astrološka pisma

Izbori u Srbiji 2007.

Ovaj tekst  je pisan za časopis „AS“

 

Izgleda da su Volterove reči, da će „biti potrebno da prođu vekovi da bi se čovečanstvu iskazala pravda i shvatilo da je užasno to kada jedan veliki broj ljudi seje, a samo mali broj njih ubira plodove“, danas u Srbiji našle svoju pravu sliku. I baš kao što će genetika pojedinca odrediti kakva će sudbina iz njegovog horoskopa jedino moći da se obistini, tako će se i Srbiji ostvariti samo ona sudbina koja je u njenoj prošlosti već bila zapisana. A to je ništa drugo do sudbina čitave nacije. Pa posmatrajući Srbiju ove 2007. godine, u januaru, reklo bi se i te kako bitnom mesecu za budućnost zemlje, taj veliki broj ljudi, potencijalnog biračkog tela, od čijih glasova zavisi šta će nam i kako biti dalje, ostaje sada maletene nemo zagledan u svoj minimum minimuma koji već godinama živi, želje su odavno nestale, a sa liste prioriteta koje promovišu aktuelni političari neprikosnoveno najvažniji čini im se ’bolji život’. I baš takav stav nacije – birača, vidi se u horoskopu napravljenom za izbore 21. januara 2007. Nezaintersovani previše za status Kosova i druga politička pitanja, onaj broj njih koji se bude oglasio toga dana, biće zagledan u tranziciono socijalnu priču koja je po njihovom mišljenju najbolja. I u ovom tekstu koji počeh od birača, od ljudi, od naroda, da dodam još i to da će odziv biti suprotan svim istraživanjima, obzirom da će mnogi neplanirano glasati, i to svojom voljom, to je kao neki duh koji će se tog dana samo probuditi i doneti maltene viziju kod svakog pojedinca da je možda baš njegov glas bitan. Takođe, mnogi će na glasačkom mestu menjati svoje mišljenje.

Da li Dinkić može da ispuni svoja obećanja? Sa Mesecom u Raku – dobro aspektovanom, sasvim je sigurno da će se stanovi graditi i zapravo, obezbedjivati novi krediti (Jupiter u Biku u aspektu sa Mesecom – što su stanovi). Od jeseni 2007, u njegovom horoskopu jasno su prikazane nove donacije i novac koji će ući u zemlju iz inostranstva. Ulaganja se nastavljaju, iako je ovo dobra godina za Strelce, što je i Dinkić, njegovo vreme zapravo tek dolazi, jer će vremenom imati sve veću popularnost, koja kulminira 2010. godine. Mada, čini se bitnim navesti i da od svih političara baš Mladjan Dinkić ima najoštrije neprijatelje, spremne na najgora zla, koji u 2008. postaju naročito jaki. Možda jače obezbedjenje nije ključno rešenje, ali na gospodinu Dinkiću je da odluči.

Šta je sa Tadićem? Njegov horoskop jasno razdvaja stavove od prakse i realnog. Sve ono što Boris Tadić iznosi kao svoje elementarne principe demokratije, predstavlja jedan ideal Marsa u Strelcu potkrepljen žestokim Merkur/Pluton aspektom koji svemu daje neprikosnovenost i beskompromisnost zapravo, čvrstinu, rekli bi možda čak i sigurnost („Ja sam siguran u pobedu!“) što se obzirom da je Pluton postavljen u 1. kući – kući same ličnosti, neizbežno preslikava na karakter. Ali, jedan opaki kvadrat za političara, kvadrat Sunca i Jupitera ne ide u prilog nekome ko je na vlasti.On veruje da je pravedan, moralan, mudar, građanski principi žive. Ali ovde osoba (tj Tadić) ne zna kako da prihvati pomoć onoga ko bi mogao da pomogne jer ponos ne prihvata vrlinu drugih, red koji nameće taj fenomen zvan EU, a koji će mu onog časa kada mu se prikloni i pred njom klekne oduzeti svu moć, snagu, ambiciju i volju. Ovo je zato aspekt večitog zapravo opozicionara, večitog borca, uvek spremnog da se iznoseći svoje pravedne stavove u koje zaista veruje do kraja bori za ideale, ali svako njihovo ostvarenje njemu ne donosi pobedu već poraz, jer suština je u borbi. Te dobijajući ma kakvu vlast, svo znanje i mudrost koji ga behu proslavili, zameniće taština i gordost ega. Veliku podršku pak, Tadić ima od intelektualaca.

Druga priča je sa Dr Vojislavom Koštunicom. Sa Uranom u 10. kući, on je prikazan kao čovek koga je na površinu izbacila revolucija. U šta se kune? U Zakone. U moć reči, potpisa i pečata, moć overenih obećanja. Sigurnost ispred svega. Spor? Možda pre oprezan. Umoran? Pre neko ko samo ekonomiše svojim snagama čuvajući ih za bitne stvari. Kome veruje? Nikome. Njegov Saturn u Blizancima je svaki njegov oćutan odgovor, i svako njegovo Ne. I kako će sada Jupiter napraviti opoziciju sa tim Saturnom, očekujmo odbijanje i negaciju onoga što stranci ili EU, zahtevaju. Na zahtevanje reaguje inatom. Na inat reaguje izdržljivošću. A gde je kraj? To se i on pita, verovatno. Jel mu je dosta? Ne, mogao bi još pet vekova ovako. Ko odlučuje? Samo revolucija. Ona koja ga je postavila, mora ga i zbaciti. Revolucionarna promena, radikalna i upečatljiva označiće kraj njegovoj vlasti.

Čeda Jovanović je u podznaku Strelac i možda od svih ima najbolje aspekte na sam dan izbora, ali kako je Strelac znak otvorenih odnosa, liberalnih, ono što neodstaje je takva istorija zemlje. Da smo mi do sada bar malo ličili na ono što Jovanović želi, mislim da bi imao najveće šanse za pobedu. Ovako, to je samo san (Mesec/Neptun u 12. kući) i iskreno, kada potencijalne vođe imaju opoziciju Meseca sa Saturnom, ja znam da narodu sa njim na čelu nikako ne može biti dobro. Već to je prosperitet na štetu naroda, to je narod koji će se prepoloviti bilo da će otići u ’beli svet’ ili izginuti, pogotovo što je Mesec u Škorpionu te ćemo se prepoloviti možda i zato što njegov horoskop jasno najavljuje neradjanje, rušenje porodica, (pogotovo jer je i Saturn u polju dece gde sve stopira), a muke bi bile pregoleme. Otuda i nepoverenje Jovanoviću od mnogih, pa čak i onih koji ga javno podržavaju ali lažno, kao što to kaže Mesec/Neptun.

Permanentno nepromenljiva je radikalna stranka, i Tomislav Nikolić u tom smislu možda najmanje očekuje, jer zanosa u njegovom horoskopu nema, nema lažnih nada i fantazija, ali ima obrta kao kod svake vodolije, te budući da će Mesec ići preko njegovog Sunca, neočekivano dosta glasova može lako dobiti baš on.