astrološka pisma

O retrogradnim planetama

Retrogradne planete uglavnom dodju prodju, živi se i dalje, ali baš da ih je 6 na nebu retrogradno istovremeno (od 8 koje mogu da budu retrogradne) ne dešava se tako često. Otuda je ovaj avgust po malo neobičan.

Iako nam je retro uvek asocijacija na vraćanje, kretanje unazad – najtačniji prevod bio bi usporavanje, trening strpljivosti ali i vreme za iznenadjenja od neprijatnih do prijatnih. Susret sa nekim koga niste videli 20 godina može biti prijatno iznenadjenje, ako vam  jave iz MUP da su vam pronašli ukradeni mobilni ili dobijete svoj novac nazad od kuma kome ste pozajmili pre pet godina isto je prijatno jer ste taman digli ruke. Ali neprijatna mogu biti i opasna (naročito jer je i Mars retrogradan) kao juče na Adi gde se dvoipogodišnja devojčica zamalo udavila, kako mediji prenose “dok su roditelji sedeli u kafiću”. To su sekunde kada se opasna situacija zadesi i inače a naročito na retrogradna kretanja planeta jer “nije imalo logike”. Tako je i ovo dete verovatno u sekundi krenulo nazad ka vodi umesto ka roditeljima. Opasnosti i u saobraćaju – ono kad ne znate šta mu je bilo da se tako iznenada prestroji i dovede u potencijalnu opasnost i sebe i druge. Sva deca su Merkur i sada treba na njih posebno paziti, ništa logikom ne procenjivati već intuitivno proveriti. Naše dete je juče na noši kao kada vozi tricikl prešlo ceo stan ali unazad i svako veče hoće da ide u krevet tako što ide unatrag. Vežbaju sinapse u tom periodu, ali je meni astrološki zanimljiva ta podudarnost. Takodje vam može stići opomena za nešto što niste platili, pogotovo ako se nadate da će neki slučaj zastareti u vašu korist, retrogradni periodi su periodi kada nas se sete – ko god da (ne)treba da nas se seti.

Manje opasno ali iritirajuće su neke druge situacije. Znate ono, instaliramo neki nov softver i počinjemo sa savladavanjem istog korak po korak… Eh, još kad bi to tako izgledalo. Uglavnom odmah prelazimo na projekat, ubacujemo ono što želimo da radimo – čini nam se znamo sve, ko će da gubi vreme na tutorijale (nije da nismo otišli da ih pogledamo ali sa sve preskakanjem i ovlaš) nego daj da se bacimo na posao. To nestrpljenje kome smo skloni kao vrsta na retro dane može i bukvalno da nas košta para ali mimo toga nas košta živaca. Istih onih živaca koji nemaju strpljenja da rade stvari po uputstvu i kako treba. Uglavnom ovo što sam opisala tiče se retro Merkura. Disleksični napadi, frljanje sa imenima, generalno podacima, lapsusi, greške u kucanju i brljotine u poslu (uglavnom tehničke prirode), stvari se tada rade na komplikovaniji način umesto na lakši, pa dalje zaboravnost i rasejanost, konfuzija u saobraćaju, trgovini, komunikacijama, promene planova za putovanja i velike kupovine i trenuci u kojima ne možemo misao da izvedemo do kraja bez digresije, bez lavine asocijacija. Jer, baš onda kada smo se na nešto fokusirali – dok je Merkur retro, setićemo se nečega što sa tim veze nema, a što jeste bitno i što smo već dva puta zaboravili i eto nas gde prekidamo to čemu smo sekund pre hteli potpuno da se posvetimo da bi obavili radnju od pre tri dana koja visi i čeka. A od te radnje tri putića vode dalje na tri strane, te se ovom svom projektu vraćate taman negde pred početak školske godine. Odvlačenje pažnje pažnjom – dakle, nečim što nam je takodje važno i bitno je glavni problem.

Mars kad je retro – strpljenje se isplati trostruko. Ishitrenost a naročito impulsivnost mogu lako dovesti do razočarenja, poraza, gubitaka, nepotrebnih konflikata. A kada smo to pod uticajem Marsa? Svaki put kada nešto želimo odmah i sad. Činjenica je da u tom trenutku zaista osećamo nalet volje i elana, čini nam se lako ćemo, “Yes, we can!” Medjutim, ispostavi se da baš i ne ide. Zavaramo i sebe i druge koji nam poveruju jer smo pod dejstvom Marsa uvek ubedljivi. Ta ubedljivost zapravo najviše služi nama samima da verujemo sebi, samouverenost jeste njegova osobina kao i samopoštovanje. E to drugo onda na retro Marsa podbacuje, pa iako smo bili samouvereni nakon poraza i predaje, odustajanja – izgubimo nešto samopoštovanja pa za kontemplativnije tipove to je uvek period filozofiranja na temu – ja i moje slabosti, mane, falinke, nedostaci, kompleksi. Mars je uvek hirurg pa i u filozofskom smislu te bi da hirurški saseče sve to što ne donosi rezultate niti je korisno. Tada težimo da postanemo jači karakterno, da nam je volja doslednija, da održavamo obećanja a ne da ih kršimo baš kao i zakone. I to pre svega obećanja koja dajemo sebi, a gde najviše popuštamo.

