astrološka pisma

Astro savet studentima za narednu školsku godinu

Nova školska godina za đake je već počela, a za studente samo što nije. Otuda će tema današnjeg teksta biti astrološki saveti studentima kako da pametno iskoristite planetarne dinamike i ne gubite radnu naviku i ritam u učenju. Uzmite papir i olovku, dobro će vam doći da zabeležite važne periode.

Za ovu temu uvek je od prevashodne važnosti pozicija Merkura i Jupitera. Merkur će uvek pokazati kako nam teku misli. Na primer kada je u Strelcu, skloni smo da se rasplinjavamo, da od šume ne vidimo drvo i da dajemo pogrešne odgovore jer smo omanuli temu, nešto pogrešno čuli, pročitali i slično. Takav period je studentima obično pun razočarenja ako su prethodno bili nonšalantni i zamenili prepoznavanje materije sa poznavanjem. To je ono kada mislite da nešto znate, ali kada treba da o tome pričate bez knjige i pomoćnih alata – tajac. To je i razlog zbog čega je prepričavanje događaja iz života koji su nam se dogodili najbolji način pamćenja, a pamćenje se tiče i učenja. Pa kada i o nekom zadatku ili temi razgovaramo sa drugima, veće su šanse da ćemo se setiti kada bude bitno. Merkur u Strelcu je učenje kroz razgovor, raspravu, diskusiju. Taj ne baš zgodan period je od 10. novembra do 2. decembra 2023. i ponovo od 23. decembra 2023. do 14. januara 2024. godine.

Da, pašće tačno po sred ispitnog roka – te će kampanjskog učenja biti na veliko sa ne baš velikim izgledima za dobre rezultate. Opet, ako se dogodi da ste položili ispit, a znate i sami da niste učili, ovaj Merkur ne prašta! Veće su šanse da sledeći ceo ispitni rok propustite, kao adekvatna kazna savesti. Jer vidite, sve u Strelcu je veza sa savešću, a Merkur nam neće dati ni onu diplomu koju neko kupi recimo ili ispit koji plati da prenese do kraja života bez carine. Pa je „muljanje“ u ovom periodu nešto što vam ni u snu ne bih savetovala, jer tako se ostaje večni apsolvent, ili u poslu kasnije ima imposter sindrom…. možemo prevariti druge, ali ne možemo sebe.

Drugi važan period bio bi dok je Merkur u Vodoliji, od 5. do 24. februara 2024. Tada nam misli rade brzinom svetlosti, pa čak i da ne znamo sve – lako možemo iz komadića da sklopimo priču, da se nekom u trenutku izmišljenom logikom poslužimo i dođemo do rešenja. Ovo je Merkur koji je inventivan, u frci jako dobro radi i posluži nam da na trenutak budemo genijalni i spasemo se. Druga važna osobina Merkura u Vodoliji je što predstavlja ‘breaking point’ (tačku prekida).

Kad pucamo, jer dugo negiramo istinu koja je i te kako bitna. A ta istina se tiče sada samo jedne stvari: da li ono što učimo za nas lično ima smisla ili u tome ne vidimo smisla? Tako da je to obično vreme kada studenti koji ne nalaze smisao u onome što uče razmišljaju o promeni fakulteta ili napuštanju. Kada osećaju da im se gadi učenje na silu i dalje zbog čega može doći do takvih preloma, proboja, kada se roditeljima saopštavaju nove želje, ultimativno.

I treća važna osobina ovog Merkura je što često pomažemo nekome tada da položi ispit, da nešto nauči, pomognemo da dođe do knjige, budemo drug, i ta osoba prođe, a mi ne. To se doduše više oseti kada je posao u pitanju (javite prijatelju da ste videli oglas za dobar posao na koji ste se prijavili, predložite mu sami da se i on prijavi i ishod bude takav – on dobije posao a vi ne). Jer sve u Vodoliji se žrtvuje za drugog, pa sa Merkurom tu nekad nesvesno radimo za druge a protiv sebe. Makar trenutno to tako izgleda. A u nekom širem okviru od dve tri decenije vidimo da smo i tada radili za sebe, jer smo se preusmeravali zbog takvih događaja na nešto potpuno treće gde smo konačno zadovoljni. No, i to je tada moguće.

Treći bitan period nema veze sa Merkurom puno, više je vezan za Marsa i Saturna u Ribama od 22. marta 2024. do 1. maja 2024. Da, i ovaj tranzit pada po sred aprilskog roka. Dovoljan je Saturn u Ribama pa da tokom naredne godine (kao i ove) ostajemo bez snage, koncentracije, da smo u magnovenju možda zbog mamurluka, supstanca, umora, možda jer ne možemo da sredimo misli i dovedemo ih u sklad sa osećanjima, psihom i telom. Još kad se tu Mars pridruži, sve liči na ostajanje bez snage i iscrpljivanje učenjem preko fizičkih granica – što je studentima vrlo poznato.

