samit nesvrstanih tekstova

„Astrologija van granica“ – online astrološka konferencija

Prva online Astrološka konferencija „Jupiter-Saturn“ grupe
„Astrologija van granica“
28. i 29. 11. 2020. (online via Zoom)

Mi smo grupa astrologa koja se profesionalno bavi astrologijom vise od dvadeset godina. U svom radu astrologiju povezujemo sa psihologijom, psihoanalizom, ličnim razvojem, psihodramom, filozofijom, verom, akademskim radom. Godinama sarađujemo na pisanju knjiga, izdavačkom radu, predavanjima, radionicama, seminarima i konferencijama.

Prilagođavajući se modernom vremenu, u kome se predavanja iz sala prebacuju na online aktivnosti, odlučili smo da organizujemo Prvu online Astrološku konferenciju u regionu u kojoj ćemo prikazati naša individualna polja istraživanja i profesionalnih aktivnosti.

Želimo da prikažemo astrologiju koja se izdiže van granica proricanja i „čitanja sudbine“ a to je astrologija prilagođena meri savremenog čoveka, koji sa svojom odgovornošću ne samo istražuje, nego i izgrađuje svet u sebi i oko sebe.

Van granica astrologije nalaze se brojna područja u kojima i astrologija može dalje da se širi i razvija.
Na ovoj, Prvoj konferenciji ćemo održati predavanja koja na neki način odražavaju naš rad i naš pristup astrologiji.

Predavači:

Karin Baloh Martić (Rijeka)
www.astrodrom.hr
Aleksandra Perić (Beograd)
www.sanjaperic.com
Matjaž Regovc (Ljubljana)
www.ipal.si

Slaven Slobodnjak (Zagreb)
www.apotelesma-astrologija.hr
Dragana Van de moortel-Ilić (Novi Sad)
www.dragana-vdm-ilic.com
Tatjana Velimirović (Beograd)
www.facebook.com/Mrs-Parker

Predavanja su na hrvatskom i na srpskom jeziku.

Cena konferencije je 3500 dinara

Broj računa za uplate iz Srbije (Raiffeisen banka):
Perić Aleksandra, Beograd 265-0000005823581-31
Svrha uplate: kotizacija

  • (uputstva za prijave i uplate iz drugih zemalja nalaze se na dnu teksta)

Zainteresovani se mogu prijaviti na: astroloskakonferencija@gmail.com

U prijavi navesti:
Ime i prezime, email, država

Prijava je kompletna uplatom kotizacije najkasnije do 26.11.2020.

Satnica, predavanja i predavači

Subota 28.11.2020.

15:00 – 16:15 Dragana Van de moortel-Ilić:
„Vizuelno predstavljanje kosmosa u srednjovekovnim freskama i Doba Riba“
16:30 – 17:45 Slaven Slobodnjak:
„Fortuna i Daimon u astrologiji“
18:00 – 19:15 Tatjana Velimirović:
„Sloboda planeta kroz spontanost psihodramske scene“

19:30 Tribina na temu „Konjunkcija Jupitera i Saturna – Svet na raskršću“

Nedelja 29.11.2020

10:00 – 11:15 Karin Baloh Martić:
„Lični ukus i kolektivne vrednosti“
11:30 – 12:45 Matjaž Regovec:
„Kako se nositi sa smrću starog kralja i ići dalje?“
13:00 – 14:15 Aleksandra Sanja Perić:
„Neka bude volja tvoja – o izborima koji nas određuju“

14:30 Završna riječ i odjava

__________________

Dragana Van de moortel-Ilić:
„Vizuelno predstavljanje kosmosa u srednjovekovnim freskama i Doba Ribe“

U četrnaestom veku je na teritoriji Balkana cvetao freskopis. Pored svetaca, proroka, vladalaca i religijskih motiva, u originalnom i bogatom obliku predstavljeno je i viđenje kosmosa. Ovo predavanje će se fokusirati na predstavu kosmosa u brojnim originalnim srednjovekovnim freskama. Kako je vreme postalo relativno već s pojavom hrišćanstva? Kako nas sveta liturgija uznosi preko kosmosa do boga? Da li je u dečanskim freskama Deniken otkrio slike nepoznatih letećih objekata, ili je poruka neobičnih fresaka daleko bliža čoveku i životu na zemlji? Smatra se da je hrišćanstvo povezano za dve hiljade dugo Doba Riba i da posle njega sledi Doba Vodolije. U kom dobu se mi ustvari sada nalazimo? Šta smo naučili od bogatog kulturnog nasleđa? Ovo predavanje neće ponuditi racionalne i logične zaključke nego će vas uvesti u svet duhovne umetnosti i obasuti vas mnogobrojnim fascinirajućim slikama.