Aktivnosti su uvek Marsova tema takodje, retro period je dobar da se vratimo sportu i rekreaciji ako smo je nekada počeli pa obustavili kako to obično biva. Medjutim, opet nema garancije da će ovog puta biti ono pravo i istrajno. Kako je Mars možda više od svega planeta koja se tiče posla, rada, svakodnevnih napora koje u posao ulažemo – u retro fazama imamo utisak da smo negde sebe precenili (najčešće u snazi – nabacili sebi posao za petoro). Kako Mars voli da radi solo i da sam sebi kroji sudbinu i stvara prilike, upravo tu sada može doći do blokada, pauza koje iritiraju, jer ne zavisi nikada sve samo od nas. Tu su i druge okolnosti, drugi ljidu koji su isto Mars i koji nas sada svesno ili nesvesno sabotiraju. Nema ih da se jave sa tom poslovnom ponudom ili novcem koji su obećali, a koji bi nam taman rešio neku logistiku. Ili su odjednom nedostupni.

Mars kao planeta muškaraca – lako sada može da nestane, taman ste se ufurali u neku romansu a njega nema. Ili, ako je već nestao da bane kao grom iz vedra neba, da bi verovatno ponovo ispario. Kako je Mars zadužen i za opasnosti – treba biti vrhunski pažljiv, voditi računa o bezbednosti i svojoj i drugih i po malo uključiti taster za paranoju – koja u ovim periodima može da se pokaže kao funkcionalna i dobrodošla. Retrogradnost ima vrlo veze sa intuicijom – jer tu se stvari ne dešavaju ni logički ni rezonski. Intuitivni osećaj zna da bude tačan sada pa ga trebamo poštovati.

Retrogradan Saturn je metaforički kao “karma” ili “boomerang”. Tada smo na pomolu da ponovimo iste greške iz prošlosti, ponavljamo iste obrasce ponašanja koje u stvari želimo da menjamo. Odatle dolaze frustracije, ili oslobadjanje jer smo postupili možda drugačije. I uglavnom, tiče se svakodnevne rutine, pristupa. Ta promena navika i ponavljanje (treniranje) novog modela ne može nikako ići lako jer nas ono staro ponašanje, stare navike, stari obrasci, uverenja neverovatnom snagom sada vuku nazad. Zato je retrogradni Saturn vreme krize, apstinencije, restrikcije, sve liči kao na samokažnjavanje, samoukidanje, a zapravo je borba sa sobom u kojoj se istraje ili ne istraje. No sada jeste taj period kada ako vam ne ide fakultet – promenom navika možete stvari da obrnete u svoju korist, ili da ostavite pušenje, ili da krenete sa dijetom i programom mršavljenja, ili da na poslu zarad svog boljitka vežbate asertivna ponašanja i profesionalni odnos sa drugima, timski rad iako ste do sada bili sve samo ne to. Priroitet vam je da radite ono što volite, i upravo zato što je prioritet i vaša želja toliko jaka – ona će odrediti snagu vašoj volji da se potrudite, sebe uložite u promenu, koja ne mora biti autentična. Dakle, uopšte ne morate stvarno to da postanete ako vam je priroda drugačija, ali da prihvatite da je jedini put, način, model taj koji vas vodi do cilja. Jedino tako ćete završiti faks bez obzira što step o prirodi opušteni i lenji, što ne volite da išta na ovom svetu morate. Da bi jednog dana stvarno mogli da živite u skladu sa tom vašom prirodom, prvo bi morali da sebi pokažete da kad je potrebno možete i drugačije.

U suprotnom, Saturn retro nam daje krivnju i kajanje – kao kada se u septembru nekome budu zalomila ista pitanja na ispitu na kojima je pao i prošli put pa ne može sebi da oprosti kako to da ih nije naučio a imao je dva cela meseca za to. E baš taj osećaj da smo nešto mogli a nismo, osećaj koji proganja kroz neodgovornost i glupost, prepuštanje lenjosti i lakoći je osećaj koji naročito donosi retrogradan Saturn. Ko mi je kriv, drugim rečima. Bio sam naivan ili glup, lenj ali svakako drugi nisu krivi. Mogli smo, nije da nismo.

