature, skloni smo upaljenim procesima sada više nego inače, hitne intervencije, doduše i akutne, pijte vodu kao da je nikada niste pili i polako. Kao onaj Mars u Jarcu što čeka ništa da se desi jer sve se desilo već. Kao da mu je ovo ne stoti nego milioniti život i sad samo ide poznatim putevima, držeći se opreznosti i u povremeno potrebnog nepoverenja i u najrodjenije. Ne zato što misli da bi ga slagali, već mu se sve više čini dok ih gleda da ubedljivo lažu sami sebe. Pa time sebe i spasi posla sa bratom koji je doleteo sa nikad vidjenim planom za brzi okret novca. Bio je brat ljut, i hteli su svi da se posvadjaju sa njim što bratu neće da pomogne, ispao je gotovo uljez u familiji i nekakav sebičnjak, al sve to se od njega odbijalo kao strele što odskaču kad udare u čelik. Nije mu čak bilo ni žao, bio je zadovoljan što je još jednom potvrdio da je sva odgovornost njegova i da se najbolje oseća kada sluša sebe, ali je prosto potrebno nekada da se malo skloni, povuče, zastane i napravi pauzu da bi sebe jasno čuo.

E to vam želim, a sa majkama i porodicama – pažljivo. Tu smo svi najosetljiviji pa da ne bude nepotrebnih povredjivanja.

Od dobrih stvari da dodam ovo su dani koji traže prostor pa sami tim više izlazaka, širine i slobode, iznenadjenja, novih poznanstava, novih interesovanja i to sve je ono lepo što će vam se dešavati. Posebno ta iznenadjenja, od čudnih uvrnutih poklona iako vam nije rodjendan do zelene karte koju će neko da dobije ili poziva da promeni svoj život na drugom kontinentu.

2 thoughts on “Mlad Mesec u Ovnu (april, 2018)

  1. Vesna kaže:

    Bravo Sanja!

  2. Gordana kaže:

    Super tekst! Osetila sam dobrano ove apekte. A i ukapirala da se moram prepustiti istim kao kada plutaš u moru, a ujedno slušaš šta se dogadja na obali, gde su ti deca…dira li ko stvari… Ali hajde, kada već imam priliku da mi bude dobro, daj neka mi bude. Ali jako izražen oprez. Moj mesec je na 1. stepenu Ovna. Svaki značajan dogadjaj dešavao se u vladavini Ovna. Bitno je i biti spreman pogurati dogadjaje, samo da sve to bude bez posledica.Ove godine, gledam, ograda nam zarasla u šiblje žestoko, trnja, komaraca, haos… otac mi je umro , nema ko da sredi, nema para. Sa komšijine strane , još gore, odložen još i šut. Havarija! Dolazi Ovan i dolaze ljudi koji će tu izgraditi fabriku za militarne potrebe.Problem će se rešiti sam. Malo će pomoći i Mars iz Jarca koji će izgleda energiju potrošiti na kopanje.

Comments are closed.