Dragana Van de moortel-Ilić je mentor, organizator Letnje škole i član upravnog odbora Fakulteta astroloških studija iz Londona i mentor na institutu IPAL iz Ljubljane. Radi kao konsultant za pojedince i firme od 1990 i redovno drži predavanja na raznim međunarodnim kongresima. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i magistrirala na univerzitetu Vels, na astronomiji u kulturi i astrologiji. Više o njenom radu možete pronaći na internet prezentaciji: https://dragana-vdm-ilic.com/

Slaven Slobodnjak:
„Fortuna i Daimon u astrologiji“

Ove dve osnovne, tzv. „arapske tačke“, od rađanja helenističke astrologije nalaze se među najvažnijim faktorima u analizi natalne karte. Njihova upotreba i značenje su u mnogo čemu izgubljeni u istorijskim prenošenjima astrološke tradicije. Pojmovi Daimona i Tuche (Fortuna) u starim tekstovima nalazimo i kod najstarijih naziva kuća, kao i u vremenskim tehnikama i još nekim astrološkim metodama. No zašto su ova dva pomalo misteriozna pojma toliko važna, te šta bi oni označavali u ljudskom životu ili čak psihologiji čoveka? Pokušaćemo objasniti značenja ovih pojmova, kao i kako se koriste ove tačke kao dodatni sistem kuća. Objasnićemo i kako možemo strukturirati ljudski život u kontekstu Fortune i Daimona.

Slaven Slobodnjak se bavi astrologijom od svoje rane mladosti, više od 35 godina. Vrlo rano je pohađao brojne astrološke konferencije i seminare širom sveta, gde se i obrazovao na brojnim seminarima najpoznatijih astrologa. Jedan je od osnivača i sadašnji predsjednik Udruge astrologa Hrvatske. Od 2002. je više godina boravio u SAD-u kao asistent R. Schmidtu u okviru „Projecta Hindsigt“ radeći na prevodima i rekonstrukciji najranijih astroloških tekstova iz helenističkog razdoblja. Autor je brojnih astroloških tekstova koje objavljuje na svojoj web stranici „Apotelesma“ (www.apotelesma-astrologija.hr). Redovno održava seminare i predavanja u svojoj astrološkoj školi, a kontinuirano radi i individualne astrološke konsultacije. Primarni interes mu je drevna helenistička astrologija sa svojom filozofskom pozadinom, te kako povezati i koristiti filozofske principe u svakodnevnom (psihološkom) radu sa ljudima.

Tatjana Velimirović
“Sloboda planeta kroz spontanost psihodramske scene”

Astrologija se u Psihodrami može koristiti kao simbolička scenska ekspresija unutrašnjeg sveta, kao i odnosa u ličnom mikrokosmosu. Pojačavanje scene kroz astrološke uplive i njihovo ogledanje u uticajima na formiranje strukture ličnosti, pokazaće dobrobiti kombinovanja psihodrame i astrologije u sticanju uvida i njegovog terapeutskog dejstva na klijenta.
Psihodrama se, kroz akcijske dramske metode i upotrebu svojih tehnika, može koristiti u astrologiji kako za scensko istraživanje astrološke simbolike, tako i kao pomoćna tehnika u edukaciji. Sve planete datog trenutka možemo izvesti na scenu, ozvučiti ih i odigrati njihove aspekte, umesto da ih gledamo na papiru i pričamo o njima. Istraživanje njihovih interpersonalnih odnosa kroz spontanosti i kreativnost psihodramske scene donosi nove dimenzije, nove vibracije, i kroz novu slobodu otkriva njihovu beskrajnu simboliku, rušeći sve zadate dogme njihovih uticaja.