Uran, Neptun i Pluton kada su retrogradni više se tiču globalnih dešavanja na područjima ekonomije, ratova (sukoba) i interesa svake zemlje. Oni koji imaju moć, monopol trenutno u svetu sada će je imati još više, oni koji bi da se otcepe, osamostale, sada će se truditi da to i realizuju ne mareći za posledice (o tome će misliti sledeće godine). Generalno Venera od 20 nekog avgusta pa sve do januara neće biti okej. A u tim mundanim dešavanjima, Venera nas uvek zanima za stanje mira, za dobrobit koju donosi materija i slično.

Venera će krajem avgusta biti u Vagi i tada najpre ulazi u kvadrat sa Plutonom koji je u Jarcu, zatim odatle samo će skliznuti u kvadrat sa Marsom početkom septembra koji će tada biti isto u Jarcu, a potom Venera menja znak. Ulazi u Škorpiona u kome će biti sve do januara jer će se kretati retro, i sad pazite. Za vreme tog njenog četvoromesečnog retro kretanja, druga polovina septembra i oktobar – imaće kvadrat sa Marsom (koji će u medjuvremenu krenuti direktno pa će biti u Vodoliji dok je Venera u Škorpionu). U novembru se Venera u retro kretanju iz Škorpioje prebacuje u Vagu gde je čeka opozicija sa Uranom (retro) iz Ovna, a onda u decembru tek punjenje baterija.

Na globalnom polju to ni najmanje nije obećavajuća slika mira, pre su to kršenja mirovnih sporazuma, preokreti koji donose strepnju i iznenađenja koja mogu uticati na dalji tok razvoja. Globalno je sve što se tiče politike pre svega, ekonomije, ali i lokalno, to se odnosi na direktore, vlasnike nekih većih firmi koje kao jedan sistem odlučuju o sudbini mnogih zaposlenih te bi u tom periodu (oktobar posebno) moglo biti dosta otkaza.

Ovako napadnuta Venera je svakako slika radne jeseni gde mnogi ne dižu glavu od posla, gde su umorni, gde se radi do pregorevanja (burn out je isto lako moguć) a nema prave materijalne satisfakcije. Novca kao da nema dovoljno da pokrije sve naše želje pa pažljivo već sada sa planiranjem i trošenjem da vas ne bi sačekala uznemiravajuća jesen. To je onda dalje period kada će mnogi ostati bez posla ili imati takav tretman kojim im se daje poruka da sami odu.

U vezama i brakovima to je uvek period krize, konflikata, nepoverenja, nepoštovanje se lako pojavi medju partnerima a nekada i vredjanje (u novembru naročito – zbog Urana koji u lošim aspektima donosi omalovažavanje, sprdnju, nepoštovanje, ruganje, ogovaranje partnera) Naravno sve to biće zastupljeno onoliko koliko je u bazi već sada materijala da to tada tako bude. Tamo gde vam se čini da je nemoguće da dodje do toga jer je veza jaka, onda sigurno ni neće – ali će biti drugih ometača zbog kojih vi i partner nikako da budete sami, da imate vreme za sebe, non stop neka dešavanja koja nisu u skladu sa vašim željama i koja vas iznuruju na određeni način. Rešenje je otići iz grada, iz okruženja, izmestiti se makar na kratko (na dan) i resetovati što će doneti prekid u lavini kada krene a vama pribranost. No svakako će biti dosta prekida odnosa u tom periodu i impulsivnih akcija zbog kojih se možemo kasnije kajati. Mislim da je u tom smislu novembar najvažniji, kada su na nebu Venera i Uran u lošem aspektu. Animalno vs ljudsko. To je vreme kada se i oni zauzeti zaljubljuju, ali zato i vreme skandala i raspeća, jer tu čovek priziva svoje stradanje pošto se oseća krivim što je izdao čoveka koga je već imao i svom stalnom partneru i koga je izdao u ime životinjskog nagona koji ga je u trenutku obuzeo. Mnogi parovi uspevaju da tim periodima potpuno odole, ali oni koji se budu prepoznali u novembru da možda svojim životom tada podsećaju na ovaj scenario treba da znaju da stvari nisu bezopasne i da se lako može sve srušiti preko noći.

Krenula sam sa letnjim update-om za avgust i septembar a stigla do novembra, neka nešto ostane i za kasnije. 🙂