Mesec po znacima

Pun Mesec (28. mart)

Pun Mesec je jedna od Mesečevih faza, pa karti za taj trenutak pristupam više arhetpski nego pojedinačno, šta je to što se sada aktivira, pokreće ili magnetski priziva. No skreće mi pažnju ova karta pa zato i pišem ovaj status. Videćete da ovog puta imamo Sunce na 8, Mesec na 8, Kiron na 8, Veneru na 8, Urana na 8 stepeni. I podznak za Srbiju tu je oko osmog znaka, Škorpiona. Kako je ključna tema odnos „ja-drugi (partner ili svet)“ ne zaboravimo da je veličinu ljubavi moguće spoznati i strepnjom za drugog, brigom, tihim šapatom „samo da sve bude u redu“… No druga slika koja bi se vukla iz neartiklusanog, više nagonskog teži rušenju, gardu, odbacivanju da bi smo se sačuvali od bliskosti (ostali u izolaciji 12. kuće) i lišili se tih briga za druge. Biti dalek, sam, ničiji – samo svoj, iluzijom (12 kuća) se voditi da je to nekakva autonomija, viša istina, i govoriti sebi da nemamo nikoga svog. E otuda, ovo je važna karta.

Pa zato kriza i davanje, deljenje, biti ranjiv zbog drugoga, čak i u snovima. Svi ti snovi nespokojni što nas podsećaju da nismo sami koliko god da smo u to sebe ubedili pa se obliven (mokar – Mesec) budi i ne može da dodje sebi od kakvog ‘nedajbože’sna.Prvo dakle što sam ovde videla je briga i strepnja, čuvanje. A i Merkur tajnu zna ovako u Ribama sa sve Neptunom ali u kvadratu sa Marsom iz Blizanaca – prećuti bolje to što si hteo/la reći na sav glas u ljutnji, besu ili ponosom gonjen/a. Tišina će olabaviti Marsa da će se samo par minuta nakon prećutanog upitati – a da li je to stvarno tako? A da li treba to reći? Kome donosi dobro? Pa opet, strepeti na pomisao da može doneti nekome i zlo. A i nije možda primereno, nek ego izvine ovaj put…

Odavno se zalažem za ravnopravnost medju aspektima, jer i Kant je imao kvadrat Merkura i Marsa što mu nije donelo pometnju u mišljenju već tri velika dela koja se tiču mišljenja i koja je iz tih kvadrata iscedio. Kritika mišljenja najpre svog. Sumnja u ono što smo hteli reći i najbolje ako zastrepimo ne samo od blama i stida koji bi se mogli desiti, već još više od nevolja i lošeg koje možemo doneti. Tačno je, jesu svi ovi tabloidi sa debelim masnim fontovima, nepismenim novinarima i pregršt propagande Merkurovi kvadart (sa Uranom, Plutonom pa i Marsom) ali to je zato što mi nismo kao svet uspeli da se uzdignemo na nivo svesti ovog kvadrata koji u sebe najpre – sumnja. Pa proverava sve milion puta. Pa tek onda kaže sa sve agumentima. I ništa ne uzvikuje onda, onda nema tih parola i capslockova.

A Pun Mesec ne može da misli sad na sebe, jer sve u Vagi je dvoje ili sve, zajednica je porodica, zajednica je svemir. I ovde više nego inače brine nad onim koga ljubi ili koga i ne ljubi ali opet, brine… pa neće reći da bi spasio i sebe i ovoga. Da neki bes nekome ne probudi. e tako kaže kosmos da ćemo se ponašati sad, jer naravno, ne zna Kosmos koliko samo zaostajemo i da i dalje sve živimo uglavnom pogrešno, sebično i ni za sebe ni za drugoga dobro.