Tatjana Velimirović astrologijom se bavi od 2000. godine, bila je osnivač i predsednik Asocijacije Balkanskih Astrologa ABA, vlasnica je astrološke FB strane Mrs Parker. Radila je na dizajnu, izdavanju i pripremi više knjiga iz astrologije u saradnji sa Institutom IPAL.
Radi kao grupni psihodramski terapeut pod supervizijom i psihodramski savetnik u Psihoterapijskom studiju Agora u Beogradu. U okviru Instituta za psihološku astrologiju, IPAL iz Ljubljane, vodi stalnu psihodramsko-astrološku grupu.
Voditeljka je Astrodrame koju je završila kod Lidije Surine, psihoanalitičarke i astrološkinje iz Moskve. Osnivač je i dugogodišnji učesnik Bg*JAS, Beogradske grupe jungovske analize snova pod vođstvom Matajaža Regoveca iz Ljubljane

Karin Baloh Martić
“Osobni ukus i kolektivne vrijednosti”

Venera, kao lična planeta, simbolizuje između ostalog samopouzdanje, kao i sistem ličnih vrednosti.
Pokazuje šta nas privlači, ali i šta nam je odbojno. Osećaj lične vrednosti u velikoj meri oblikuje naše mesto u svetu kao i kvalitet naših partnerskih odnosa. Na kolektivnom nivou istu funkciju ima Neptun – on je pokazatelj kolektivnih vrednosti, onog što je u trendu kao i onog što je simbol vrednosti čitavih generacija ljudi. Neptun predstavlja kolektivne vrednosti po kojima ćete prepoznati one koji pripadaju vašoj generaciji, ono za koje smatrate da imaju trajnu vrednost i za koje ste spremni da se borite. Na ovom predavanju biće reči o trendovima koji su obeležili određene periode i generacije i kako su se ti trendovi kroz vreme menjali.

Karin Baloh Martić profesionalno se bavi astrologijom već više od 25 godina. Završila je trogodišnje diplomske studije psihološke astrologije na IPAL-u gde već nekoliko godina radi kao predavač i mentor. Autorka je više knjiga iz područja popularne astrologije. Redovno održava predavanja, kurseve i radi sa klijentima. Živi i radi u Rijeci. Više o njenom radu možete pročitati na www.astrodrom.hr

Matjaž Regovec
„Kako se nositi sa smrću starog kralja i kako dalje?“

Smrt starog kralja suočava nas sa bazičnim pitanjem kako da idemo dalje. Izolacija nije (bila) samo fizička, već je (bila) i mentalna. Istovremeno se sa smrti starog Drveta života već rađa novi kralj Jupiter, međutim, njega treba još štititi od besa oca-kralja, koji proždire vlastitu decu. Otpor prema novom početku nam simbolizuje Kiron, čiji položaj u natalnoj kosmološkoj karti ukazuje na individualnu vrstu odbrana od novog života, dok kuća u kojoj se nalazi januarska konjunkcija Saturna i Plutona, opisuje životno polje u kome se desila smrt starog života. Na predavanju ćemo pogledati dinamiku smrti i novog života, kao i dinamiku odbrana koje se tom prilikom aktiviraju i koje je potrebno kroz proces da prevaziđemo. Radiće se i na primerima učesnika.

Dr. Matjaž Regovec je jungovski psihoanalitičar i psihološki astrolog. Autor je nekoliko knjiga iz oba područja. 1993. je osnovao ljubljanski Institut IPAL. Metod IPAL bio je razvijen kao rezultat timskog rada tutora sa Instituta i sinteza je četiri tehnika: aktivne imaginacije, psihološke astrologije, jungovske analize i interpretacije snova.

