astrološka pisma

Iz kog grada..? (priča o slikama u slikama)

Postoji neko mišljenje da je astrologija bliska psihologiji, što baš i nije, iako će nama nekada klijenti reći da se baš tako osećaju kao na sensi. Astrologija je mnogo bliža filozofiji, a još bliža inžinjerskim naukama koje barataju jednačinama i kauzalnostima te ako je x veće od 1 onda… i tako redom… Jer ako ovo onda ono. No možda ipak, ponekad kad se zagledam u slike koje izviru iz karte gotovo da sam sigurna da je najsličnija baš slikarstvu. Nauka koja nije likovna umetnost niti književnost, a ume da oslika vreme, ljude i predele.
No te slike bez odgovarajuće podloge koja se tiče isključivo opšteg obrazovanja – puno ne znače. Lako mogu da postanu „možda jeste možda nije“, postaju prividjenja i tripovi nekada, zanesenost tumača, projekcija i tako redom. Ali sa odgovarajućim znanjem koje je baš kao što sam rekla više opšta informisanost i upućenost u neke recimo istorijske prilike, likove ili geografske pojmove – astrologija kroz slike postaje priča koja se onda i dogodi u realnom životu.

Na ovaj post sam inspirisana danas jer stavih na svom fejsbuk profilu kratku anegdotu: da su mi astrolozi proricali stranca, a moj dragi je poreklom iz Vranja, iako je rodjen u Beogradu. I zato želim da vam oslikam danas kako se ti naši gradovi kao postojbine odakle dolazimo vide iz naših horoskopa. 

Prvo za radoznale, zašto su mi svi proricali stranca? Meni se PET planeta nalazi u Strelcu, pa se i vladari 8 mojih natalnih kuća nalaze u Strelcu, a još jedne Jupiter čak u Ribama – što može biti i još dalje od daljeg. Kako mi je baš taj Jupiter u Ribama vladar Sunca, eto i mene negde daleko… Dalje su mi obe muške planete, Mars i Sunce u Strelcu kao i vladar sedme kuće. A u Strelcu je i Venera! Niko da im reč ne kaže, zaista.

No svi mi nekad zaboravimo da kao što je četvrta kuća naš dom tako je i kuća partnera naše deseto polje koje najčešće tu tajnu skriva. A kod mene baš tu na vrhu u desetoj smestio se Saturn u znaku Raka. Rak – ne samo što je narod kome pripadamo i zemlja iz koje smo, to je sve što je blisko, poznato, kako mi to kažemo „naše“.
Rak je poezija, Rak su snovi, verovanja koja zovemo običaji, pesme koje su narodne, priče koje su mitovi, dakle sve imaginarno, iracionalno živi tu. I sve to sada natapa mog Saturna, kažem natapa da možete da vidite kako Saturn ovde nije brana koja stoji nego koja popušta, i da je to kuća koja će jedina polurazrušena ostati ipak da stoji i dalje da sam u Nju Orleansu sa uraganom Katrin. A mogla sam po slici biti u Nju Orleansu, jer Satuyrn mi je u perfektnom (egzaktnom) trigonu sa Mesecom u Škorpionu, a Škorpion reka sa Mesecom slavna i opevana onoliko, no pre svega reka koja umire (Mesec u Škorpiji) jer se baš tu uliva u Meksički zaliv. Nju Orleans na Misisipiju. I odatle, kako nisam tamo, pomislite za sebe… koji je to naš srpski Nju Orleans? Pa ako ste se školovali kao i ja osamdesetih, nametne se Skadar na Bojani, o tuge li opevane i žive neveste sazidane sa dojkom napolju da može da doji dete. Najtužnija narodna pesma koju imamo, jedna od najtužnijih svakako, ali i danas majke koje nemaju mleko odlaze do Skadra da se pomole. Majke bez mleka su Saturn u Raku – stalo mleko, nema mleka… Pomislite na Skadar i ego se obraduje taman da proričemo i proslavimo se ali logika se umeša – da l će joj stvarno muž biti Albanac?

Kad smo već kod Albanije, eto i solunaca i Plave grobnice i Krfa sa sve Zejtinlikom.

Pa se pitamo po čemu bi taj grad bio još poznat ako nam već horskop daje priču, jer ne daje uvek. Imamo planetu tu sa jasnim aspektima, trigon Mesec u Škorpionu, trigon Jupiter u Ribama. Šta je to? Jel ovo Pećka patrijaršija? Ili Ohridska arhiepiskopija, jer Rak su jezera, ili je ovo Arsenije Čarnojević sa sve slabim narodom u velikoj seobi na tudje tlo (Saturn u Raku je na tudjem terenu, u izgonu) gde uspeva da organziuje prvu crkvu na području Austrijskog carstva. Ali to već bi bio jedan pogodak jer u mojoj kući u Požarevcu još od detinjstva, na zidovima su tri slike koje su zatvorenici u Zabeli radili i poklonili mom ocu. Petar Petrović Njegoš, Kneževa večera i Velika seoba Srba na čelu sa Čarnojevićem.

Kako opisujemo poreklo partnera, ono sada mora imati neke veze sa korenima ovog naroda. Koreni u duhovnom (trigon Jupiter), koreni u običajnom (trigon Mesec) i tu je momenat da se napusti bilo kakva ideja o onom strancu „koji će se pojaviti“.