Nespavanje od par dana pred ispit, spremanje teških ispita ide baš tada, ostajanje budnim noćima a sa malim pomacima, kao da šlajfujemo u mestu. Ipak, ovaj period iako iscrpljujući može doneti prolaženje i nagrade za trud (koje se dožive kao Albanska spomenica koju su dobijali vojnici za povlačenje u sred zime preko Albanije). Mnogi tada odustaju, dižu ruke, ili na ispitu, kako kažemo obično, ‘nemamo sreće’.

U to vreme Merkur će biti retrogradan u Ovnu pa će verovatno kod mnogih biti reč o polaganju ispita na koje su prethodno pali. Merkur u Ovnu uvek sugeriše da se javite među prvima da odgovarate, jer što smo bliži kraju tamo su Mars i Saturn u Ribama – pa nam se bioritam znatno promenio. To mogu biti i ispiti koji neverovatno dugo traju, po tri sata. No, ništa nikako ne uzimati neozbiljno ni sa lakoćom. Merkur u Ovnu je dovoljno strog da može da pogasi ako treba sve socijalne mreže na mesec dana, samo ako mu je stalo i ako mu je važno. Ali ako mu je važnija neka devojka sa instagrama, onda će tamo i bdeti dok su knjige u onom istom ćošku gde ih je ostavio pre tri nedelje.

U junskom roku čuda će se dešavati! Jer nosi dobre planetarne energije i skladne uticaje baš za učenje i studente. Evo šta će se sve tada događati.

Najpre, Jupiter će izaći iz statičnog, mrzovoljnog za sva moranja, Bika, i ući će u Blizance. Dinamika Blizanaca je takva da se stvari obavljaju sa lakoćom. Lakše se sluša, lakše se pamti. Moranje je poštenje iz njegovog ugla ako smo prethodno sebi postavili neki cilj. Pošteno je dakle da ako nešto hoćemo, nešto i moramo da uradimo. Zato se ne opire disciplini, zahtevima, i lako prianja na knjigu. Odmah u startu će praviti jako dobar aspekt sa Plutonom u Vodoliji (koji će se osećati sve do kraja juna) i tada će biti moguće da neko položi ne jedan nego pet ispita za dve nedelje! I mnogi će baš na to i ići. Pa je moj savet za jun da prijavite sve što imate. Ili dobar deo, znaćete već koji, ali malo više od onoga što bi inače u svim ostalim mesecima smatrali realnim. Dakle, budite slobodno nerealni i optimistično zapnite. Rezultati su lako mogući.

Kako je jun mesec i kada nove generacije studenta dolaze i upisuju fakultete, velika je šansa da će interesovanje za Pravni fakultet kao i Saobraćajni biti u porastu. Trgovina, koja je neko vreme bila zapostavljena zbog popularnosti menadžmenta i marketinga na Ekonomskom fakultetu ponovo će izbiti u prvi plan zajedno sa poslovnom analizom, konsaltingom i logistikom koju će najviše upisivati na Fakultetu za tehničke nauke.

Jer mislim dakle postojim! To je moto Jupitera u Blizancima i on bi da unapredi poslovanje, saobraćaj i trgovinu. Psihologija će podbaciti u odnosu na Pedagogiju i Učiteljski fakultet koji će možda morati da pojača broj zaposlenih.

Najteže može biti u narednoj školskoj godini na Medicini usled restrikcija, nedovoljno kadra ili loših uslova – o čemu već govori Saturn u znaku Riba. Tu su najveća iskušenja, koja idu od toga da možete imati predavanja u učionicama koje nisu dovoljno tople zimi pa se smrzavate do onoga da je na samom fakultetu u kolektivu totalni haos, nesloga, raspad sistema.

Na ETF Pluton u Vodoliji će najviše vući nove studente na mikroelektroniku, tehničku fiziku, sve što ima nuklearno u nazivu ili nano, a Jupiter u Blizancima na primenjenu matematiku.

Što se jezika tiče, programski jezici će biti najpopularniji, a na Filološkom kineski i arapski – jer Jupiter u Blizancima razmišlja gde može biti potreban i koristan sebi kao i drugima. Kako engleski već svi znaju, to nije ono što upisuje osim ako mu cilj nije profesor engleske književnosti, šekspirolog i slično.

Iako nije previše mudro pisati savete studentima po znacima, evo nekih detalja na koje bi mogli da obratite pažnju:

Ovan i podznak Ovan – kao da ćete biti skloni da idete linijom manjeg otpora. Biranje lakšeg puta nije vaša osobina i možete zato biti na momente jako ljuti na sebe. Takav period je od 24. novembra 2023. do 5. januara 2024. godine, kada ćete još uvek moći da promenite nešto u svoju korist. Sa druge strane jeste važno da se dobro odmorite, naspavate, da ne rasipate vreme na stvari i ljude koji od vas samo uzimaju a ništa ne daju.