Aleksandra Sanja Perić
“Neka bude volja tvoja – o izborima koji nas određuju”

Oduvek me je zanimalo kako određeni kolektivni narativi, trendovi, društvene promene utiču na to šta ćemo i kako živeti iz svojih horoskopa.
Prirodno je i zdravo da svi težimo većoj harmoniji i sa sobom i sa svetom, ali zašto je nekada neophodno da nam bude teško i izazovno da bi u vremenu sa kojim se naš horoskop ne prepoznaje zadržali svu potrebnu psihofizičku snagu, zdrav um i vitalnost duha.
Otuda je bitno prepoznati, osvestiti i pretvoriti u iskustvo određene aspekte ili pozicije planeta, a svesnu volju suprotstaviti nagonima i instinktivnim obrascima. Pogotovo sada kada je Saturn u Vodoliji to je moguće, dok stojimo na raskrsnici sa pokvarenim semaforima pa nam se čini da jasnih putokaza (sem naše Volje) ni nema..

Aleksandra Sanja Perić urednik je i autor astrološkog sajta www.sanjaperic.com i astrološkog kanala na Mixcloudu AstroRemix. U svom radu najviše je zanimaju uticaji socijalnih modela, trendova i okruženja na pojedinca. Kao ljubitelj pop kulture medju prvima je pisala kolažne tekstove u kojim bi astrološke principe povezivala sa filmovima ili muzikom što je imalo za svrhu prikaz sveprisutnosti astrologije kroz vremena i prostore. Pored svakodnevnog rada sa klijentima, povremeno drži školu astrologije i predavanja. Živi i radi u Beogradu.

Tribina na temu:
„Konjunkcija Jupitera i Saturna – svet na raskršću“

Tribina je zamišljena kao razgovor u opuštenoj atmosferi o dolazećoj konjunkciji Jupitera i Saturna. Ova konjunkcija je tema brojnih astroloških rasprava, tekstova pa i konferencija, posebno zato što pada na prvi stepen Vodolije. Takođe je i povod formiranja naše male grupe astrologa koja se zato i zove „Jupiter-Saturn grupa“. Kako se konjunkcije Jupitera i Saturna dešavaju svakih 20 godina i nisu čest fenomen u našim životima, morali bismo se zapitati koje su moguće implikacije ovogodišnje konjunkcije kako kolektivno, tako i individualno? Da li je to zaista, kako neki kažu, početak ere Vodolije (po ko zna koji put)? Kakav je mogući uticaj ove konjunkcije na nečiju natalnu kartu tj. na nečiji život? Šta nam govore simboli ove dve spore planete zajedno?
Naši predavači će napraviti kratke uvodne prezentacije kao uvod u raspravu, a na vama je da svojim pitanjima, komentarima, idejama doprinesete razgovoru.

Prijave i registracija

Zainteresovani se mogu prijaviti na email: astroloskakonferencija@gmail.com

U prijavi navesti:
Ime i prezime, email, država

Prijava je kompletna uplatom kotizacije najkasnije do 26.11.2020.

UPLATE:
Polaznici iz Slovenije, Hrvatske i Srbije mogu uplate izvršiti uplatom na žiro račun u svojim matičnim zemljama. Prijavljeni iz ostalih zemalja mogu uplatiti 30 eura preko Paypal računa i to na email: institut.ipal@gmail.com.

Prijave iz Srbije:
Broj računa za uplate iz Srbije (Raiffeisen banka):
Perić Aleksandra, Beograd 265-0000005823581-31
Svrha uplate: kotizacija

Prijave iz Hrvatske:
Uplata od 230KN mogu se izvršiti na kunski račun;:
Apotelesma (obrt), Zinke Kunc 1 Zg, IBAN: HR4123400091160314170 (PBZ)
(Poziv na broj može biti bilo koji, npr datum uplate: HR00 20201016
Pod svrhu uplate navesti: online konferencija + Prezime)

Sve ostale informacije možete dobiti na: 091 615 9907 (Slaven Slobodnjak)
apotelesma.hr@gmail.com * www.apotelesma-astrologija.hr ili
098 44 33 15 (Karin Baloh Martić)
astrodrom@gmail.com * www.astrodrom.com
Prijave iz Slovenije:
Koda namena: EDUC
IBAN: SI56 6100 0001 4305 228
BIC: HDEL SI 22
Prejemnik: Institut IPAL, Miklošičeva cesta 36, 1000 Ljubljana
Banka: Delavska hranilnica Ljubljana d.d.