Te mi partner ima neke veze sa etnosom i predanjem i to onim kroz pesme što ide, jer u Raku su pesme, duge i teške nekad za čitanje. Gorski vijenac bi bio Saturn u Lavu, ali je Luča mikrokozma Saturn u Raku.
Dakle možda Crnogorac? No svakako mu putevi nekako vuku sa juga… od trigona sa Jupiterom u Ribama u pravcu mora. U trigonu sa Mesecom iz Škorpiona blizu ušća neke reke.

Saturn u Raku je svaki grad sa tvrdjavom, kao što sam pre 20 godina pitala jednog klijenta koji se inetersovao za kladionice… a koji to klub ima tvrdjavice na dresu ili grbu? On mi naveo par njih, ja pitam, a koji je sa mora, jer Saturn trigon Jupiter u Ribama – on navede, i kako je rekao Soutempton – meni ne pada na pamet fudbal o kome pojma nemam već Titanik! Opet slavan po bolu kao Nju Orleans ili Skadar, po tragediji, trigon Jupiter u Ribama u 6. – velika luka iz koje isplovljava najveći brod, trigon Mesec u Škorpionu, igraću na Soutempton! Ali oni su totalni luzeri, nijednu nisu dobili do sad a igraju sa Totenhemom, rasturiće ih! Neka, pusti ti mene, ja igram zbog astrologije. I kako je on išao i da uplati tiket i da podigne dobitak, kaže kada je ušao svi mu čestitali jer niko nije na njih računao. Moj tip na njih je bio jedini u 24 kladionice. Engleska sa slavnim brodom i slavnom tragedijom još jedna lepa slika, koju ni sad ne pominjem samo da bih se pohvalila svojim one and only kladioničarskim iskustvom, mada malo i to, već sve ću vam spojiti na kraju.

U medjuvremenu opisujete vrednu radnu porodicu iz koje je, napaćenu i koja je kako se to obično kaže „svašta prošla“, upoznala bol i gubitke, i sve opet natopila što suzama što brigama, ali kuća je stara… i sve stoji kako je bilo. I kuća stoji. I stvarno stoji, dolaze izvodjači grade okolo, ali njihova kuća stoji. Udju i u to dvorište ali odu. Stoji. Iako vuče vodu na sebe pa curi sa svih strana. Kao da nešto čeka.

A taj Saturn ako nije Njegoš, ako nije Arsenije, opet mora neki bradati otac da bude. I da sam to znala kao što nisam, mogla sam još odavno da vidim Oca Justina Popovića. Nemamo ih pedeset važnih, no nisam se setila jer nisam nesvesno na vreme natopila tim znanjem dovoljno. Ovo pišem da bih naglasila koliko je za korišćenje slika u astrologiji bitno opšte obrazovanje (ne mislim ni najmanje da ga imam dovoljno, i stvarno bez ikakve pisateljske skromnosti ovo kažem, verujte mi na reč slobodno).

Justin Popović kao vojnik u jednoj četi u Prvom svetskom ratu povlačeći se preko Albanije dolazi do Skadra gde dobija blagoslov da se zamonaši. Odatle ga brodom šalju u Englesku kod NIkolaja Velimirovica gde s samoizdrzava i uci na Oksfordu teologiju.
I onda možete da kažete „muž će ti biti rodom iz jednog od najstarijih naših gradova, poznat po narodu, pesmi, patnji, porodicnim dramama Bore Stankovića i snovima, i doktoru teologije, ocu Justinu Popoviću koji je tu rodjen.“

A ja!? To je bilo mnogo lakše i može lako da dodje na prvu. Moj Aleksandar ima desetu kuću u Jarcu, i tu je Venera, isto u Jarcu. Ona ima kvadrat sa Plutonom i Saturnom koji su u Vagi. „Vi ste se gospodine oženili ženom koja je rodjena u muzej gradu – gde svoje muzeje pominju ali ih baš nešto ne održavaju. Poznat grad po slavnoj našoj slikarki, vrlo tragične sudbine (kvadrati koje ima Venera), Mileni Pavlović Barili. I iz porodice u kojoj te ženske tragedije ne manjkaju.“ Kada smo počeli da živimo zajedno, otprilike mesec dana kasnije umrla mi je sestra, onda tetka, a godinu ipo kasnije i druga sestra.
Nije to nešto što nam partner donese, mi samo tražimo onog uz koga će ta bol koja svakako ide kad ide, biti lakša.
A lakše je tamo gde ličimo na ono ko smo, na ono što jesmo, ne samo po karakteru, već i po poreklu, po onome što nam je preneto da se kakvo god da je po tome nalazimo i prizivamo.

Dakle, Justin Popović i Milena Pavlović Barili kao sličica za opis gradova, Vranja i Požarevca – do koje je nemoguće doći ako se nije čitalo puno.

I možda samo još ovo da dodam. Pojavljivaće se partneri, ličiće u nekom momentu možda kao da je to to, ili će biti tu dok se zabavljamo ali kako krenemo u zajednicu nešto puca i ne ide, sve se rastura. Ili se pojavi neko pa brzo ode, nestane. Iako će većina po karakteristikama odgovarati opisu 7. kuće koja se tiče partnerstava, najčešći razlog neuklapanja i što ne mogu da ostanu sa nama je upravo u 10. kući koja je njihova četvrta i koja ako po opisu ne liči na njihovo poreklo, gene, iskustvo koje je natapalo taj dom iz koga su – oni ne mogu tu da ostanu.