Bik i podznak Bik – Dolazite do raskrsnice. Moraćete da donesete važnu odluku koja je izbor između onoga što želite i onoga što bi vam potencijalno donelo sigurniju materijalnu budućnost. Odluka je samo na vama, a sve sugestije i savete koje budete dobijali samo će vas još više terati u sumnju. Ukratko, narednu godinu će po pitanju školovanja obeležiti težina donošenja odluke.

Blizanci i podznak Blizanci – Uticaj Jupitera u vašem znaku je pravo blago kada je reč o učenju i mislim da nema Blizanca koji se od proleća 2024. neće susresti sa novim znanjem, praksom, veštinom. Sav optimizam tada je najbolje da pogurate u tom pravcu, tu vas sigurno niko neće razočarati a rezultati će biti vidljivi brzo. Do tada, kod nekih su prisutne ozbiljne krize, prekidi studija i pogrešna učenja kao i konfliktne situacije sa akademskim svetom.

Rak i podznak Rak – Dug je put do cilja, a ni vidljivost nije najbolja. Sugestija: korak po korak, bez razmišljanja o kraju i prebrojavanja koliko je stranica do kraja knjige. Razmišljanje o cilju može vas demotivisati jer vam se može činiti da je baš daleko. Bolje je da svakodnevno budete zadovoljni malim pomacima.

Lav i podznak Lav – Kompetitivni ste po prirodi i zato ste više stimulisani kada se nalazite okruženi radoznalim, vrednim i pametnim kolegama. Prosečno okruženje vam može ambiciju učiniti banalnom a to ćete znati po tome ako nakon položenih ispita nema oduševljenja i osećaja trijumfa. Neophodnost društva sa kojim možete da diskutujete o onome što učite.

Devica i podznak Devica – Vi ćete imati sreće na ispitima, ali ste i skloni da u žurbi napravite greške – što je posebno bitno studentima tehničkih nauka. Najbolje će biti studentima umetnosti, književnosti, pedagogije, a najteži izazov je sklonost kampanjskom radu i gubitak radnih navika. Prilika da ih ponovo steknete je u februaru.

Vaga i podznak Vaga – kod vas su večito prisutna dupla interesovanja, nikada jedno. U narednoj godini to može uzrokovati problem ako primetite da više vremena poklanjate interesovanjima koja nisu vaš primarni fakultet. Recimo studirate matematiku ali volite da svirate gitaru ili studirate prava ali volite da pišete pesme. Lako upadate u haotičnost pa gledajte da ne zaboravite na kom ste fakultetu.

Škorpion i podznak Škorpion – Porodični, ljubavni i ostali odnosi koji se tiču vaših osećanja mogu dosta uticati na tempo vašeg učenja i rezultate. Februar, druga polovina maja i jul mogu zato doneti dosta kampanjskog rada i trošenja energije na privatna životna polja. Najbolje za umetnike, sanjare, vizionare među vama kao i studente istorije, sociologije, antropologije. Probajte da učite iz starih i polovnih knjiga, bolje će vam ići nego da su nove.

Strelac i podznak Strelac – Iako vaša koncentracija, strpljenje i pažnja nisu na glasu, ove godine možete biti pravo iznenađenje i drugima i sebi. Fokus vam sada daje Pluton koji ulazi u Vodoliju od januara i neće vam biti ni malo teško da odvojite bitno od nebitnog, da proniknete dublje u materiju, povezujete na svoje načine i briljirate. Sa druge strane, demotivišuće društvo koje je neradničko, bez ambicije, cilja i volje – probajte da filtrirate i susrete dozirate tek nakon postignutih rezultata.

Jarac i podznak Jarac – Samoća vam je sada neophodna za rad, tišina takođe. Sve vam inače može smetati, sve ćete besprekorno čuti i koncentracija vam lako pada. Zapisujte. Hvatajte beleške, pravite sami sebi skripte. Ne propuštajte predavanja. Svaka misao mora da vam prođe kroz ruku, olovku i papir. Možda će sveukupno takav pristup tražiti više vremena, ali će se na kraju isplatiti.

Vodolija i podznak Vodolija – Sve u svemu ovo je dobra godina za vas. Trudite se da ne izgubite veru u sebe davajući drugima prednost samo zato što zvuče (deluju) ubedljivije i više zainteresovano. Ne zaboravite da drugi najčešće ni ne postavljaju pitanje smisla do neke tridesete godine pa ih samo zato ne sustižu brige koje vi imate od kad ste rođeni. Vi ne umete da budete takmičarskog duha osim sa samim sobom, pa zato i etape idu gore-dole. Kad naiđe pad, sigurno nakon toga kreće skok.

Ribe i podznak Ribe – Ekspanzija u učenju do maja, pogotovo ako na tom putu nailazite na prepreke kao na izazove u igricama. Saturn je u vašem znaku i to bi bilo dobro da iskoristite u smislu discipline i strogog pridržavanja rasporeda obaveza. Ne preskačite ništa, jer pauza od dva dana lako postaje pauza od dva meseca. Komfor i udobnost za rad su više nego poželjni. Putovanja takođe mogu pozitivno uticati na radne navike.