Venerine priče

Samo ti niko nije rekao da si lepa kada je bilo potrebno

Venera. Muka ženskog roda od kad je sveta i veka. Budi nama ženama potrebu snage nagona, da jurcamo za lepotom. Pa tek nakon lepote, Venerina uloga je da nam da i ljubav. Kao da je i sumnja u ljubav često proporcionalna tome koliko žena veruje da je lepa. Možda vam padaju na pamet sve te lepotice iz okruženja, ali pitanje je da li one sebe tako vide. Našle su možda i one neka koščata kolena ili kratke pufnaste prste da okrive svoje telo, ali posmatrači to ne primećuju. Pustimo pamet, duh, dušu, te večite suplemete lepote koji su pomagali, nije da nisu ali teško da su bili dovoljni. U samoći mir donose, u ljubavi kad smo i zaljubljeni – nemir. Kakav mi je osmeh? Kakva mi je kosa? Nemam lep nos, i tako dalje… Da se ne lažemo, dijete počinju sa razmenom brojeva telefona, a pred prvi dejt kupuje se nova haljina, zakazuje frizer, i ostali rituali perfektnog ukusa i estetike ma koliko da su do tada bili zapušteni. Kriterijum nametnut ženama da se medjusobno odmeravaju od kad prohodaju čine svoje. Venera je kriva, ma koliko predstavljala žene na astrološkom nebu. I da, nikad zadovoljne, pa trgovina može da počne jer nezadovoljni najviše kupuju. A žene su najveći potrošači. Logikom sledi – žene su najviše nezadovoljne. Venero, dokle? Do kraja sveta i vremena.

Priroda Venere je nedovoljnost. Jer planeta koja jedina predstavlja apsolutne ideale, perfekciju erosa i estetskog, odakle se i rode mnoge umetnice, ljubitelji umetnosti, poezije, literature, vizuelnog, daroviti u ma kom smislu, sa “okom za savršeno”, koliko je dar, toliko je prokletstvo.

Muškarci dele komplimente, ali ne kao nekada kada su imali potrebu da razumeju žene pa su i umeli da kažu pravu stvar u pravom trenutku. Danas, to izgleda ovako: “Fascinira me tvoja energija!” a ona bi da čuje da ima dobru zadnjicu i lep osmeh. “Kako si ti mudra i pametna!” a ona bi da čuje da ima dobru zadnjicu i lep osmeh. “Svaka cast na svemu što si sama uspela!” a ona bi da čuje.. znate već.
Donekle, i žene su pomogle tome, da budemo pošteni. Same su povikale da lepota nije toliko bitna, nego duša, pamet i duh. Kakav si čovek. Okeeej, ali upravo sve to + izgled – jeste lepota. A ostavite li po strani lepotu, ostaje vam nešto vredno ali previse ozbiljno, ćutljivo ili samodovoljno, što Venera svakako nije. Ona bi da vlada osmehom, da flertuje paralelno i zavodi i muško i žensko i staro i mlado, deci namigne pa joj pružaju ruku, jer da – i dete prepoznaje lepotu. Prepoznaje dobro u lepoti, lakoći. Nije Dostojevski tek slučajno napisao „Lepota će spasiti svet!“

Kvaka je u onom citatu na početku. Lepota zaista nisu samo crte lica. Lepota je nešto sa čim ste ušli u prostoriju i osvojili. Ili ako sumnjate u svoju lepotu – niste osvojili. Potrebno je zato sve od navedenog za lepotu, a Venera po znacima odgovara na pitanje “Gde je moja lepota!” O tome u narednom tekstu, kada trigon Venere i Jupitera negde sredinom sledeće nedelje uzme maha, pa se i ženama dozvoli da se razmašu svojom lepotom. Nega je poželjna i zato i postoji AllMe, ali su osmeh i lakoća neophodni.