Kako se uči astrologija?

Danas mi je stigao mail sledeće sadržine:

“U oktobru za moj 32 rodjendan pomeranjem Saturna za 32 stepena dolazi na 22 stepena Vage, gde mi se nalazi Venera (pravi egzaktnu konjunkciju sa Venerom). U natalnom horoskopu  Venera u Vagi (konacni dispozitor) vlada 4 i 9 poljem, s tim da se i nalazi u 9-tom polju u natalu, a Saturn vlada Ascedentom i nalazi se u 8 polju. U oktobru tranzitni Saturn pravi isti aspekt. Takodje, u horoskopu Solarnog povratka nalazim  istu konjukciju u 12-om polju. Znaci, ovaj aspekt je u direkciji, tranzitu i Solaru, pa me interesuje sta on donosi?”

dakle, pitanje ove osobe je Šta donosi aspekt izmedju Venere i Saturna?

Ali ja, pošto sam i drugi put pročitala mail ne mogu da se otmem sledećem utisku: Ova osoba, vidi se – učila je astrologiju. ALI OD KRAJA. Zna šta je solarni horoskop, šta su direkcije, kako se računaju, čak zna za konačnog dispozitora (koga ja lično ne koristim, ali to tako znalački zvuči, ko zna za konačnog dispozitora, taj zna i za sve ostalo) Zna šta znači vladar horoskopa, vladar kuće ili Sunca. Zna aspekte. Ali ne zna astrologiju. Ne zna šta bi doneo aspekt Venere i Saturna.

To je kao kada biste znali gramatiku ali ne znate da pišete i čitate.

Moj odgovor na ovo:

Prvo naučite sve o znacima, jer su oni najstariji. Pa sve o planetama, koje ćete već oblikovati u svojoj viziji učeći znake. Pa sve o kućama. I onda to čitajte u krug stalno dok vam se ne zavrti u glavi… tražite potvrdu toga u svetu oko vas. Prepoznajte planetu ili znak u nekoj pesmi, u liku neke žene koja je prošla upravo ulicom. I neka prodju meseci i meseci. Još bolje godina… Pa tek onda, jednog dana, uzmite i nacrtajte horoskop, za čas ćete savladati i aspekte. Neka vas ne zanimaju predikcije, direkcije, solari, konačni dispozitori (ja čak ne znam šta je to ali sam sigurna da nije nešto mnogo važno)… Samo nacrtajte ručno svoj horoskop, i učite da vidite slike. A kad budete videli slike, onda ćete lako videti i crtež, i boje, i ambijent i emocije – sve.

Ovaj primer sam imala potrebu da javno postavim, kako bidrugi koji su možda krenuli istim takvim putem na vreme prepoznali kao pogrešan.

2 Komentar(a)

2 Komentara

 1. irena

  09/06/2017 at 15:46

  A kako ste vi ucili?
  Da bi se nešto solidno naučilo, potreban je solidan učitelj. Sa solidnom platom. Eto, to je ono što ja mislim. To je mogao da kaže i Tesla. Pa nije.

  • Aleksandra Sanja Peric

   20/06/2017 at 22:50

   Ne Irena. Da bi se nešto naučilo potreban je solidan učenik, sa solidnim intelektualnim poštenjem prema sebi i solidnim poštovanjem znanja – u prevodu, ništa se ne može naučiti preko noći i bez prakse, bez promišljanja i traženja odgovora najpre u samoći a tek nakon duuuugog vremena kad odgovora nema potražiti ga od drugih. Google moderno doba je obezvredilo samo učenje, ljudi odnosno mladi ne umeju da uče. Misle da ako su nešto pročitali, negde čuli da je dovoljno. Nema ispitivanja, razmišljanja na temu, nema dovodjenja u pitanje, razmišljanja da li je to stvarno tako, pa traženje dokaza, primera i sl…

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Na vrh